Продължителност на живот на пералня Samsung

Продължителност на живот на пералня SamsungДнес много хора бъркат експлоатационния живот на пералня Samsung с гаранционния срок на производителя. Отвън тези понятия може да изглеждат сходни, но в действителност нямат нищо общо. Срокът на експлоатация е очакваното време, през което оборудването трябва да работи, при условие че се спазват всички правила за работа. Гаранционният срок е времето, през което производителят гарантира безплатно обслужване и ремонт на продукта, ако той се повреди не по вина на купувача. Нека да разгледаме числата - средно колко години оборудването на южнокорейската марка обслужва потребителите.

Колко години са в експлоатация машините Samsung?

Средно експертите отбелязват, че експлоатационният живот на пералните машини Samsung е приблизително 8-10 години. Но много по-важното е, че тази цифра може да стане по-малка или по-голяма, което пряко зависи от действията на потребителя. Този списък включва дейността по използване на оборудването, качеството на използваните домакински химикали, нивото на твърдост на чешмяната вода, липсата на дефекти в производството, както и характеристиките на сглобяване на модела.

Според стандартите GOST 8051-83 средният експлоатационен живот на пералната машина трябва да бъде най-малко 15 години, но не всяко устройство може да се „похвали“ с това.

Разбира се, експлоатационният живот се влияе най-много от това как потребителят използва „домашния асистент“. Ако собственикът на устройството постоянно нарушава стандартните правила за работа, не следи претоварването на барабана на пералната машина и не се грижи за уреда след всеки работен цикъл, тогава машината ще се развали много по-рано.

Удължете експлоатационния живот

Ако се отнасяте правилно към вашия „домашен помощник“, редовно извършвате основна диагностика у дома и също така го ремонтирате своевременно, тогава експлоатационният му живот може дори да надвиши 15 години, посочени в GOST. На първо място, трябва да следвате първото правило за използване на SM - оставяйте оборудването отворено след всеки работен цикъл, така че вътре да не се появи неприятна миризма заедно с мухъл. Също така не забравяйте след всяко измиване да избършете стъклото на вратата на люка, дозатора за препарат, гуменото уплътнение на вратата и повърхността на барабана. Що се отнася до по-сериозните процедури, които трябва да се извършват поне веднъж на тримесечие, препоръчваме следното:

 • първо изключете машината от всички комуникации;
 • Извадете кюветата за домакинско почистване и я измийте обилно в гореща вода и сапун. Ако върху частта има плака или мухъл, тогава елементът ще трябва да се държи в разтвор на оцет за кратко време и след това да се третира с четка или гъба;извадете тавата за прах
 • изключете входния маркуч от пералната машина, след това отстранете филтърната мрежа, която трябва да се изплакне в гореща вода, за да се отстранят котлен камък и всички замърсители;
 • стигнете до дренажния филтър, който е монтиран в долния десен ъгъл на шайбата, скрит от декоративен панел. Преди да демонтирате, трябва да поставите контейнер за вода под пералнята, а също така да покриете пода с парцали или кърпи - това е необходимо, защото след като развиете щепсела на дренажния филтър, цялата вода от системата бързо ще изтече на пода . Измийте филтъра и стените на отвора, където е монтиран;
 • Внимателно проверете уплътнението на барабана за пукнатини и мухъл. Ако се установи повреда, елементът трябва да бъде заменен;Калъп на маншета на люка SM
 • Завъртете барабана със собствените си ръце - той трябва да се върти без очевидни препятствия, но с леко напрежение. Много е важно по време на процеса да слушате звуците, които контейнерът издава - ако има скърцане или смилане, тогава може да има сериозен проблем с барабана;
 • Извадете дренажния маркуч и го докоснете, за да се уверите, че няма пукнатини или запушвания вътре.

На пръв поглед списъкът може да изглежда доста обемен, но всички действия трябва да се извършват веднъж на няколко месеца. Повярвайте ми, такава диагностика няма да ви отнеме много време.

Забелязвайте проблемите рано

В ситуация, в която вашият „домашен помощник“ ви обслужва повече от една година, трябва да я наблюдавате много по-внимателно. Това се дължи на факта, че по това време често се случва нещо лошо с оборудването, което е много по-лесно да се предотврати, отколкото да се възстанови по-късно. Винаги се вслушвайте за подозрителни шумове и прекомерни вибрации. Ако се появят тези аномалии, ще трябва частично да разглобите оборудването и да проверите редица ключови компоненти. За да направите това, следвайте точно инструкциите.

 • Изключете оборудването от всички комуникации - извадете щепсела от контакта, изключете захранването с вода, изключете дренажните и входните маркучи.
 • Осигурете свободен достъп до всички страни на пералнята.
 • Разкачете горния капак на устройството, като първо развиете болтовете, които го държат.свалете горния капак на кутията
 • По същия начин отделете задния панел на устройството.
 • Огледайте противотежестите, които изглеждат като масивни бетонни блокове, които осигуряват стабилност на машината по време на пране и центрофугиране. Тези камъни трябва да са непокътнати, без чипове или пукнатини - в противен случай ще трябва да бъдат заменени. Освен това оценете колко надеждно са закрепени блоковете с болтове и, ако е необходимо, укрепете закрепванията.противотежестите са зле фиксирани
 • Оценете напрежението на задвижващия ремък, който не трябва да излита. Ако това се случи, може да се измие, подсуши и намаже с колофон.
 • Разгледайте амортисьорите, разположени в долната част на машината и ако всичко е наред, намажете пружините с графитна смазка.
 • Отстранете нагревателния елемент, като изключите окабеляването и разхлабите централната гайка. Ако е покрит с котлен камък поради твърда чешмяна вода, тогава накиснете нагревателния елемент за вода в разтвор на оцет и след това отстранете всички отлагания с четка.

Не бъдете мързеливи, за да направите снимка на свързването на проводниците към нагревателния елемент, така че по-късно да имате под ръка пример за правилно окабеляване.

 • Проверете целостта на проводниците и сензорите и сменете повредените, ако има такива.
 • Проверете дали клапанът за пълнене и тръбите, които преминават от дозатора към резервоара, са сухи.

Това завършва тримесечния преглед. Много по-добре е да отделите малко време веднъж на тримесечие за диагностика у дома, вместо след това да ремонтирате или замените повредени елементи.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня