Пералня Samsung не източва вода

Пералня Samsung не източва водаДоста често машините замръзват по време на процеса на измиване с пълен резервоар с вода, без да могат да я източат в канализацията. Може да има няколко причини - от запушен дренажен маркуч до счупен контролен модул. Без сила и желание е по-добре да поверите ремонта на майстор. Ако не искате да плащате повече, можете да опитате сами да отстраните проблема. Нека да разберем какво да правим, ако пералнята Samsung не източва вода, къде да започнем диагностика и как, ако е необходимо, да сменим елементите на пералната машина.

Тривиални ситуации

След като решите сами да се справите с проблема, трябва да се уверите, че наистина има повреда. В някои случаи се случва пълен варел с вода изобщо да не показва проблем. Говорим за следните ситуации:

 • Някои режими на пералните машини Samsung ви позволяват да спрете прането с пълен резервоар. Например, това може да се наблюдава при избора на програма „Вълна“ или „Коприна“. Преди да включите алармата, проверете дали е избран един от деликатните режими;
 • огъване на дренажния маркуч. Трябва да проверите дренажния маркуч, за да видите дали е смачкан. Ако да, тогава справянето с проблема е просто - изправете тръбата;
 • филтърът за боклук е запушен. Функцията на филтърния елемент е да улавя отломки и да предотвратява навлизането им в дренажната помпа. Когато е запушен, филтърът не позволява на водата да премине към канала. Какво да направите в този случай? Необходимо е да развиете филтъра за боклук (той се намира на предната стена на SMA, в долния ъгъл, зад специална врата или панел) и да измиете повърхността му;почистване на филтъра на пералня Samsung
 • запушена канализационна тръба или сифон.Случва се проблемът изобщо да не е в пералнята, а в комуникациите на къщата. Лесно е да проверите предположението си - откачете дренажния маркуч от канализацията или сифона и насочете края на тръбата във ваната. След това започнете измиването, изчакайте етапа на източване. Ако водата започне да изтича безпрепятствено от системата, това означава, че тръбата или сифонът наистина са запушени. Можете да почистите елементите сами или да повикате водопроводчик.

Ако нито една от горните причини не реши проблема, тогава говорим за повреда. Ще трябва частично да разглобите пералнята, за да идентифицирате проблема. Откъде да започнем задълбочена проверка?

Ще трябва да го оправя

В някои ситуации говорим конкретно за повреда на конкретен елемент. Често (в около 90% от случаите) причината за невъзможността за отстраняване на отпадъчни води от резервоара SMA е повреда на дренажната помпа. Ако помпата изгори, изпомпването на течността няма да започне. Само разглобяването и смяната на помпата ще помогне.

Проблемът може да бъде и в запушени тръби. Тяхната кухина е запушена с обикновен боклук или нискокачествен препарат за пране. Само специалист може да почисти запушени тръби, защото това изисква пълно разглобяване на машината.

Най-неприятната ситуация е, когато проблемът е в контролния модул.

Ако блокът за управление на автоматичната машина не работи, той не предава командата на дренажната помпа за изпомпване на течност от резервоара. В този случай е по-добре да поверите ремонта на професионалисти, тъй като не си струва да навлизате в „мозъка“ на пералната машина без опит в работата с електрониката, това може само да влоши ситуацията.може да се появи код за грешка

Пералнята Samsung, след като открие неизправност в системата, ще ви уведоми за повредата, като издаде съответния код за грешка. Електронният дисплей ще покаже едно от обозначенията: 5E (SE), E2 или 5C.Пералните машини, които не са оборудвани с дисплей, показват повреда чрез мигане на индикатора.

Освен това машината може да замръзне с пълен резервоар с вода поради дефектен пресостат. Сензорът за ниво също трябва да бъде сменен. Ако случаят е такъв, устройството ще покаже код 1E (IE), E7 или 1C (IC). По този начин много неща могат да накарат пералнята да не се източи. Трябва да имате търпение и да проверите някои части на машината за повреди.

Проверка и смяна на помпата

Както вече споменахме, най-често причината водата да не се оттича от резервоара се крие в повредена помпа. Следователно има смисъл да започнете с диагностика на дренажната помпа. Какво трябва да направя, за да проверя частта? Последователността на стъпките ще бъде както следва:

 • изключете захранването на оборудването за миене;
 • изключете машината от комуникационните терминали;
 • Развийте филтъра за боклук, източете останалата вода от системата;
 • преместете устройството далеч от стената;проверка и смяна на помпата на пералня Samsung
 • поставете SMA настрани, като първо покриете пода с одеяло;
 • С помощта на отвертка развийте дъното (ако е предвидено от дизайна на пералната машина);
 • проверете дренажната тръба за повреди, почувствайте я за наличие на малки чужди предмети вътре;
 • разхлабете скобата на тръбата, изключете тръбата от помпата;
 • Развийте болтовете, закрепващи дренажната помпа, изключете кабелите, свързани към нея, извадете помпата;
 • изключете тръбата от резервоара, изплакнете кухината на тръбата под течаща вода;
 • извадете помпата от спиралата. За да направите това, ще трябва да развиете всички монтажни болтове;
 • проверете работното колело на дренажната помпа. Може би имаше косъм или парче плат, увито около него. Почистете частта.

Ако не се открие механична повреда на помпата, трябва да проверите помпата с мултицет.

Тестерът се превключва в режим на измерване на напрежението, сондите му се поставят срещу контактите на помпата. Ако на екрана на мултиметъра се покаже „1“ или „0“, това означава, че елементът е изгорял и трябва да бъде заменен. Трябва да закупите помпа, подходяща за модела SMA, и да я инсталирате на място.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня