Как да премахнете температурния сензор в пералня?

Как да премахнете температурния сензор в пералняАко автоматичната машина спре да загрява вода, най-вероятно нагревателният елемент или термисторът са се повредили. Можете да замените компоненти със собствените си ръце, без помощта на специалист. Ще ви кажем как да стигнете до елементите, как да премахнете температурния сензор на пералната машина и какви трудности може да срещнете в процеса.

Как да премахнете и как да проверите?

Може да се наложи начинаещ техник да премахне температурния сензор, за да диагностицира елемента. Още по-често термисторът трябва да бъде изваден от корпуса на нагревателния елемент, за да се премести на нов нагревател. Премахването на частта може да е трудно, но с малко усилия целта ще бъде постигната.

Температурният сензор е монтиран на нагревателния елемент. Елементът измерва степента на вода в резервоара и предава тази информация на главния контролен модул. Ако машината пере нещата в студена вода, с други зададени параметри на цикъла, ще трябва да проверите както нагревателя, така и термистора.

Нагревателният елемент и температурният сензор в повечето случаи се монтират под резервоара на пералната машина.

За да премахнете нагревателния елемент заедно с термостата, трябва:

 • изключете захранването на пералната машина, като извадите захранващия кабел от контакта;
 • изключете крана, отговорен за водоснабдяването;
 • отстранете задния панел на кутията, като развиете няколко болта, закрепващи стената;
 • направете снимка на електрическата схема за нагревателния елемент и температурния сензор. Снимката ще ви помогне да избегнете грешки по време на повторното сглобяване;
 • отстранете клемите от елементите;
 • разхлабете централната гайка, държаща нагревателния елемент;
 • натиснете нагревателния винт навътре и с леки люлеещи се движения извадете нагревателния елемент от гнездото.проверка на температурния сензор в CM

Ако сте сигурни, че нагревателният елемент работи правилно и трябва само да премахнете температурния сензор, за да го диагностицирате, самият тръбен нагревател не е необходимо да се премахва. Вижте как термисторът е закрепен към елемента. При различните модели перални машини методът на фиксиране може да се различава.

Например при машините на Samsung термисторът е закрепен с метални зъби. За да премахнете температурния сензор, трябва да развиете гайката, която го закрепва, да преместите пластината и уплътнителната гума на максимално възможно разстояние, да поставите отвертка в образувания отвор и да счупите зъбите. Само тогава ще бъде възможно да се премахне термостата.

При някои машини няма да се налага да чупите нищо. Достатъчно е просто да нулирате окабеляването, да премахнете ключалката и да премахнете температурния сензор с леки, люлеещи се движения. Ако котленият камък ви пречи да извадите термостата, използвайте спринцовка, за да „вкарате“ малко течност за миене на съдове в празнината.

За да диагностицирате температурния сензор, ще ви е необходим мултицет.

С помощта на мултицет се измерва съпротивлението на термистора. Тестерът трябва да бъде превключен в режим на омметър и сондите на устройството трябва да бъдат поставени срещу контактите на температурния датчик. Нормалните стойности при стайна температура (20-23°C) са приблизително 6 хиляди ома.

След това трябва да потопите сензора в топла вода (50°C) и да изчакате, докато се затопли. След това отстранете термистора и прикрепете отново сондите на устройството към неговите контакти. Ако термостатът работи правилно, показанията на екрана на тестера ще паднат до 1350 ома. За други стойности, които са много различни от стандартните, елементът ще трябва да бъде заменен, той не може да бъде ремонтиран.

Вдлъбнатина на сензора за фреон

Собствениците на перални машини, оборудвани със сензор за температура на фреон, ще имат малко по-трудно време. Ще е необходимо да премахнете не само задния панел на кутията, но и предната стена с „подредения“.Това ще осигури достъп до външната страна на термостата. По-нататъшният алгоритъм на действия ще бъде както следва:

 • намерете окабеляването, то се намира в задната част на кутията;
 • внимателно издърпайте изолацията;
 • използвайте тънък шип, за да вземете гуменото уплътнение, обгръщащо медната тръба, и го отстранете;
 • леко натиснете върху основата на нагревателя, така че лесно да се извади от жлеба;
 • извадете нагревателния елемент с температурния сензор през специален отвор в резервоара.

Най-често сензорите от този тип престават да изпълняват функциите си поради повреда на фреоновата тръба. Възниква теч и термостатът не може да работи с пълен капацитет. Ако откриете дефект, не забравяйте да смените частта.

Отстраняване на елемент с биметална пластина

Местоположението на биметалния сензор не се различава от обичайното - той е „скрит“ под резервоара на пералната машина. За да получите достъп до детайла, е необходимо частично да разглобите тялото на машината. След като стигнете до елемента, трябва да изключите окабеляването, да извадите термистора и да проверите съпротивлението му с мултицет.температурен сензор

След като измерите стойността при стайна температура, загрейте сензора и повторете теста отново. Индикаторът на екрана на устройството трябва да намалее значително. Ако няма резки колебания в съпротивлението, ще трябва да смените елемента. Най-често биметалните температурни сензори спират да работят поради износване на плочата. Елементът не може да бъде ремонтиран. Необходимо е да се намери, закупи и монтира нова част, подобна на извадената.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня