Какво е съпротивлението на нагревателния елемент на пералнята?

Какво е съпротивлението на нагревателния елемент на пералнята?Правилната диагностика на нагревателния елемент на пералнята е много важна, особено за начинаещ техник. Неговата грешка ще доведе до изхвърляне на работната част. За да прецените дали може да се използва, трябва да знаете какво е нормалното съпротивление на работещ нагревател и да можете да го измерите с мултицет.

Определете съпротивлението на нагревателния елемент

Преди да премахнете нагревателния елемент на пералнята, трябва да определите неговото съпротивление. За да направите това, трябва да използвате мултицет. Нормалното съпротивление трябва да бъде между 24,2 и 40 ома. За да го изчислите, трябва да квадратирате напрежението в електрическата мрежа (220 волта) и след това да разделите тази стойност на мощността на устройството. По правило тя е равна на 1800-2000 W.

Преди да измерите съпротивлението на нагревателния елемент, е важно да изключите пералнята от електрическия контакт. След това можете да започнете да проверявате и да използвате мултицет. Ако всичко е направено правилно, резултатът се показва на екрана на измервателния уред. Тя трябва да е близка до тази, получена при предварителното изчисление. Ако това условие е изпълнено, нагревателният елемент е в добро състояние и може да продължи да се използва.Характеристики на проверка на нагревателния елемент SM

Ако действителното съпротивление е значително по-малко от нормата, това показва неизправност на частта. Ако на екрана на мултиметъра се покаже числото „1“, има счупване в нагревателния елемент. Числото "0" означава късо съединение.

важно! Ако при измерване на съпротивлението резултатът е по-малък от изчисления, 1 или 0, частта трябва да се смени.

Как да проверите част?

За да прецените дали нагревателният елемент работи и да измерите съпротивлението, трябва да изключите домакинските уреди от захранването. След това изключете кабелите от нагревателния елемент. При много модели тази част се намира зад предния или задния капак. Като свържете мултиметър към нагревателния елемент, можете да определите съпротивлението.

След като завършат измерването, опитни занаятчии не забравяйте внимателно да прегледате нагревателния елемент. Понякога дефектите се виждат визуално. Такива части също трябва да бъдат заменени.опции за тестване на нагревателя

Ако нямате мултицет под ръка

Понякога нямате мултиметър под ръка и не можете да определите съпротивлението на нагревателния елемент. Но работата му може да бъде оценена. За това се използват различни методи.

  1. Стартирайте процеса на пране и наблюдавайте как се върти колелото на електромера. Ако набере скорост, е много вероятно нагревателният елемент да работи.
  2. Частта се изважда от корпуса. За да направите това, развийте гайката, разположена в средата, натиснете изпъкналия болт и внимателно извадете елемента от вътрешностите на резервоара. След като го извадят, те внимателно го разглеждат. Ако върху нагревателния елемент има дори малки пукнатини или тъмни петна, по-добре е да го смените.

Забележка! Когато монтирате стара или нова част, важно е да се уверите, че връзките са стегнати.

Когато инсталирате тестван и работещ нагревателен елемент или нов нагревателен елемент на пералнята, трябва точно да ударите стойката, която се намира в долната част на резервоара. Ако това не бъде направено, частта ще докосне барабана по време на работа на оборудването и бързо ще се повреди. Експертите препоръчват спазването на превантивни правила, които спомагат за увеличаване на експлоатационния живот на нагревателния елемент.За да направите това, веднъж на всеки 6 месеца трябва да стартирате стандартна програма за пране с празен барабан и да изсипете 1-2 супени лъжици лимонена киселина в съда за прах. Това спомага за премахване на котления камък, който се образува по време на работа на машината.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня