Срок на годност и съхранение на праха за пране

Срок на годност и съхранение на праха за пранеМнението, че прахът за пране може да се използва безкрайно, е фундаментално погрешно. Въпреки химическия състав, срокът на годност на перилния препарат е ограничен и зависи пряко от спазването на правилата за съхранение. Ако гранулите се съхраняват твърде дълго или неправилно, всичко се втвърдява и слепва, поради което химията губи свойствата си и отделя опасни за здравето вещества. За да предотвратите такава ситуация, си струва да разберете „нюансите на праха“.

Колко дълго може да се съхранява продуктът?

Датата на производство и допустимият срок на годност трябва да бъдат написани на всяка опаковка или опаковка. Ако няма такъв запис, тогава производителят е изключително нечестен и явно нарушава закона за задължителната сертификация. Категорично не се препоръчва закупуването на „вечен“ продукт - няма гаранция, че цялата друга информация върху опаковката не е измислена.

Като цяло срокът на годност зависи от почистващите компоненти, включени в състава. С течение на времето способността за премахване на петна се изчерпва и прахът става безполезен. По правило това се случва след 24 месеца, но някои производители обещават висококачествено измиване за 5 години.вижте срока на годност на опаковката

Бебешките перилни препарати, състоящи се от настърган сапун, имат срок на годност не повече от 1 година.

Не трябва да надвишавате срока, посочен от производителите. Първо, това няма да е от полза, тъй като качеството на праха се влошава значително. Второ, частиците с „изтекъл срок на годност“ започват да проникват в опаковката и да влияят негативно на здравето на жителите на къщата.Категории хора, чувствителни към химията - деца, астматици и страдащи от алергии - страдат особено силно, при които развален продукт провокира атаки и обостряния на съществуващи заболявания.

Как трябва да се съхранява продуктът?

Срокът на годност, посочен върху опаковката, не е единственият показател за ефективността и безопасността на продукта. Често прахът става безполезен и вреден дори преди „крайната дата“ поради нарушаване на условията на работа на продукта. Ето защо трябва внимателно да подходите към съхранението на химически съединения. Когато избирате място, където и в какво да съхранявате препарата, е необходимо да изключите влиянието на три фактора, които разрушават гранулите:

 • Висока влажност. Сухите прахове силно привличат влагата, а гранулите, когато се наситят с вода, се слепват и се превръщат в камък. Ако остане близо до течността в продължение на 24 часа, продуктът ще се превърне в монолитен блок, което ще затрудни използването му, принуждавайки ви да натрошите камъка на малки парчета. За щастие, основните почистващи компоненти няма да загубят силата си поради влага и могат да се използват в бъдеще.
 • Топлина. Химията може да не реагира на внезапни температурни промени, но дългият престой в близост до отоплителен щранг, радиатор, печка или нагревател няма да мине без следа. Поради силното и продължително нагряване, вътрешната структура на активните вещества ще се срине и прахът вече няма да премахва мръсотията.
 • Директна слънчева светлина. Продължителното излагане на ултравиолетова радиация също ще доведе до необратимо разлагане на химичните елементи. Тук принципът на работа е подобен на отоплението от батерия: слънцето ще нагрее гранулите и ще намали тяхната ефективност.висока влажност, висока температура и пряка слънчева светлина унищожават праха

Най-много страдат отворените опаковки със счупено уплътнение.Отвореният достъп до праха позволява на влагата, топлината и слънчевата светлина бързо да достигнат до компонентите и да окажат по-силно въздействие върху тяхната структура. Проблемът се елиминира по два начина - чрез избор на идеално място или чрез използване на надеждна защитна обвивка.

Къде да скрия пудрата?

По-често се избира най-лесният и достъпен вариант - да се скрие пудрата от вода, топлина и слънце. Но в действителност се оказва, че намирането на такова място е изключително проблематично. Особено ако в търсене на печалба закупите икономичен, но обемист пакет от 6-9 кг. Ситуацията се влошава от липсата на отделен килер или килер.

Но трябва да изберете място за съхранение, така че започваме да търсим най-подходящото място. Трябва да следвате следните препоръки:

 1. Мислим за деца и животни. На първо място изключваме лесно достъпни места, където малко дете или домашен любимец може да се сдобие с опасни химикали. Трябва да се помни, че найлонова торбичка или картонена опаковка лесно се разкъсва от зъби, разпада се и се вкусва. Всеки мислещ човек знае за възможните последици от такъв експеримент за живота и здравето на растящия организъм.
 2. Изключваме кухнята. В идеалния случай е по-добре изобщо да не се вземат предвид жилищни помещения. Токсичните вещества могат да проникнат във въздуха дори от напълно затворени опаковки, след което остават върху храни, мебели, дрехи, подови и стенни покрития. По логичен начин опасните компоненти проникват в тялото, постепенно се натрупват и причиняват интоксикация.
 3. Търсим затворен рафт или шкаф. Слънчевите лъчи не трябва да проникват през стените. По-добре е вратите да се затварят с магнитна ключалка.специален шкаф за съхранение на прах
 4. Ние избягваме банята. Проблемът е високата влажност.
 5. Нека спазваме дистанция.Домакинските химикали винаги се съхраняват отделно. Поставянето на пудри, бебешки дрехи, кърпи, кърпи, чинии в едно чекмедже е строго забранено!
 6. Не забравяйте за батериите. Колкото по-далеч е препаратът от батерията, толкова по-дълго ще служи на своите собственици.
 7. Не отиваме далеч. Да бягате през целия апартамент всеки път, когато перете е незавидна и потенциално опасна перспектива. Затова веднага стесняваме полето за търсене и търсим място недалеч от пералнята.

Често възникват съмнения дали перилният препарат може да се съхранява на студено. Например, вътрешен балкон се счита за опция през студения сезон. Тук отговорът е двусмислен: от една страна, прахът няма да се повреди от минусови температури и внезапни температурни промени, но от друга страна, ще отнеме много време, за да го пренесете в пералнята.

Специална опаковка за пудра

Ако няма подходящо място на балкона или в банята и има голяма вероятност прахът да не издържи измерените две години, действаме по различен начин. Купуваме специален защитен контейнер и го поставяме на всяко свободно място. Не е необходимо да се страхувате от опасни последици - такива кофи имат много предимства.

 1. Стегнатост. Благодарение на плътно затварящия се капак, няма възможност за разливане или проникване на влага вътре.
 2. Безопасност. Капакът е със специален заключващ механизъм, който не може да се отваря от малки деца или домашни любимци.
 3. Специален материал. Безопасността и стегнатостта са гарантирани от особено издръжлив материал. Не позволява на влагата, светлината и топлината да проникнат вътре, а перилната смес не губи своите избелващи свойства.контейнери за прах за пране
 4. Практически обем. Асортиментът, предлаган от съвременния пазар, ви помага да изберете най-подходящата форма на кутията.Най-популярни са 5-8 литрови контейнери, удължени с височина 52-60 см и с тясна ширина до 30 см. Такива размери улесняват поставянето на праха до пералнята или плъзгането му под мивката.
 5. Удобни добавки. Дръжки за носене, странични вдлъбнатини, чучур за изливане, мерителна чаша - всичко това ви позволява удобно да използвате контейнера, без да разливате миещата смес и да я движите свободно из апартамента.
 6. Наличност. Можете да намерите защитен калъф за перилен препарат в почти всеки търговски обект.

  Няма да има трудности при избора на нюанс и печат, който да подхожда на интериора.

Има и по-евтини варианти - поставете отворената опаковка прах в плътно завързана торба или затиснете дупката с щипка. Основното е, че възприетата идея предпазва сместа за пране от неблагоприятна среда. В противен случай няма да има нито изпрани дрехи, нито висококачествен и безопасен препарат.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня