Защо пералнята ми постоянно източва вода?

Защо пералнята постоянно източва вода?Ако пералнята постоянно източва вода, няма да можете да изперете дрехите си. Машината дори няма да започне цикъла - цялата вода, взета от водопровода, веднага ще бъде изпомпана в канализацията. Това поведение на пералната машина няма да доведе до нищо добро: прането остава мръсно, прахът се губи, а дренажната помпа се износва. Не можете да пренебрегнете непрекъснатото източване, в противен случай пералната машина може да се повреди. По-добре е да разберете защо помпата не спира и как да отстраните проблема.

Помпата счупена ли е?

Непрекъснатото събиране на вода, последвано от дренаж, е тревожен „симптом“. Проблемът обаче едва ли е в самата помпа, напротив, тя работи правилно, изпомпва излишната течност от резервоара. По-често други проблеми със системите за източване и пълнене водят до „неконтролирана циркулация“. Говорим за следните неизправности:

 • неправилно свързване на пералната машина към канализацията;
 • запушване или внезапно намаляване на налягането в обществената канализационна система;
 • Повреда на клапана за пълнене;какво стана с колата
 • повреда на превключвателя за налягане;
 • повреда на контролния модул.

Непрекъснатото изпомпване на вода от резервоара показва проблеми с таблото за управление, системата за пълнене или източване.

Ако машината е спряла да задържа вода, проверката и ремонтът не търпят отлагане. Продължаването на използването на пералнята е безсмислено, скъпо и опасно. Първо, бельото не е изпрано правилно. Второ, сметките за жилищни и комунални услуги ще се увеличат значително, а оборудването ще работи за износване, което може да доведе до повреда на ключови компоненти. Трето, съществува риск от наводняване на помещенията с всичко произтичащо от това. По-добре е да не поемате рискове и незабавно да започнете да търсите причината за повредата.

Нередности при свързване към дренажната тръба

За да идентифицирате източника на повредата, трябва последователно да проверите всички възможни проблеми, преминавайки от прости към сложни. Първият по ред е дренажният маркуч. Често става причина за "самоотводняване" поради неправилно свързване или невнимателна работа. Състоянието на ръкава се оценява чрез проверка или пробно измиване.

 • Визуална инспекция. Според инструкциите дренажният маркуч трябва да бъде разположен над нивото на дъното на резервоара на пералната машина. По правило говорим за 50-80 см от пода. Ако маркучът е разположен твърде ниско, течността ще започне да тече гравитационно в канализационната система, без да остава в машината. В резултат на това барабанът няма да има време да се напълни, превключвателят за налягане ще открие недостатъчен обем и няма да даде на платката команда да спре пълненето. Този „цикъл“ може да продължи безкрайно дълго.

Дренажният маркуч трябва да бъде фиксиран на височина 50-80 см от нивото на пода, в противен случай резервоарът ще се изпразни спонтанно.

 • Пробно пране. Когато е трудно да се оцени визуално височината на маркуча, се препоръчва да се проведе тестов цикъл. Ако при пълнене изтичането веднага започне, тогава проблемът е в ръкава. Трябва да разположите оборудването и да регулирате гофрирането.неправилно свързан към канализацията

Дренажният маркуч се регулира с пластмасова примка. Идва в комплект с пералнята и се захваща за тялото на определено място. След това остава само да прекарате гофрирането през него. Правилно ли е свързан дренажният маркуч? След това продължаваме диагностиката.

Канализацията не функционира

Понякога проблемът е в централната канализационна система. По-точно се получава запушване или налягането рязко пада.Последното се случва, когато няколко жители на къщата едновременно натиснат канализацията - щрангът прелива, показанията падат и течността от резервоара за миене се изтласква в обща тръба. В резултат на това машината се изпразва преди време.

Можете да проверите дали канализационната система е включена с прост тест. Алгоритъмът за това какво да направите е следният:

 • отворете всеки друг кран в апартамента;
 • оценете дренажа на събраната вода (ще има забавяне на дренажа във всички стаи).запушена канализация

Ако има проблеми с дренажа, тогава е необходимо да почистите канализацията. Можете да се справите със задачата или сами, като налеете специални почистващи препарати в щранга, или с помощта на механика. Във всеки случай ще трябва да изчакате - процедурата ще отнеме много време. За да не спрете започналото измиване, просто откачете маркуча за подаване на вода от тръбата и го спуснете в мивката или тоалетната. Основното нещо е да почистите добре водопроводните инсталации от сапунена пяна и мръсотия.

Сензорът не може да открие нивото на водата

Причината за внезапно изтичане често е превключвателят за налягане. Именно той е „отговорен” за пълненето на резервоара, като сигнализира на контролния модул, че зададеният обем е достигнат и пълненето е спряно. Ако се повреди, сензорът не работи правилно и не вижда, че е достигнато максималното ниво. В резултат на това се задейства системата за безопасност на пералната машина - започва аварийно „самоизточване“. Така машината застрахова оборудването срещу изтичане. Превключвателят за налягане се счупва поради следните причини:

 • окисляване на контакти;
 • късо съединение в доставените проводници;
 • нарушение на херметичността на корпуса;
 • Повреден или запушен маркуч под налягане.Пресостатът не работи

Първата стъпка е да проверите превключвателя за налягане за работоспособност и цялост. Изключваме захранването на оборудването, развиваме горния капак и намираме сензора за ниво.Разхлабете фиксиращите болтове и внимателно проверете устройството. Какво да направите след това зависи от ситуацията: окислените контакти се почистват, запушването се отстранява и повредената тръба се заменя. Смяната на превключвателя за налягане е проста:

 • изключете машината от комуникациите;
 • купете нов сензор;
 • отстранете стария превключвател за налягане;
 • фиксирайте новия на седалката;
 • затегнете винтовете и свържете кабелите.

След подмяната проверяваме качеството на ремонта: включваме машината към комуникациите, започваме бързо измиване и наблюдаваме поведението на пералнята. Ако след пълнене водата остане в резервоара, тогава проблемът е решен - дренажът е спрян.

Клапанът за пълнене е отворен

Пералната машина постоянно ще източва вода, дори ако има проблеми с входящия клапан. Логиката е проста: ако машината поеме твърде много вода, превключвателят за налягане ще сигнализира за преливане и таблото ще даде на помпата команда за източване. Можете да спрете „самоизточването“, като регулирате системата за пълнене. Обикновено клапанният механизъм трябва да бъде ремонтиран или сменен.

Можете да се справите с входящия клапан у дома. Ремонтът „направи си сам“ се извършва в няколко стъпки:

 • купете подобен клапан и подвижни скоби за фиксиране;
 • изключете машината от комуникациите;
 • отстранете горния капак, ако машината е с предно зареждане, или страничната стена на „вертикалната“ машина;
 • намерете вентила, монтиран в точката на свързване на входния маркуч;всмукателният клапан не работи
 • освободете устройството от свързани кабели и тръби;
 • развийте крепежните елементи, отстранете скобите;
 • завъртете вентила и го извадете от тялото;
 • инсталирайте ново устройство.

Новият вентил е фиксиран със скоби, след което тръбите и проводниците са свързани. Качеството на ремонта се проверява с пробно измиване.

Всичко е свързано с таблото за управление

По-лошо е, когато причината за непрекъснатото източване е в контролното табло. С прости думи, модулът "замръзва" и дава грешна команда на помпата. В този случай диагностичната система трябва да запише и покаже съответния код за грешка. Не е необходимо да алармирате веднага: първо се препоръчва да рестартирате машината и да стартирате цикъла отново. Ако помпата се включи отново по време на пълнене, свържете се със сервизния център. Тестването и ремонтът на електронно устройство у дома е твърде рисковано - едно небрежно движение може да доведе до „фатален изход“ на оборудването.

Само професионалисти трябва да проверяват и ремонтират таблото за управление!

Ако пералнята постоянно източва вода, без да я задържа в резервоара, тогава трябва да действате. Неконтролираният дренаж е опасен „симптом“, който без намеса и ремонт ще доведе до сериозна повреда на оборудването.

   

1 читателски коментар

 1. Граватар Петър Петър:

  Благодаря ти!

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня