Срок на експлоатация на пералня Атлант

Срок на експлоатация на пералня АтлантПотребителите често объркват гаранцията и очаквания експлоатационен живот на пералната машина Atlant. Гаранционният срок е периодът от време, през който производителят на домакински уреди е длъжен да извърши безплатен ремонт, ако проблемите с оборудването са възникнали не по вина на потребителя. Срокът на експлоатация е приблизителното време, през което „домашният асистент“ трябва да работи за собственика, при условие че се спазват всички правила за работа с устройството. Разбира се, този срок не е гаранция, че машината ще издържи точно толкова, колкото е указано от производителя, защото това е само приблизителна цифра. Нека да разгледаме основните правила за грижа за SM, за да удължим живота на устройството.

Колко надеждни са пералните машини Atlant?

На първо място, отбелязваме, че оборудването на марката Atlant е покрито с 3 години гаранция. Това е отличен показател, като се има предвид, че повечето производители на перални предоставят гаранция от само 1 година. Това означава, че беларуската компания произвежда висококачествени и надеждни устройства, които идеално ще служат най-малко 36 месеца след покупката.Atlant SMA 70U1010-10

С експлоатационния живот всичко е още по-добро, защото представителите на компанията веднага заявяват 10 години експлоатационен живот за своето оборудване. Статистиката от сервизните центрове цитира цифрата като 8 години - това е колко дълго пералното оборудване Atlant обикновено работи без повреди. Това е много добър показател, тъй като дори устройствата от марките Indesit, Beko, Candy и други най-често се развалят за първи път след 5 години активна употреба.

Не пренебрегвайте грижите за вашето оборудване

За да може реалният експлоатационен живот да бъде около 10 или повече години, е необходимо правилно да се грижите за оборудването.Основните препоръки за грижа са и най-елементарните за изпълнение - отваряйте вратата на машината след всеки цикъл на работа за проветряване, а също така избършете всички повърхности на сухо, за да избегнете образуването на мухъл и неприятни миризми. Що се отнася до по-сериозната профилактика, тя трябва да се извършва поне веднъж на тримесечие. Какво трябва да направим?

 • Първо изключете захранването на „домашния асистент“ и го изключете от всички комуникации.
 • Извадете кюветата за домакински химикали и я измийте обилно с гореща вода и сапун. Ако върху тавата за препарат вече се е образувала плака или мухъл, допълнително обработете елемента с гъба.
 • Изключете маркуча за подаване на вода от пералната машина и го изплакнете със силна струя гореща вода от крана.
 • Отстранете филтърната мрежа и я изплакнете с гореща вода, за да отстраните мръсотията.Почистете сами филтъра за боклук
 • Почистете дренажния филтър на машината, разположен в долния десен ъгъл на машината, скрит от декоративния панел. За да направите това, трябва да покриете пода с парцали или кърпи и да поставите съд с вода под машината. Едва след това можете да отворите щепсела, да изчакате, докато цялата вода излезе от шайбата, и след това изплакнете филтъра и стените на отвора от отломки, плака и други замърсители.
 • Проверете състоянието на гуменото уплътнение на барабана, което не трябва да съдържа пукнатини, остатъци и мухъл.
 • Опитайте да завъртите барабана със собствените си ръце - той трябва да се върти без затруднения, но с малко напрежение. Слушайте звуците, които контейнерът издава - не трябва да има скърцане или метално смилане.

Когато „домашен асистент“ издава странни звуци по време на диагностика или работа, това е причина да потърсите помощ от специалист от сервизен център.

 • Проверете дренажния маркуч за запушвания и повреди. Ако елементът е твърд, след това го изплакнете под силен натиск от крана.

Този списък с препоръки няма да е трудно да следвате у дома поне веднъж на няколко месеца. Това не изисква специален опит, професионални познания или специални инструменти.

Ако се наблюдават аномалии в работата на машината

Колкото по-дълго използвате домакински уреди, толкова по-внимателно трябва да се отнасяте към тях и толкова по-внимателно трябва да ги наблюдавате. Ако внезапно забележите аномалии в поведението на устройството, например странен шум, бръмчене или повишени вибрации, тогава преди да се обадите на техник, можете да опитате да проверите устройството сами. За да направите това, ще трябва частично да разглобите машината, да проверите амортисьорите, лагерите и противотежестите. За да направите това, следвайте инструкциите.

 • Изключете SM от всички комуникации.
 • За удобство преместете оборудването в просторна стая, за да имате свободен достъп до всички страни на уреда.
 • Подгответе предварително няколко ненужни парцала или кърпи.
 • Развийте фиксиращите болтове на горния капак на машината и го свалете.
 • Повторете предишната стъпка със задната стена на кутията.
 • Намерете противотежести - тези бетонни блокове трябва да са непокътнати, без пукнатини или малки стружки. Опитайте се да приложите лек натиск върху блоковете, за да сте сигурни, че елементите са здраво закрепени с болтове. Ако противотежестите не са здраво закрепени, закрепванията трябва да бъдат укрепени. Ако блоковете са повредени, те ще трябва да бъдат заменени.закрепванията на противотежестта са разхлабени
 • Проверете напрежението на задвижващия ремък - не трябва да излита. Ако това се случи, тогава е допустимо или да го замените с аналог, или да го измиете, изсушите и обработите с борова колофония.
 • В долната част на машината проверете амортисьорите, които трябва да са еластични. За надеждност си струва да третирате пружините с графитена смазка.
 • Стигнете до нагревателния елемент за вода и го почистете от отлаганията. За да направите това, първо трябва да изключите проводниците, свързани към детайла, да разхлабите централната гайка и да премахнете нагревателния елемент. Плаката може лесно да се отстрани с гъба или четка след накисване на елемента в разтвор на оцет.

Не забравяйте да направите снимка на окабеляването, преди да го изключите, така че при сглобяването да имате под ръка пример за правилното свързване на проводниците.

 • Проверете всички сензори и проводници, които трябва да са неповредени.
 • Накрая опипайте всички тръби, които преминават от дозатора към резервоара, както и клапана за пълнене. Всички изброени елементи трябва да бъдат не само непокътнати, но и сухи.

Както можете да видите, няма нищо сложно в домашната диагностика - просто трябва внимателно да следвате нашите инструкции и да замените повредените части със същите или подобни, за което магазин за домакински уреди ще ви помогне.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня