Барабанът не се върти в пералня Siemens

Барабанът не се върти в пералня SiemensДоста лесно е да се досетите, че пералня Siemens не върти барабана: машината внезапно забавя и отказва да продължи цикъла. Понякога цилиндърът засяда и не можете да го завъртите дори на ръка. Във всеки случай прането остава мръсно и планираното пране се нарушава. За да възстановите функционалността на пералнята, трябва незабавно да започнете диагностика и да идентифицирате „виновника“ на спирането. Нека да разгледаме по-отблизо какво да проверите и как да го поправите.

Произходът на тази неизправност

Невъзможно е да се определи на око защо барабанът на Siemens не се върти. Няколко проблема наведнъж могат да доведат до спиране на машината, а броят на възможните повреди зависи от модела на машината, инсталираните компоненти и дори страната на сглобяване. Но, като правило, внезапното спиране на цилиндъра се причинява от следните типични повреди:

 • барабанът е задръстен от твърд предмет, който е паднал вътре;
 • задвижването се е объркало (задвижващият ремък е паднал или ролката се е повредила);
 • електрическият мотор е счупен (изобщо не стартира или не ускорява до определената скорост);
 • вратите на барабана внезапно се отвориха (на Siemens с вертикално зареждане);
 • Имаше проблеми с контролната платка (отделни триаци изгоряха или модулът се повреди напълно).Контролната платка на Daewoo е дефектна

Списъкът с причините, които могат внезапно да забавят барабана, далеч не е пълен. Съвременните перални машини Siemens имат сложна електронна "пълнеж": работата на цилиндъра се координира и контролира от много компоненти, микроелементи и сензори. Най-малката повреда в системата ще доведе до прекъсване на контакта и спиране на машината.

При пералните машини Siemens барабанът не се върти, ако двигателят се повреди, вратите се отворят, чужд предмет се забие или има проблеми със задвижването или контролната платка.

Неясните „симптоми“ също усложняват диагнозата. Признаците за повреда са много сходни и без последователна проверка на всички възможни виновници е много трудно да се локализира проблемът. В идеалния случай трябва да се свържете със сервизен център, но ако желаете, можете да идентифицирате повредата и да я поправите сами. Основното нещо е да действате незабавно и според инструкциите. По-долу ще разгледаме ситуации, при които барабанът изобщо не се върти. Ако цилиндърът се развие, макар и хаотично, тогава списъкът с причините ще бъде значително разширен.

Проблеми със задвижващата част

Ако шайбата внезапно спре барабана, тогава първо се проверява задвижващият ремък - той е отговорен за предаването на импулса от двигателя към вала на барабана. Ако гумената лента се скъса или падне, цилиндърът спира да се върти. За да регулирате задвижването, е необходимо да върнете „пръстена“ на мястото му.

По-лошо е, ако коланът се къса постоянно, повече от три пъти на всеки 6 месеца. В такава ситуация не е достатъчно просто да върнете ластика на мястото му: трябва да се оцени състоянието на джантата и шайбата. Може би колелото се е деформирало и пръстенът се е разтегнал. След това ще трябва да поправите или смените компонентите.Ремъкът излезе от машината

Преди да поставите „диагноза“, трябва да проверите колана. Инструкциите какво да направите са следните:

 • изключете Siemens от захранването и водоснабдяването;
 • завъртете оборудването със задния панел напред;
 • развийте „гърба“, като разхлабите съответните болтове;
 • прегледайте шайбата и оценете състоянието на ремъка.

Ремъкът на ролката ли е? Това означава, че проблемът със спрения барабан не е в устройството. Ако гумата е паднала, трябва внимателно да я проверите и колелото за дефекти.Ако няма повреда или разтягане, можете да върнете джантата на мястото й, в противен случай ще трябва да я смените с нова.

Новият задвижващ ремък се избира, като се вземе предвид серийният номер на пералнята Siemens.

Ако коланът се изплъзна първия път и остана непокътнат, тогава е твърде рано да се алармира. Достатъчно е да дръпнете еластичната лента назад и да започнете тестовия цикъл. Друг е въпросът, ако течът се появява многократно: тогава трябва да преминете към ремонта на гумения елемент или макарата. Във втория случай действаме така:

 • фиксирайте колелото неподвижно, като държите винт или пръчка между лопатките;
 • изсипете лубрикант WD-40 върху централния болт и изчакайте 15-40 минути, докато продуктът „работи“;
 • Използвайте подходяща тресчотка, за да разхлабите болта (не прилагайте сила, в противен случай резбата ще се скъса);
 • извадете колелото от вала;извадете ролката от барабана
 • закупуваме нова макара;
 • Фиксираме новата шайба на вала чрез затягане на централния винт.

Задвижващият ремък се поставя върху новата шайба. Първо поставяме гумената лента върху вала на двигателя и след това я издърпваме върху шайбата на барабана. Новата еластична лента е опъната много плътно, бъдете подготвени за това.

Нещо чуждо е заседнало в резервоара

Причината за внезапното спиране на барабана може да е чужд предмет, заседнал в машината. Ключове, монети и фиби, които попаднат в пералнята, могат да попаднат в резервоара, да се закачат в дупката на резервоара и да причинят задръстване на вала. В резултат на това Siemens ще спре. Заглушаването на барабаните е сериозен въпрос. Опитите за ръчно развиване на цилиндъра или рестартиране на измиването ще доведат до сериозни последствия: механични повреди и деформация на двата контейнера.

Преди пране проверете джобовете на вещите, заредени в барабана – забравените вещи могат да причинят задръствания и да запушат канала.

За да освободите барабана, трябва да извадите заседналия предмет от резервоара.Най-лесният начин да направите това е през отвора в нагревателния елемент, особено ако нагревателят е разположен на задната стена. Какво трябва да направя?

 1. Изключете Siemens от захранването.
 2. Спрете подаването на вода.
 3. Източете водата през аварийния дренаж или филтъра за боклук (ако пералната машина спре по време на процеса на пране).
 4. Отделете задната стена от корпуса.
 5. Намерете нагревателен елемент под резервоара или по-скоро неговия заоблен чип със свързани проводници.
 6. Направете снимка на местоположението на проводниците.
 7. Изключете клемите.изваждаме боклука през отвора в нагревателния елемент
 8. Разхлабете централната закопчалка.
 9. Отстранете нагревателния елемент (ако е заседнал, използвайте WD-40).
 10. През получения отвор извадете заседналия предмет с ръка или тел, извита в „кука“. В същото време отстранете всички остатъци, натрупани на дъното на резервоара.

Ако нагревателят на Siemens се намира близо до предния панел, тогава се препоръчва да отстраните заседналия предмет през дренажния отвор. Достатъчно е да поставите машината настрани, да развиете съда, да освободите дренажната тръба и да хванете „изгубеното нещо“ с ръка.

Барабанни клапи в машина с горно зареждане

Собствениците на Siemens с вертикално зареждане могат да срещнат друга причина за спирането на барабана - отваряне на клапите по време на пране. Вратите се отварят и се забиват, спирайки целия механизъм. Не можете сами да се справите с тази повреда, трябва да се обадите на специалист. Ако „вертикалът“ спре със звън, тогава е необходимо:вратите на барабана се отвориха

 • спешно изключете захранването на машината;
 • събирайте разлята вода;
 • обадете се на обслужване на клиенти.

Вертикалните модели на Siemens могат да спрат по време на пране поради отваряне на клапите на барабана.

Опитът да върнете барабана в желаната позиция сам може да доведе до повреда на цилиндъра или резервоара. Само специалист може да разглоби пералнята, да премахне задръстването и да върне всички елементи по местата им.

Да обърнем внимание на двигателя

Барабанът също спира, ако има проблеми с двигателя. Моторът не се ускорява и валът, подобно на цилиндъра, остава неподвижен. По-често, отколкото не, колекторният двигател се „проваля“, тъй като тези устройства имат няколко типични повреди:

 • износени електрически четки;
 • обелени ламели;
 • прекъсване на намотката.намираме двигателя и оборотомера

Диагностиката и ремонтът на двигател не е лесна задача. Първо, трябва да извадите устройството от корпуса на пералната машина. Второ, проверете го за работоспособност с помощта на мултицет. Важно е да действате последователно: първо проверете общото състояние на двигателя, след това измерете дължината на въглеродните четки, проверете ламелите и "пръстенете" намотката за повреда.

Резервните компоненти се избират в зависимост от серийния номер на съществуващата пералня Siemens.

Ако подозирате повреда на двигателя, препоръчително е да се свържете със сервизен център. Ако можете сами да смените електрическите четки, тогава професионалистите трябва да тестват самия двигател, да шлайфат ламелите и да направят намотката. Понякога ремонтите са безполезни - само смяна на двигателя.

Електронна повреда

По-лошо е, ако повреда в контролната платка доведе до забавяне на барабана. Такава повреда е по-трудна за диагностициране и по-скъпа за ремонт. Факт е, че тук не се препоръчва самостоятелен ремонт - специалист трябва да инспектира и „звъни“ на електронния блок. Има няколко убедителни аргумента да се свържете със сервизен център:

 • За диагностика и мигане на платката е необходимо специално оборудване;
 • работата ще изисква умения, опит и много време, тъй като ще трябва последователно да проверявате всеки елемент от модула;
 • едно грешно движение може да доведе до трайно счупване на дъската, а това е скъпо.професионален ремонт на табло за управление

Почти невъзможно е веднага да се разбере, че проблемът е в таблото.Може да изгори както целият модул, така и елементът, отговорен за комуникацията с двигателя или задвижването. Милиметрова „пролука“ в пистата или един изгорял триак ще прекъсне веригата: възелът няма да получи командата и ще остане неподвижен. След като установи липса на реакция, системата автоматично ще спре работата на пералнята.

Цената на нова контролна платка може да достигне 5-25 хиляди рубли, в зависимост от модела на пералнята Siemens.

Силно не се препоръчва да се занимавате сами с контролния панел. Ако не се установят проблеми с устройството, двигателя и барабана, тогава е време да се свържете със сервизен център.

   

1 читателски коментар

 1. Граватар Сергей Сергей:

  Благодаря ти

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня