Защо моята пералня LG тече от дъното по време на цикъла на центрофугиране?

Защо моята пералня LG изтича от дъното при центрофугиране?Намирането на локва под автоматична машина е доста неприятно. Течовете трябва да бъдат отстранени незабавно, тъй като водата на пода може да навреди не само на оборудването, но и на имуществото на съседите, живеещи отдолу. Причините за аварията могат да бъдат много различни; нека разгледаме по-подробно защо оборудването изтича по време на цикъла на центрофугиране. В крайна сметка тази ситуация се среща най-често.

Откъде е изтичането?

Ако забележите, че вашата пералня LG тече от дъното по време на цикъла на центрофугиране, трябва да действате възможно най-бързо. На първо място, трябва внимателно да изключите захранването на пералнята, без да стъпвате в локва. След това трябва да разберете защо водата изтича от машината. Причините може да са различни:

 • нарушаване на плътността в точките на свързване на тръбите;
 • дефект на гофрирането на дренажа;
 • филтърът за боклук е запушен или неправилно инсталиран;
 • увреждане на уплътненията;
 • повреда на лагера;
 • неизправност на помпата;
 • дефектна или запушена тава за препарат;
 • повреда на резервоара.

Възможните причини за изтичане трябва да се „отсяват“ една след друга, от прости към по-сложни. Първо се проверява дренажният маркуч, след това филтърът за боклук. Нека ви разкажем по-подробно как да се държите по време на диагностичния процес.

„Кошче за боклук“ или дренажен маркуч

Локва, открита под пералня, не винаги показва някаква повреда. Понякога това може да се дължи на обикновена потребителска грешка. Първо проверете дали пробката на дренажния филтър е добре завинтена, особено ако сте почистили кофата за боклук предния ден. Също така се уверете, че аварийният маркуч е на мястото си.

Ако филтърът за боклук и аварийният маркуч са здраво закрепени, тогава дренажният маркуч ще бъде следващият поред за проверка. Проверете дали изтича вода на мястото, където гофрирането е прикрепено към помпата; за да направите това, погледнете под дъното на машината. Може би фиксиращата скоба се е разхлабила и за да премахнете теча, просто трябва да я затегнете.запушалката на филтъра не е завинтена добре

Ако намерите пукнатини там, където дренажният маркуч е прикрепен към помпата, третирайте пукнатините с влагоустойчив уплътнител. Въпреки това би било много по-безопасно незабавно да смените спиралата на помпата.

Също така се уверете, че няма пукнатини или прегъвания по повърхността на дренажната гофра. Ако гуменият маркуч е повреден, той трябва да бъде сменен. Няма смисъл да увивате ръкава с електрическа лента или тиксо - това е временна и не съвсем надеждна мярка.

Защо изтича вода при центрофугиране, а не при пране или изплакване? На този етап от цикъла машината върти барабана на максимална скорост, така че той вибрира повече. По този начин хлабаво завинтеният филтър се разхлабва още повече и започва да пропуска влага.

Кутия за прах или "главна" тръба

Дори ако водата се натрупа под пералнята, „източникът“ може да е много по-висок. Затова проверете резервоара за прах. Кюветата вероятно е много замърсена и това причинява преливане. Течността се изтегля в машината, натрупва се в тавата, не може да премине по-нататък, така че тече надолу към пода.

Необходимо е да се провери съдът за прах отвън и отвътре. Уверете се, че няма пукнатини по стените. Обърнете специално внимание на ъглите на дозатора - там най-често се появява теч.Таблата за прах на LG тече

Ако тавата за препарат е чиста и не можете визуално да откриете пукнатини, проверете я. Избършете дозатора на сухо и внимателно налейте вода в отделенията. Наблюдавайте съда за прах и вижте дали капки започват да се просмукват отдолу.

Входната тръба на автоматичната машина може да се повреди. Ако фиксацията му се разхлаби или самият маркуч е напукан, водата ще започне да тече надолу. За да диагностицирате, ще трябва да премахнете горния панел на шайбата.

Възможно е течът да е причинен от дренажната тръба, свързваща резервоара и помпата.

За да проверите дренажната тръба, ще трябва да погледнете под машината. Ставите могат да изтекат, след което, за да възстановите херметичността, ще бъде достатъчно да затегнете скобите. Ако има пукнатини по повърхността, маркучът трябва да бъде сменен.

Как да търся теч?

След като сте решили да отстраните проблема сами, без да се обаждате на специалист, трябва да действате внимателно. Ако машината е автоматична LG в гаранция е по-добре да се свържете със сервизен център за помощ. Специалистите ще тестват безплатно пералнята, а ако течът е причинен от производствен дефект, те ще ремонтират безплатно устройството.

Ако гаранционният срок е изтекъл отдавна, за да спестите пари, можете сами да идентифицирате източника на теча. В повечето случаи е лесно да се справите сами с проблема. Какво трябва да направите, ако откриете локва под машината?

 1. Изключете захранването на оборудването. Извадете щепсела от контакта внимателно, без да влизате в контакт с вода. Това ще помогне да се избегне токов удар. Ако е невъзможно да изключите пералнята, без да стъпите в локва, трябва да изключите електрозахранването на целия апартамент, като щракнете върху съответния контакт на електрическото табло.
 2. Затворете спирателния вентил, отговорен за подаването на вода към машината.водопроводен кран
 3. Източете останалата течност от системата, като използвате аварийния маркуч. Можете също така да изпразните резервоара, като развиете „запушалката“ на филтъра за боклук.изцедете останалата вода през филтъра
 4. Отворете люка на машината и извадете всички предмети от барабана.
 5. Започнете да търсите източника на теча.

Когато изтича вода от горния ляв ъгъл, това най-вероятно се дължи на протекла тава за препарат. Затова извадете контейнера за прах, измийте го, почистете всички запушвания и отстранете плаката от стените. След това поставете кюветата на място.

Течът може да бъде причинен от твърде голямо налягане при подаване на вода към пералната машина - в този случай проблемът се решава чрез регулиране на входния вентил.

Ако водата изтича изпод вратата на люка и се натрупва под машината, проблемът най-вероятно е повреден маншет. Огледайте уплътнението - не трябва да има дефекти по него. Ако откриете пукнатини, помислете за смяна на гумената лента.ръбовете на маншета са изтрити поради счупен лагер

Течовете отдолу често са причинени от повредени тръби. В някои случаи ремонтът ще включва запечатване на малки пукнатини. Ако дефектите са сериозни, по-добре е незабавно да смените маркучите. Когато скобите се разхлабят и по ставите изтече вода, достатъчно е да затегнете скобите по-здраво.

Течът може да бъде причинен и от обикновено запушване на елементите на дренажната система. Например филтър или тръби. Почистването на частите ще помогне за подобряване на работата на „домашния асистент“.

В някои случаи причината за теча е повреден резервоар. За да проверите резервоара, ще трябва почти напълно да разглобите пералнята. Ако дефектът е малък, пукнатината може да бъде запоена. Това е доста надеждна и ефективна опция за ремонт. Можете също така да смените целия пластмасов контейнер.сутиен тел пробила резервоара

Друга вероятна причина за теч е запушена или изгоряла помпа. За диагностика ще ви трябва мултицет. Неизправната дренажна помпа не може да бъде ремонтирана; елементът трябва да бъде сменен.

Ако пералната машина тече по време на цикъла на центрофугиране, най-вероятно проблемът е в лагерния възел.Вероятно уплътнението изтича или металните пръстени са износени. За да стигнете до повредените елементи, ще трябва да разглобите почти напълно тялото на пералнята. Тази работа се счита за трудна, така че начинаещите без никакви знания и опит е по-добре да потърсят помощта на специалисти по ремонт на оборудване.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня