Защо пералнята не се изплаква или центрофугира?

Защо пералнята не се изплаква или центрофугира?Трудно е да приемете, ако вашата пералня не изплаква или центрофугира. Дрехите остават заключени в барабана и в сапунена вода и планираното пране трябва да бъде спряно. Освен това след това е необходимо да „раздвижите“ замръзналата машина, да изпразните резервоара и да разтоварите дрехите. Но първо трябва да разберете причините за внезапния отказ на пералната машина да изплакне и центрофугира. Нека разгледаме всички възможни проблеми и начини за тяхното разрешаване.

Външни фактори

Ако пералнята спре с пълен резервоар, тогава няма да можете да пренебрегнете замръзването. Необходимо е да проверите машината за функционалността на компонентите и механизмите, отговорни за изплакването и центрофугирането. В идеалния случай трябва да се обадите на специалист, но можете сами да „отхвърлите“ типичните причини за неуспех. На първо място се препоръчва да се премахнат външните фактори, които затрудняват източването на водата от пералнята.

 • Дренажният маркуч е „затворен“. Често машината работи правилно, но водата не може да напусне резервоара поради блокиран дренаж. Най-вероятно дренажният маркуч е огънат или притиснат - гофрирането е паднало под картечница или друг тежък предмет. В този случай помпата, поради недостатъчно налягане, не може да изпомпва течността в канализацията.канализацията е запушена
 • Дренажът е запушен. Друг вариант е дренажният маркуч, общият щранг или сифонът да са запушени. По правило запушването се получава в дренажната втулка, която трябва да се откачи от тялото на машината, да се провери и измие.

Пералнята не започва да центрофугира и изплаква, ако дренажната система на машината е запушена!

Дренажите и маркучите наред ли са? Тогава проблемът с източването е вътре в машината - системата не дава или не може да изпълни командата за изпразване на резервоара. Във всеки случай ще трябва да извършите цялостна диагностика на пералната машина, като проверите всеки ключов дренажен елемент за изправност. Нека да разгледаме как и какво да правим точка по точка.

Най-вероятни проблеми

Ако вашата пералня откаже да изплакне и центрофугира, това не е повод за паника. Машината спира по средата на цикъл с барабан, пълен със сапунена вода доста често и проблемът не винаги е мащабен. Освен това можете да определите естеството на проблема и да го отстраните сами, без да се свързвате със сервиза.

Ако пералнята не превключва на изплакване и центрофуга, тогава най-често проблемът е запушване, счупена помпа, дефектен превключвател за налягане или повреден модул. Нека разгледаме всеки проблем по-подробно.

 1. Блокада. В допълнение към дренажния маркуч, филтърът за боклук и дренажната тръба могат да се запушат и по този начин да блокират дренажа. Понякога монета или ключове, които попадат в резервоара, напълно блокират дренажа, предотвратявайки напускането на отпадъчната течност от барабана. За да премахнете запушването, ще трябва частично да разглобите машината и да измиете запушените елементи.Има запушване на дренажния маркуч
 2. Счупена помпа. Помпата е „отговорна“ за изпомпването на водата от пералнята. Ако изгори, системата няма да стартира и машината ще остане да стои с пълен резервоар. Понякога проблемът е запушване - работното колело е блокирано от отломки. Диагностиката на дренажа ще ви каже какви ремонти ще са необходими.
 3. Дефектен пресостат. Ако сензорът за ниво не работи правилно, контролната платка не получава команда за източване. Например, превключвател за налягане показва, че резервоарът е празен, докато е пълен със сапунена вода.
 4. Неизправен контролен панел.Просто е: „мозъкът“ на пералнята не дава команда за източване поради повреда. В резултат на това машината виси с пълен резервоар.

Като правило, ако машината не превключи на изплакване и центрофугиране, тогава трябва да обърнете внимание на превключвателя за налягане и дренажната система. Можете да се справите с диагностиката и ремонта у дома, основното е да действате последователно и внимателно. Всички инструкции са по-долу.

Дренажен филтър и ръкав

Преди всичко се препоръчва да проверите дренажната система за повреди и запушвания. Но първо изпразнете резервоара през отвора на филтъра за отпадъци. Продължаваме така:

 • изключете машината от комуникациите;
 • отстранете вратата на техническия люк;
 • поставете контейнер под филтъра за боклук, за да събирате вода;
 • развийте щепсела;
 • събиране на вода.Почистете сами филтъра за боклук

Веднага след като резервоарът на пералната машина се изпразни, електронното заключване на вратата ще бъде освободено - потребителят ще може да извади прането. След това се диагностицира дренажът: отворът, освободен от дюзата, се проверява и, ако е необходимо, се почиства. Самият филтър също се измива в топла сапунена вода.

Производителите на перални машини препоръчват почистване на филтъра за боклук на всеки 2-3 месеца.

Не забравяйте да проверите дренажния маркуч за запушвания: изпробвайте цялата дължина на маркуча. Ако има „бучка“, тогава гофрирането се почиства със специален кабел или тел, огънат в „кука“. На „финала“ изплакнете дъвката под чешмата.

Да прегледаме помпата

Следващата по ред е дренажната помпа. Можете да познаете, че е счупен или запушен, преди внезапно да спре: цикълът на пране продължава по-дълго и помпата бръмчи подозрително, когато изпомпва вода. Ако не реагирате навреме на „симптомите“, машината ще спре да се източва. Помпата не работи по две причини:

 • запушване (косми, мъх и други отпадъци се увиват около работното колело, блокирайки дренажа);
 • повреда (фабричен дефект, естествено износване, невнимателна работа).нека почистим помпата

Можете сами да се справите с помпата. Като начало шайбата се спуска на лявата страна и се освобождава от дъното, след което помпата се откача от охлюва и се оглежда. Ако проблемът е в запушено работно колело, тогава е достатъчно да освободите лопатките му от отломки. В същото време съседните елементи също се измиват.

Изгоряла помпа не се ремонтира - само се смени!

Ако всичко е визуално „чисто“, тогава тестваме помпата с мултицет. Изгоряла помпа ще покаже "0" или "1", а ако има проблеми с контролния модул, тестерът ще даде трицифрено число. В първия случай се посочва замяна с подобно устройство, във втория - обаждане за сервиз.

Добре ли е захранването на устройствата?

В редки случаи изплакването и центрофугирането не работят поради проблеми с електрониката. Целостта на окабеляването е нарушена, което води до проблеми с подаването на напрежение към устройствата и компонентите. За да възстановите захранването, ще трябва да проверите цялата верига, която върви от контролната платка до помпата и превключвателя за налягане. Основното нещо е първо да изключите захранването на оборудването и да действате възможно най-внимателно.

Самият ремонт на контролната платка е твърде рисковано - по-добре е да се обърнете към професионалисти!

По-лошо е, ако контролната платка е счупена. Силно не се препоръчва сами да ремонтирате и тествате модула - без знания, опит и специално оборудване можете да влошите проблема, дори да доведете до смърт. По-добре е да не експериментирате, а незабавно да се свържете със сервиза за професионална диагностика.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня