Колко издържат амортисьорите в пералня?

Колко издържат амортисьорите в пералня?Центробежната сила, генерирана при въртенето на SMA барабана, се абсорбира успешно от системата за абсорбиране на удари. Когато пружините и амортисьорите са в идеален ред, машината, дори когато се върти с максимална скорост, ще стои неподвижно, само леко вибрирайки. Ако елементите се повредят, пералната машина започва да „скача“ и да се клати по време на работа.

Какво определя експлоатационния живот на амортисьорите на пералнята? Как да разберете кога е време за смяна на елементите? Възможно ли е сами да монтирате нови пружини и амортисьори? Нека да разгледаме нюансите.

Колко дълго са проектирани да издържат амортисьорите?

В по-голямата част от случаите амортисьорите на автоматичните перални машини са изработени от метал и пластмаса. Дизайнът на амортисьорите е доста прост и не е напълно надежден. Въпреки това, ударопоглъщащите елементи на SMA издържат средно 10 години. Периодът директно зависи от това колко внимателно се използва пералнята.

Колко дълго ще работят амортисьорите на пералнята зависи до голяма степен от нейните условия на работа.

Какво се разбира под условия на работа? Важно е колко често се включва пералнята, дали се спазва максимално допустимото тегло на зареждане и на какви обороти обикновено се извършва центрофугирането. Състоянието на амортисьорите се влияе и от подовата настилка под машината, дали уредът е равен или не, влажността на помещението и др.амортисьорите се нуждаят от ремонт

Ако условията на работа са нарушени, уплътнението на амортисьора се износва по-бързо и смазката изтича от цилиндъра. Колкото по-внимателно потребителят борави с пералната машина, толкова по-дълго ще издържат амортисьорите. В повечето случаи амортисьорите могат да бъдат възстановени, но след ремонт те могат да изпълняват функциите си не повече от няколко години. След това пак ще трябва да смените компонентите.

Как да разберете кога е време за ремонт на вашите амортисьори?

Ако забележите, че машината е прекалено шумна по време на работа, направете прост тест за чувствителността на амортисьорите. Не трябва веднага да разглобявате пералнята и да изваждате амортисьорите, в случай че проблемът е друг. Как да проверите елементите:

 • изключете захранването на автоматичната машина;
 • свалете горния капак на кутията (като развиете болтовете, които го закрепват);свалете горния капак на кутията
 • натиснете силно върху резервоара, така че контейнерът да падне 3-5 см;
 • внезапно отпуснете ръцете си;
 • преценете колко бързо резервоарът ще се върне в първоначалното си положение.

Работещите амортисьори трябва да работят незабавно. В този случай пластмасовият резервоар ще се издигне и ще спре. Ако амортисьорите са счупени, резервоарът ще продължи да се люлее в различни посоки за известно време.

Следните „симптоми“ показват повреда на амортисьорите:

 • скърцане и бръмчене, когато машината работи;недостатъчното натоварване ще причини вибрации
 • плътно въртене на барабана (поради липса на смазване в амортисьорите);
 • Машината „скача“ из стаята по време на цикъла на центрофугиране.

Най-честите причини за повреда на ударопоглъщащите елементи на пералната машина:

 • естествено износване на подпорите (след 7-10 години работа уплътненията се износват и се произвежда смазка);
 • деформация поради производствени дефекти, нарушаване на условията на работа, „твърд“ транспорт на AGR;
 • повреда на крепежните елементи (първо се счупват болтовете, закрепващи стелажите, а след това и самите амортисьори).

В някои случаи няма смисъл да се заменят само счупени стелажи. Ако тяхната повреда е следствие от някакъв проблем, например разхлабване на фиксацията или повреда на лагерния възел, тогава проблемът ще се повтори. Ремонтът на пералната машина трябва да бъде изчерпателен.

Когато причината е износването на уплътнението, можете да възстановите амортисьорите, вместо да ги смените. Можете да се справите с тази задача у дома. Ще ви кажем как да съживите амортисьорите.

Разглобяване на амортисьора

Преди да започнете работа, трябва да проучите дизайна на амортисьора. Това ще ви даде представа какво трябва да се направи по време на ремонта. Амортисьорът на съвременна автоматична машина се състои от:

 • цилиндър;
 • метален прът;
 • двойки втулки;
 • уплътнение, действащо като бутало.амортисьорно устройство

Износеното уплътнение престава да функционира като бутало. Прътът започва да се движи свободно вътре в цилиндъра и понякога изпада напълно. Като пример, нека разгледаме ситуация, при която гумената лента е частично унищожена.

В този случай ще трябва да разглобите амортисьора. С прости думи, трябва да издърпате пръта от цилиндъра. Това трябва да се направи много внимателно, за да не се счупи пластмасовият елемент.ремонт на клапа на перална машина

Първо, можете да опитате да премахнете пръта със собствените си сили. В 50% от случаите това ще работи, тъй като вътре в детайла практически няма останало съпротивление. Ако не можете да достигнете металния прът с ръцете си, увийте цилиндъра със салфетка, затегнете го в менгеме (внимателно, за да не се напука пластмасата) и издърпайте пръта. Така той ще излезе без проблеми.

След отстраняване на пръта от цилиндъра, амортисьорът ще се счита за разглобен.

Някои амортисьори SMA имат допълнителни пластмасови капаци с резба. Те предотвратяват изпадането на пръта от цилиндъра. Ако такива елементи са предвидени в дизайна, тогава първо трябва да развиете щепсела и едва след това да извадите металния прът.

Описание на отстраняване и ремонт на амортисьори

Много по-икономично е да се възстановят старите амортисьори, отколкото да се сменят подпорите. Ето защо ще разгледаме по-подробно как да ремонтираме амортисьори. По този начин можете да избегнете харченето на пари за закупуване на компоненти.

Няма смисъл да отлагате ремонта на амортисьорите. Дисбалансът, причинен от счупени амортисьори, може да причини по-сериозни проблеми, като повреда на лагера или деформация на паяка. Трябва да се захванете за работа възможно най-скоро.

Обикновено, за да възстановите подпората, трябва да смените уплътнението.Ще трябва частично да разглобите SMA, да премахнете амортисьора и да поставите ново гумено уплътнение. Алгоритъм на действие:

 • извадете захранващия кабел на пералната машина от контакта;
 • свалете горния капак на кутията;
 • отстранете контейнера за прах;извадете контейнера за прах
 • премахнете контролния панел на SMA;местоположение на ключалките на контролния панел
 • нулирайте UBL контактите, откачете блокера;Извличане на UBL
 • отстранете външната скоба, закрепваща маншета на барабана;отстранете скобата на маншета
 • поставете уплътнителната яка в барабана;пъхнете маншета вътре в барабана
 • откачете предната стена на машината;отстранете предната стена на кутията
 • разхлабете крепежните елементи, закрепващи амортисьорите;свалете стойката на амортисьора
 • отстранете амортисьорите;
 • разглобете стелажа, оценете състоянието на неговите компоненти;ремонт на амортисьори на пералня
 • купете или изрежете уплътнение с необходимия размер от парче гума;
 • инсталирайте нова гумена лента и сглобете стойката.

Понякога не е възможно да се поправи амортисьорът. Тогава ще е необходима пълна подмяна. Амортисьорите трябва да се сменят в комплект; ако оставите дори една стара подпора, амортизирането на вибрациите ще бъде неравномерно. Това ще намали живота на цялата система.

Ударопоглъщащите елементи се избират за конкретен модел пералня. Можете да демонтирате стелажите, да ги вземете със себе си в магазина и да помолите продавача да избере подобни амортисьори. Когато поръчвате амортисьори онлайн, внимателно гледайте маркировките на частите.Как да изберем амортисьор за пералня

При някои перални машини, за да премахнете амортисьорите, трябва да издърпате резервоара от тялото. В този случай ще трябва да разглобите почти напълно машината. В допълнение към процеса, описан по-горе, ще трябва да откачите двигателя и всички тръби от резервоара, да премахнете задвижващия ремък и други части, които пречат на отстраняването на пластмасовия контейнер.

Когато напълно разглобявате пералнята за ремонт или подмяна на амортисьори, по-добре е незабавно да проверите други труднодостъпни елементи: лагери, вал и напречна част. Би било добра идея да почистите помпата и дренажната тръба, която свързва резервоара и помпата.В същото време си струва да премахнете котления камък и варовика от нагревателния елемент и други вътрешни части.

След като изпълните всички задачи, сглобете пералнята. Всички елементи се поставят обратно в обратен ред. Уверете се, че кабелите и тръбите са свързани правилно.

След завършване на монтажа трябва да проверите машината. Пуснете тестов цикъл без пране в барабана. Ако измиването протича нормално, ремонтът може да се счита за завършен.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня