Срок на експлоатация на пералната машина

автоматична пералняПри закупуване на пералня всеки потребител се интересува от надеждността на оборудването или по-скоро от експлоатационния живот, през който машината ще работи без никакви повреди. Разбира се, всеки от нас би искал закупената машина да работи възможно най-дълго, но нищо не е вечно. Въпреки това, ако внимателно проучим пазара на домакински уреди, прегледите на потребителите и статистиката на сервизните центрове, ще видим, че някои машини издържат по-дълго, други по-малко.

Срок на експлоатация в зависимост от производителя

Всеки има различно мнение дали експлоатационният живот зависи от производителя; не напразно казват, че има толкова много хора, толкова много мнения. Някои смятат, че производителят не влияе на неговата надеждност и смятат, че машините LG, Bosch, Atlant работят еднакво средно около 7-10 години. Други, напротив, установяват пряка зависимост на експлоатационния живот от производителя.

Ние сме склонни да се придържаме към мнението на майсторите, работещи в сервизите, защото те са тези, които могат да разберат кои машини, от кой производител най-често попадат в ръцете им и колко време са работили преди това. Според техните прегледи можете да направите малък рейтинг на перални машини въз основа на експлоатационния живот.

 1. Перални от Miele. Тези перални машини могат с право да се считат за най-надеждните немскиавтоматична пералня Mile Доказаното през годините качество говори само за себе си. Такива машини могат да издържат най-малко 20 години, а при правилни условия на работа - до 30. Но отбелязваме, че тези издръжливи автоматични машини са и най-скъпите, принадлежащи към премиум класа. Само малка част от руснаците могат да си ги позволят, така че такива перални машини трябва да бъдат извън рейтинга, тъй като се купуват по-рядко, което означава, че случаите на свързване със сервизния център също ще бъдат много редки (единични).
 2. Най-надеждните перални машини могат да се считат за машини Asko, Electrolux, Aeg, сглобени в Австрия или Швеция. Срокът на експлоатация е от 14 до 20 години. Нека отбележим, че това е доста добре, такива машини могат лесно да се конкурират с Miele, като се има предвид, че са малко по-евтини.
 3. На трето място в тази класация са машини на немски и френски производители като Bosch, Siemens, Hansa, Kaiser, Brandt. Такива машини са проектирани за експлоатационен живот от 10 до 16 години.
 4. Пералните машини от корейски и италиански производители (Samsung, LG, Indesit, Ardo, Ariston, Sital, Candy) имат експлоатационен живот до 8 години.
 5. Пералните произведени в Турция и Китай (Beko, LG, Samsung) работят без прекъсване 5-6 години.
 6. Най-краткотрайните перални машини може да са тези, сглобени в Русия (Candy, Zanyssi, Vestel). Това е първият път, когато такива машини се обръщат към сервиза за ремонт след 3 години експлоатация. Ако в производството се използват висококачествени оригинални компоненти, тогава е възможно машините да издържат 5 години.

Срокът на експлоатация на пералнята се определя от броя часове, през които може да работи. Според GOST средният експлоатационен живот трябва да бъде 700 часа. Сравнете с Miele, чийто производител твърди 10 000 часа работа на автоматична машина.

Фактори, влияещи върху експлоатационния живот

Автоматична пералня LGНепрекъснатият живот на пералната машина зависи от много фактори. Дори една скъпа пералня може неочаквано да се повреди, което впоследствие ще доведе до скъп ремонт. Срокът на експлоатация на автоматичната машина зависи от качеството на компонентите и качеството на сглобяване на устройството. По този начин пералните машини Miele използват само оригинални части, сглобени на ръка, откъдето идва и високата цена на продуктите. Но дори Miele може да се счупи и тогава ремонтът ще бъде много скъп, защото счупената част ще трябва да бъде поръчана от производителя.

Всички части на пералнята имат различен експлоатационен живот, така че е трудно да се каже колко точно ще работи машината. Електрическите двигатели се считат за най-надеждните в този тип технологии. Самите производители дават гаранция за тях, както например LG дава 10 години гаранция за своите двигатели. Но такива машинни части като нагревателни елементи, амортисьори и помпи генерират своята мощност по-бързо. Следователно, по време на разработването на двигателя, всяка друга част може да се провали.

Експлоатационният живот се изчислява чрез тестване на модели перални машини и провеждане на серия от експерименти, след което средната стойност се посочва в техническия лист с данни.

Условията на работа оказват голямо влияние върху експлоатационния живот. Много твърдата вода води до намаляване на живота на нагревателния елемент; малки чужди предмети, влизащи в барабана, могат да повредят дренажната помпа, тръбите и самия барабан. Освен това, без защита от пренапрежение и заземяване, машината е много по-податлива на повреди. Някои модели перални машини, например машини Kandy, са много чувствителни към това и могат да се счупят, ако напрежението падне до 230 V.

нагревателен елемент в пералнятаВъзниква въпросът защо тогава старите перални издържаха по-дълго от съвременните машини от същата марка? Отговорът се крие в преместването на производството от страната на произход на марката в други страни, където е по-евтино да се организира производство поради редица причини. Например, перални машини се сглобяват под марките Bosch, Candy, Samsung и LG в Русия, Китай и Полша.

Качеството на компонентите и монтажа на такива машини оставя много да се желае. Не всеки използва оригинални резервни части, в резултат на което цената на продуктите е значително намалена. Когато купувате машина Bosch за $250, можете да забравите за немското качество. Но въпреки това повечето потребители са готови да закупят точно такива перални машини, защото са привлечени от цената.Що се отнася до производителя, за него също е полезно да направи продуктите си по-малко надеждни, така че да купуват и актуализират оборудването по-често.

Да вземем пример: компанията Electrolux, която отвори производство в Санкт Петербург през 2005 г., произвежда висококачествени перални машини. Въпреки това през 2008 г. заводът трябваше да бъде затворен със загуба от 8 милиона евро поради липса на конкурентоспособност на продукта. Цената на пералните е 1,5-2 пъти по-висока от средната цена на пералните на марките Indesit, Zanussi и други. Руските потребители просто не искаха да купуват скъпо оборудване, въпреки неговото качество.

Съвети как да удължите експлоатационния живот

Колкото и скъпа или евтина да е една пералня, нейният експлоатационен живот може да бъде удължен или, обратно, съкратен. И ако вашата машина е от евтин клас с експлоатационен живот от 5-8 години, тогава той може да бъде удължен с още 2-3 години. Ето основните съвети, които ще ви помогнат да направите това:

 1. Изключете машината от контакта след измиване.
 2. Наблюдавайте правила за използване на пералната машина.
 3. Мийте и почиствайте машината редовно.

важно! Потребителят няма да може да повлияе колко дълго ще издържи машината, ако има производствен дефект, както и при форсмажорни обстоятелства поради внезапен и силен скок на напрежението по време на пране.

маншет за пералняТрябва да се грижите за вашия „домашен помощник“ след всяко измиване; трябва да източите останалата вода през дренажния филтър, да изплакнете и след това да избършете тавата за прах на сухо. Не забравяйте да избършете и маншета, тъй като водата се застоява в него, излъчвайки неприятна миризма. Почистете машината от котления камък Можете да го правите веднъж на всеки 2-3 месеца, а ако използвате много често миене с гореща вода, тогава веднъж месечно.

И така, какво заключение може да се направи от горното? И заключението е много просто: експлоатационният живот на автоматичната машина зависи главно от качеството на резервните части и монтажа. Може да варира от 3 до 20 години. На практика средният срок на експлоатация на такива машини е от 7 до 10 години. Успех с избора и надеждно оборудване!

   

30 читателски коментара

 1. Граватар Владимир Владимир:

  Имам Индезит, 8 програми със сушене. Закупен 1996г.
  Използван активно, не е счупен! Днес е лято 2017! Като този!!!

  • Gravatar Hope надежда:

   Купихте пералня през 1998 г. (помните ли?). Тогава събранието беше родно и истинско европейско качество. У нас сега такова нещо няма! Между другото, домакинските уреди, закупени в онези дни, също все още работят!

 2. Граватар Василий босилек:

  Ariston Margarita 2000 – счупен днес)

 3. Граватар Леон Леон:

  Имам Bosch модел wol1650pl работи от 2002 г. Работи точно 15 години без проблеми и днес спря да изстисква и източва водата. Вероятно помпата. Ще гледам.

 4. Граватар Елена Елена:

  Какви глупости за Zanyssi, че е най-краткотраен. Нашата служи вярно 18 години. Смилах пирони, монети и кости от корсажа и без значение! Щеше да свърши работа, но вече няма такива резервни части в сервиза!

  • Граватар Галина Галина:

   добър ден Елена! Имаме ZANUSSI FLS 552C, закупен януари 1998 г. - но италианско производство. Оттук и качеството. Роднините вече разгледаха сглобения в Украйна Zanussi ZWSH6100V и документите показват „1 година гаранция“! За какво да говорим?

  • Граватар Николай Николай:

   Елена, твоят Зануси няма нищо общо със съвременната руска култура. Запазено е само едно име. И вътре има еднократен неразглобяем резервоар, евтин мотор и това е всичко. Ако живее три години, ще бъде щастлив.

   • Граватар Олег Олег:

    Имам използван Zanusi от Норвегия, там е от 5 години, а ние орехме от 13 години. Всичко, което се прави за нас и с нас е боклук.

 5. Граватар Рубик Рубик:

  Купих Beko през декември 2002 г. Все още го използвам.

 6. Граватар Татяна Татяна:

  Онзи ден имах „скръб“. След 15 години работа на машина на Самсунг (Корея, тогава купих най-евтината, дори без дисплей и секция за климатик) лагерът хвръкна. Ремонтът ще струва 5 хиляди. Мисля, че си струва ремонт, може би ще се мие още 5 години. И според прегледите новите машини не работят толкова много.

 7. Граватар Юлия Джулия:

  Имам Bosch от 2001 г. и все още се използва. Нагревателният елемент е сменен два пъти. Пере страхотно, въпреки че е обемист.

 8. Граватар Людмила Людмила:

  Моят Beko поема вода и не се включва. Работеше без прекъсване 9 години, нямаше нито един ремонт. Какво да направя, да го изхвърля или да го пратя за ремонт?

  • Граватар Марина Марина:

   За ремонт!

  • Граватар Александър Александър:

   Проверете - сменете нагревателния елемент.

 9. Граватар Катя Кейт:

  Electrolux - не съм го използвал от година!

 10. Граватар Олег Олег:

  Ariston as1047ctx е в сервиз от 19 години, сам смених амортисьорите и запоих релето на ел. блока.

 11. Gravatar Макс Макс:

  BEKO от 2001 г. Развали се юни 2018 г. Падна барабана. Резултат: 17 години без повреди с една подмяна на нагревателния елемент. турска сглобка.

 12. Граватар Катя Кейт:

  Имам машина Samsung, купена преди 11 години. Много често го миех. Счупено е. Барабанът е спрял да се върти, но все още събира и източва вода. Не знам дали има смисъл да го ремонтирам или да гледам нов...

 13. Граватар Анонимен Анонимен:

  Заслужава ли си ремонт на пералня на 15 години - Аристон Маргарита.

 14. Граватар Ира Ира:

  Имам LG. Лагерът се е разпаднал. Работил 11 години. След смяна на лагера още 1 месец. Отидох да си купя нов LG.

 15. Граватар Генадий Генадий:

  Имам Siemens Siwamat plus 5433. Декември 1995 година, работи 23 години без проблеми, като нов.

 16. Граватар Алекс Алекс:

  Компоненти на Zanussi 552c – Италия. 1998 г. 20 години работа. Сменен е само кондензатора. Много тих, спокоен кон. И не мисли да се отказва. Надживя 2 приятелки от магазина. Siemens и LG. Те работиха пет години и изискваха смяна на корпусите с барабани, тъй като не бяха разглобяеми. Ремонтът е по-скъп от закупуването на нов.

 17. Граватар Ник Ник:

  Ardo WD 800л. Купихме го 1996 г., наскоро се счупи помпата, сменихме я и всичко е наред!

 18. Граватар Андрей Андрей:

  Добър ден. Моля, кажете ми от коя дата започва гаранционният срок за двигателя на пералня LG? От датата на производство върху кутията или от датата на продажба?

 19. Граватар Анатолий Анатолий:

  Zanusi работи от 15 години

 20. Граватар Олга Олга:

  Купих нов Атлант на базата на цената, съпругът ми настоя. Исках LG. Сега версията на LG стана, но използвана, на 13 години.
  Не знам дали си струва да взема този.

 21. Граватар Ева Ева:

  Ariston Aqxl-105, след като барабани без прекъсване в продължение на 13 години, започна да скърца по време на цикъла на въртене. Отвориха го, разрязаха барабана, смениха лагерите и семеринга, напълниха го с уплътнител и го сглобиха. Възрастната дама възкръсна :)

 22. Граватар Анонимен Анонимен:

  Indesit е взет през 2003 г. и все още работи без проблеми. Изглежда ремъкът е сменен през 2009 г. Купихме Аристон през 2014 г., днес се развали :)

 23. Gravatar Melos Мелос:

  Asko спря да загрява вода 2 години след покупката, което показва висока надеждност :)

 24. Граватар Жужа Жужа:

  Баукнехт. Закупен през 2003 г. Претърпял много малтретиране и неравен под. И сега работи, но амортисьорите са сменени и трябва лагер.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня