Шум от пералнята при центрофугиране на високи обороти

Шум от пералнята при центрофугиране на високи оборотиПонякога пералнята започва да издава много шум, докато центрофугира дрехите. Проблемът може да се дължи на повреда на някои части, попадане на малки предмети в корпуса или неправилна инсталация на оборудването. Задачата на собственика или ремонтника е да разбере защо се появява шумът при въртене с висока скорост и да отстрани проблема.

Причини за силен шум

Ако пералнята започне да издава силни звуци и да се движи в режим на центрофугиране при високи обороти, не трябва да отлагате откриването на причините и отстраняването на проблема, в противен случай той ще се влоши и ще доведе до повреда на устройството. Като начало собственикът може сам да се опита да определи защо машината е шумна. Източници на силни звуци могат да бъдат:

 • предмети, уловени в барабана и удрящи стъклото на люка, например копчета, закопчалки, ивици;
 • чужди тела, които са заседнали в пространството между барабана и резервоара;
 • транспортните болтове не са отстранени по време на монтажа на пералната машина;Нека се опитаме да определим какво е счупено
 • износени лагери, причиняващи изместване на оста на въртене на барабана;
 • нерегулирани крака на устройството или липса на подложки под тях;
 • нестабилност на противотежестта на барабана;
 • дефектен амортисьор.

важно! Пералните машини често се монтират на плочки. В такива случаи под тях трябва да се поставят гумирани постелки. Друг вариант е да осигурите гумени подложки под краката.

Винтове предназначени за транспортиране

При транспортиране на перални, резервоарите им се закрепват със специални болтове, за да се елиминира възможността от повреда на домакинските уреди преди употреба. Понякога занаятчии с малък опит, когато инсталират перални машини, пренебрегват транспортните болтове и забравят за необходимостта да ги развиете.

В резултат на това при първото включване и завъртане устройството започва да издава силен шум.Затова експертите съветват преди да започнете работа с оборудването, да се уверите, че няма болтове, които обикновено се намират на задната стена на машината. За да направите това ви трябва:как да намерите транспортни болтове

 • изключете устройството от комуникациите.
 • позиционирайте го така, че да улесните достъпа до задната стена.
 • виж дали има винтове с големи глави.
 • Ако ги намерите, развийте ги.

След извършване на проверката оборудването може да бъде поставено на подготвеното място. Тя е свързана отново към мрежата. Можете да започнете да миете.

Нивелирана ли е машината?

Понякога пералнята издава шум, защото стои на неравна повърхност. По време на работа възникват вибрации и устройството "скача". Това е особено изразено, когато повърхността на пода е хлъзгава.инсталация на ниво

Решението на проблема е да регулирате краката, да ги фиксирате с контролни гайки и да използвате гумени подложки. За да изравните тялото, използвайте ниво на сградата. Понякога пералнята е вградена в мебели или в ниша в стената. В такива ситуации може да бъде трудно да се коригира ситуацията.

Лагерният възел е износен

Износването на лагерите може да има няколко причини. Най-честите от тях са претоварването на барабана и дългите периоди на работа. Ако пералната машина се използва повече от 5 години, лагерният възел неизбежно ще се износи. За да предотвратите преждевременното му разрушаване, трябва да следвате стандартите за зареждане на прането, установени от производителя и посочени в инструкциите.

Когато определяте натоварването на барабана, трябва да се съсредоточите върху теглото на мокрите предмети, тъй като те са много по-тежки от сухите.

За да проверят работоспособността на лагерите, техниците изключват пералнята от захранването, отварят люка, завъртат барабана и в същото време го люлеят силно. Ако се появи скърцане, повредата се отстранява.Модерните перални имат лоши лагери

Чуждо тяло в резервоара

Малки предмети, като копчета, монети или банели на сутиен, може да попаднат в барабана по време на пране. Понякога те се отмиват в охлюва сами.В противен случай трябва да ги извадите сами, за да не пробие барабанът през стената на резервоара. Чуждите тела се отстраняват, както следва:

 • изключете устройството;
 • издърпайте контейнера за прах;
 • водата се източва през филтър за боклук;
 • пералнята е спусната от лявата страна;защо костта е страшна?
 • Разхлабете скобата през дъното и извадете тръбата;
 • През отворила се дупка в резервоара се изважда попадналият вътре предмет.

При модели перални машини, оборудвани с тава, чуждите тела се отстраняват през отворите за нагревателния елемент. Трябва да се демонтира правилно. Важно е да не повредите гуменото уплътнение.

Нещо се случи с противотежестта

В някои случаи пералнята издава шум поради разхлабена горна противотежест. Разхлабва се поради вибрации. За да отстраните проблема, трябва да свалите капака на изключената машина и да проверите състоянието на закрепването и противотежестта. Ако е необходимо, те могат да бъдат затегнати.

Когато камъкът се разруши, товарът се променя. Вместо бетон е допустимо да се използва стомана или чугун, дори и да са с 1,5 кг по-тежки. Техният експлоатационен живот е по-дълъг. В същото време прекомерното тегло на товара увеличава натоварването на амортисьорите и намалява времето им на работа, така че не вземайте „камък“, който надвишава теглото на „оригиналния“ товар с 3 kg или Повече ▼.

Амортисьорът е повреден

Ако амортисьорът е повреден, центробежната сила не се потиска толкова ефективно. Пералнята се клати и чука. Решението на проблема е смяна на амортисьора. Произвежда се както следва:отстранете противотежестта, за да олекотите шайбата

 • изключете устройството;
 • издърпайте отделението за перилни препарати;
 • пералнята е спусната от лявата страна;
 • през дъното проверете дефектния амортисьор. Може да се разпознае по наличието на ръжда и течове на смазка.

Експертите съветват да смените амортисьорите по двойки. За да направите това, трябва да премахнете пластмасовите скоби, винтовете и след това дефектните елементи.Вместо тях се инсталират нови. Такива ремонти премахват шума, когато машината работи на високи скорости и удължават експлоатационния й живот.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня