Как да премахнете миризмата от пералня с лимонена киселина?

Как да премахнете миризмата от пералня с лимонена киселинаДомакинските уреди миришат лошо поради огън или мръсотия, натрупана вътре. Ако ароматът, излъчван от пералнята, не мирише на изгоряло, тогава проблемът е в канализацията. Има само един изход - да извършите непланирано „почистване“ на машината, за да премахнете мухъл, отломки и котлен камък със сапунени отлагания от нея. Производителите съветват да купувате професионален почистващ препарат, а домакините съветват да почиствате пералната машина от миризмата с лимонена киселина. Вторият вариант е по-евтин, по-прост и не по-малко ефективен.

Как да почистите с лимон?

С лимонена киселина почистването от неприятни миризми няма да изисква много усилия и време. Процедурата ще изисква мека, суха кърпа и 60-150 g прах. Крайната доза зависи от капацитета на пералнята: ако барабанът е предназначен за 4 kg пране, тогава са достатъчни 60 g, ако максималното натоварване е по-голямо, тогава 100-150 g.

Процесът на почистване е както следва:

  • изпразнете барабана от дрехи (забравените дрехи ще се обезцветят поради лимоновия сок);
  • изсипете лимонена киселина в тавата за перилен препарат (изберете отделението за основно пране);

Лимонената киселина може да се добавя както към прахоприемника, така и директно към барабана!

  • включваме дълъг високотемпературен режим (ако машината се почиства редовно, тогава е достатъчно 60 градуса, ако има дебел слой котлен камък и силна миризма - поне 90);
  • деактивирайте цикъла на центрофугиране или го задайте на минимална позиция;
  • затворете барабана с тавата и стартирайте цикъла;
  • в края на програмата избършете маншета на люка, като премахнете залепналите парчета котлен камък от гънките;
  • развийте филтъра за боклук и го почистете от отломки и котлен камък;
  • избършете барабана, тавата и тялото на машината на сухо.изсипете лимона в отделението за основно пране

Ефективността на процедурата може да се оцени още в средата на програмата. Ако при въртене на барабана се чуват скърцащи звуци и във водата плуват парченца котлен камък, това означава, че процесът на разтваряне на отлаганията е започнал. В някои случаи лимонената трева започва да действа едва след 2-3-ия цикъл.

Експертите препоръчват почистване на машината с лимонов сок не повече от 3 пъти годишно. Ако водата в чешмата е твърде твърда и мръсна, можете да повторите процедурата на всеки 30 измивания. В идеалния случай един цикъл „лимон“ на всеки 6 месеца е достатъчен, за да поддържа пералната ви машина чиста.

Защо е толкова важно да „стигнем до дъното“ на причината?

Един цикъл с лимон е достатъчен, за да спре машината да мирише. Но киселината може да премахне неприятната миризма от машината само ако причината е в плака и мухъл. Но когато странният „кехлибар“ идва не от натрупания боклук, а от канализацията от канализацията, която влиза в барабана, прахът е безполезен. Почистването ще има краткотраен ефект и първо ще трябва да отстраните проблема с канализацията.проверете връзката на дренажния маркуч

Всичко е просто: дренажният маркуч е свързан неправилно към пералната машина и когато водата се изтегля и изпомпва, възниква разлика в налягането, наречена „ефект на сифона“. В такава ситуация машината започва да „изсмуква“ течност отвън, грабвайки мръсотия от канализацията. Има само едно решение - свържете отново дренажа според правилата от инструкциите.

Ако всичко е наред с канализацията, но миризмата все още е там, тогава е възникнал друг „мръсен“ проблем. За да диагностицирате, ще трябва да разглобите пералнята и да проверите всички възможни причини една по една. По-добре е да не експериментирате и да се обърнете към професионалисти.

Може ли лимоновият сок да счупи кола?

Ефективността на лимонената киселина срещу мухъл, котлен камък и неприятни миризми е извън съмнение. Алкалният идеално разтваря минералните отлагания и убива бактериите, елиминирайки неприятните изпарения. Но мнозина се интересуват от логичен въпрос: дали този продукт вреди на самата машина, която съдържа много лесно повредени елементи - тръби, маслено уплътнение и маншет.

Пералнята не може да се включва на висока температура няколко пъти подред.

Експертите отговарят, че рисковете са минимални. Основното нещо е стриктно да следвате инструкциите и да не превишавате препоръчителната доза. Ако добавите твърде много киселина и стартирате цикъл с висока температура, машината наистина може да се повреди. Киселинната есенция в прекомерни дози ще повреди уплътненията и тръбите - котленият камък ще се отдели заедно с дъвката. Но това вече не е въпрос на лимон, а въпрос на отопление: работейки няколко последователни цикъла на максимална мощност, нагревателният елемент може да прегрее. Дори в гореща вода уплътнението се деформира и излага на риск лагерния възел.Опасен ли е лимоновият сок за пералнята?

Вероятността за отрицателен резултат е ниска, така че повечето домакини предпочитат почистването с „лимон“. Това е най-евтиният и достъпен високоефективен почистващ препарат. Безопасността на продукта също е привлекателна: лимонената трева няма силна миризма, лесно се изплаква и не предизвиква алергични реакции.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня