Какво да направите, ако пералнята спре да остава без вода?

Какво да направите, ако пералнята спре да тече водаКакво да направите, ако пералнята е спряла да пуска вода и не иска да продължи програмата? Първо, трябва да изключите „домашния асистент“ от бутона, след което да извадите захранващия кабел от контакта. Машината трябва да остане без захранване за 20-30 минути, след което можете да опитате да я активирате отново и да стартирате режима на пране. В половината от случаите тази процедура помага, но ако няма резултат, ще трябва да разберете причината за неизправността.

Какво стана с технологията?

Обикновено, ако автоматичната машина замръзне по средата на цикъла и не иска да работи, след 5-10 минути на екрана й се появява грешка. Чрез дешифриране на кода за грешка можете да стесните кръга от възможни проблеми. Пералните без дисплей показват повреда чрез мигащи светодиоди на таблото.

Когато машината просто откаже да работи и не показва грешка, трябва сами да идентифицирате проблема, като „отсечете“ възможните причини. Обикновено замразяването на SMA се причинява от:

 • претоварване или дисбаланс на барабана (ето защо е толкова важно да не надвишавате максимално допустимото тегло на товара и да разпределяте равномерно прането в машината);
 • активиране на сензора за защита от течове;
 • запушване на филтърния елемент, дренажен маркуч или тръба;какъв режим на пране е избран
 • понижаване на налягането в системата (в случай на случайно отключване на люка);
 • неправилно избран режим на пране (причината е типична за най-новите и интелигентни модели, които могат да определят вида на тъканта, заредена в барабана);
 • повреда на основния електронен модул;
 • проблеми с окабеляването (това може да е повреда на проводниците, разхлабени клеми и сензори);
 • повреда на отделни компоненти и части (мотор, нагревателен елемент, дренажна помпа и др.).

В допълнение към всичко това, ако шайбата се напълни с вода и спре, може да има проблеми с входния соленоиден клапан. Когато дренажната система е запушена, машината просто няма да може да отстрани течността и да започне да изплаква, така че ще остане заседнала с пълен резервоар. Нека да разберем какво да направим, за да върнем „домашния асистент“ в релси.

Много пране или запушване

Доста често съвременните автоматични машини замръзват поради факта, че нещата се зареждат в барабана неправилно. Не винаги става въпрос за превишаване на максимално допустимото тегло, понякога проблемът е в:

 • неправилно поставяне на дрехите в машината (когато нещата се натрупват и причиняват дисбаланс);
 • несортирано пране (ултрамодерните машини, които могат да разпознаят вида тъкан и да изберат подходящата програма, няма да започнат да перат памук и вълна, хвърлени в барабана едновременно).

Преди да започнете да използвате новата си машина, не забравяйте да прочетете ръководството за потребителя. Инструкциите посочват максималното количество пране, което може да се постави в барабана при избор на определени програми. Например при стартиране на бърз цикъл е разрешено само половин зареждане и т.н. Когато пералнята е оборудвана със сензор за автоматично претегляне, ако е претоварена, прането изобщо няма да започне.

Ако ви е позволено да поставите 6 кг дрехи в машината и вътре има 7 кг пране, вероятно пералнята няма да може да се справи с увеличеното натоварване и ще замръзне.

SMA може да заседне с пълен резервоар с вода, ако дрехите не са заредени равномерно. Добър пример е, ако поставите плик за завивка и няколко тениски в машината. Малките неща ще се запушат в него, образувайки гъста бучка.Усуканите продукти ще пречат на центробежната сила, генерирана при въртенето на „центрофугата“. Интелигентността ще открие дисбаланса на барабана, системата за защита ще работи и програмата ще спре. Оборудването за замразяване може да причини обикновено запушване. Боклукът се натрупва на следните места:проверете филтъра за мъх за запушвания

 • дренажна гофра;
 • помпа;
 • канализационен щранг;
 • дренажен филтър;
 • различни тръби и др.

Трябва да започнете да диагностицирате пералня от просто към сложно. Първо трябва да проверите дренажния филтър. Намира се отпред, в долния десен ъгъл. „Кошчето за боклук“ е скрито зад малък технически люк или фалшив панел. Преди да развиете филтъра, покрийте пода около машината с парцали и източете водата с помощта на авариен маркуч. Той също се намира отдолу, до „кофата за боклук“. След като изпразните шайбата, извадете филтърния елемент, изплакнете го с топла вода и избършете стените на отвора с влажна кърпа. Вътре можете да намерите буци коса, конци, мъх - всички боклуци трябва да бъдат извадени от машината.

Когато причината е запушен канализационен щранг, водата ще се оттича трудно не само от машината, но и от водопровода. Можете да почистите тръбата с домакински химикали, например „Mole“ или „Tyrret“. Ако специалните формулировки не помогнат, ще ви е необходима помощта на специалист.

Ако пералнята се напълни с вода, тихо завърши основното пране, но е заседнала в цикъла на изплакване, опипайте дренажния маркуч. Маркучът се отделя от пералнята, откача се от сифона и се измива под налягане на вода. Ако има запушване вътре, можете да го отстраните с дълга метална тел.

Освен това машината може да замръзне с пълен резервоар с вода, ако помпата е запушена. Помпата просто няма да изпомпва отпадъчната течност и да я изхвърли в канализацията, така че цикълът ще бъде прекъснат.Трудно е да почистите елемент, без да имате информация за структурата на частта, така че е по-добре да поверите работата на специалист.

Двигателят, дренажната помпа или нагревателният елемент са виновни

Какво да направите, ако причината за замръзване на машината не е запушване? След това ще трябва да проверите основните компоненти на устройството. SMA може да спре по време на работа поради изгоряла помпа, дефектен нагревателен елемент или повреден двигател. Когато някой важен елемент се повреди, устройството просто спира да функционира и уведомява потребителя за грешката.

Ако автоматичната машина показва неразбираем код на дисплея, вижте инструкциите за пералната машина. Книгата съдържа описание на всяка грешка. След установяване на причината за замръзване на оборудването се определя по-нататъшният ход на ремонтните работи.смяна на помпата на машината

Ако пералната машина показва проблеми с двигателя, трябва да сте готови, че ремонтът или подмяната на двигателя е доста скъп. В някои случаи ремонтът на стар „домашен помощник“ е много по-скъп от закупуването на нова машина.

Когато пералнята съобщи за проблеми с нагревателния елемент, можете сами да поправите машината. Необходимо е да закупите подобен нагревател, подходящ за конкретна машина, и да го инсталирате на мястото на стария елемент. По време на работа ще трябва да свалите капака и задната стена на корпуса, да изключите всички кабели от частта и да разхлабите закрепващата гайка.

Ремонтът на изгоряла дренажна помпа е непрактичен, необходимо е да закупите и инсталирате нова помпа.

Смяната на помпа понякога е по-трудна от смяната на нагревателен елемент. Ще трябва да издърпате дренажния филтър, да отстраните останалата вода от системата, да поставите пералнята настрани и да изключите всички тръби и кабели от помпата през дъното. След това фиксиращите винтове се отстраняват и частта се отстранява от корпуса. Инсталирането на нов елемент се извършва в обратен ред.

Може да има много причини, поради които пералнята се е наводнила с вода и е замръзнала на някакъв етап от цикъла. Обикновено машината помага на потребителя и показва код за грешка, стеснявайки обхвата на възможните повреди. Когато диагностичната система не забележи повреда, ще трябва да потърсите проблема сами, преминавайки от просто към сложно.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня