Пералня Vestel не центрофугира дрехи

Пералня Vestel не центрофугира дрехиДоста лесно е да разберете, че пералнята Vestel не центрофугира дрехи: дрехите в барабана остават напълно мокри в края на цикъла. Друг симптом е, че след изплакване машината не се центрофугира до посочените 600-1200 оборота и след няколко минути минава на източване. Както обикновеното невнимание, така и повредата на електронния блок може да доведе до такава повреда. Няма нужда да се паникьосвате от мокрото пране - по-добре е да разберете възможните причини за липсващия цикъл на центрофугиране и да ги сравните със ситуацията. Ще ви разкажем подробно на какво да обърнете внимание и как да възстановите функционалността на Vestel.

Как да обясним "поведението" на технологията?

Силно се препоръчва да не пренебрегвате нежеланието на Vestel да настоява. Да, можете да „натиснете“ прането ръчно след завършване на цикъла, но това няма да донесе никаква полза. Първо, ще трябва да губите времето и енергията си. Второ, без навременни ремонти състоянието на пералната машина ще се влоши, докато не се повреди напълно.

Преди да започнете диагностиката, си струва да очертаете обхвата на възможните неизправности. Като правило, следните проблеми забавят въртенето на Vestel:

 • центрофугата е деактивирана (скоростта е намалена до минимум или е избрана програма „без центрофуга“);
 • системата откри дисбаланс (от съображения за безопасност платката отмени цикъла на центрофугиране);
 • канализацията не функционира (водата не се оттича, въртенето не започва);
 • Сензорът на Хол е счупен;
 • Двигателят на Vestel се повреди;
 • имаше проблеми с лагерния възел;
 • електронният блок е замръзнал;в резервоара има чужд предмет
 • барабанът е задръстен от чужд предмет.

Ако има проблеми с цикъла на центрофугиране, е забранено да работите с пералнята – опасно е!

Почти всички тези проблеми могат да бъдат решени независимо у дома.Трябва да се свържете със сервиза само в един случай - ако има проблеми с контролната платка. В други ситуации не е трудно да се справите с неработещо въртене, основното е да действате внимателно и последователно. По-долу са дадени инструкции и препоръки стъпка по стъпка.

Избрахте ли правилния режим?

Диагностиката започва от таблото. Трябва да запомните коя програма е стартирана. По-често няма повреда - потребителят просто неволно е включил режима без въртене. По този начин Vestel не трябва да върти барабана при деликатно и ръчно пране, както и при завъртане на селектора на позиции „Надолу“, „Вълна“, „Бельо“ и „Коприна“. По-добре е да отворите фабричните инструкции и да проверите пълния списък с бутони, които не изискват въртене.

Функцията “Child Lock” ви позволява да заключите таблото, което ще предотврати случайни промени в параметрите на цикъла.

Втората стъпка е да проверите дали цикълът на центрофугиране е бил отменен случайно. Много съвременни Vestel дават на потребителите възможността да променят скоростта на въртене на макарата до „0“. В резултат на това съответният етап се отменя и прането остава мокро. Лесно е да проверите предположението си: включете бързата програма, задайте максимални обороти на двигателя и наблюдавайте пералнята. Ако ситуацията се повтори, тогава продължаваме диагностиката.

Съдържанието на барабана не е балансирано

Пералнята няма да центрофугира, ако се установи дисбаланс при центрофугиране на барабана. Претоварването, недостатъчното натоварване или „натрупването“ на прането води до дисбалансиран баланс. В такива случаи цилиндърът "напуска" зададената траектория, на което бордът реагира, като отменя цикъла.

По правило този проблем възниква при Vestel, пуснати преди 5-10 години. Съвременните модели, използващи специални сензори, са в състояние да контролират баланса и в случай на отклонения от нормата, те показват съответния код за грешка на дисплея. Дисбалансът се проявява, както следва:

 • след изплакване устройството се опитва да завърти барабана;
 • всеки опит за завъртане е придружен от бръмчене или почукване;
 • пералнята започва да "скача";
 • въртенето се отменя;
 • пералнята завършва цикъла 7-15 минути по-рано;
 • предметите в барабана остават мокри.нещата се объркаха и се получи дисбаланс

Инструкциите какво да направите, за да коригирате дисбаланса, зависят от ситуацията. Ако в машината има твърде много пране, просто отворете люка, извадете някои от нещата и стартирайте цикъла отново. Ако има недотоварване, процедираме в обратния ред - поставяме дрехите в барабана. Понякога проблемът е смачкана покривка за завивка: тогава е необходимо да „счупите“ бучката и да разпределите тъканта равномерно по стените на цилиндъра.

Дисбалансът не само отменя цикъла на центрофугиране, но и застрашава самата машина. „Скачането“ и удрянето на барабана по стените на корпуса поврежда амортисьорите, вала и лагерите. По-добре е да избягвате такава ситуация, да премахнете струпването и да запомните минималното и максималното натоварване.

Дисфункция на двигателя

Няма да има въртене, дори ако има проблеми с двигателя. Обяснението е просто: двигателят не може да ускори до зададената скорост, така че барабанът остава неподвижен. В този случай без диагностика и ремонт е невъзможно - необходимо е да демонтирате и проверите двигателя. Инструкциите са:

 • изключете Vestel от комуникациите;
 • отстранете „гърба“ от тялото;
 • издърпайте задвижващия ремък от ролката;
 • намерете двигателя;Проблеми с двигателя на пералня Vestel
 • освободете двигателя от кабели и крепежни елементи;
 • завъртете го и го извадете от жлебовете.

Проверяваме отстранения двигател. Обикновено повредата се вижда веднага - чува се миризма на изгоряло, забелязват се тъмни петна и разтопена изолация. Понякога трябва да отворите и смените електрическите четки. В тежки случаи е показано заточване на ламелите и непрекъснатост на намотките.

Електронен "мозък"

По-лошо е, ако електронният блок е виновен за повредата. Ако изгори триакът, отговарящ за двигателя, платката не дава команда за въртене.Прането спира и прането остава мокро.проблеми с модула SM Vestel

Няма смисъл да проверявате сами платката. По-добре е незабавно да се свържете с услугата. Не забравяйте, че проверката на блока е много трудна и най-малката грешка ще доведе до „фатален изход“ на оборудването.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня