Пералнята LG не превключва режимите

Пералнята LG не превключва режимитеКакво да направите, ако правилно работеща автоматична машина само вчера не превключва режимите на пране днес? Всички индикатори около селектора светят като в тестов режим и не можете да изберете желаната програма? Нека разберем коя повреда на частта може да доведе до този проблем.

Нека да разгледаме таблото за управление

На първо място, трябва внимателно да инспектирате пералнята LG. Чрез изучаване на „симптомите“ на проблема можете да поставите правилната „диагноза“. Включете машината и гледайте програмиста. Разберете дали всички светлини около него светят или някои индикатори са изключени. Много е важно.

Ако машината не променя програмите, докато някои или дори всички светодиоди около селектора остават изгасени, те може да са изгорели. За да „излекувате“ пералнята, ще бъде достатъчно да смените неуспешните индикатори.

Всички селекторни светодиоди на контролната платка са комбинирани в една верига и ако един индикатор изгори, останалите също спират да работят.

Можете да говорите за друга повреда, когато всички лампи на програмиста светят. Ако всички светлини около селектора светят, има голяма вероятност линията на порта на микроконтролера да е дефектна. За да проверите полупроводниковия елемент, ще трябва да се въоръжите с мултицет. Въз основа на резултатите от диагностиката се взема решение за подмяна на триака.LG CM модул

Понякога пералнята LG изобщо не превключва програмите поради контролната платка. Подобен симптом може да бъде произведен от съвсем различна част, която на пръв поглед няма нищо общо с програмиста. Този тип грешка се причинява от нагревателния елемент. Нека да разберем как да проверим и сменим нагревателния елемент.

Проверка и смяна на нагревателния елемент

Ако автоматичната машина не превключва режимите на пране и всичко е наред с контролния модул, струва си да проверите тръбния нагревател. Колкото и да е странно, но това е счупен нагревателен елемент, който може да провокира проблема. Достигането до елемента на предните камери на LG е доста лесно. Алгоритъмът на действията ще бъде както следва:

 • изключете захранването на пералнята LG;извадете захранващия кабел на машината от контакта и изчакайте 15-20 минути
 • отдалечете машината от стената, за да имате свободен достъп до задната й част;
 • изключете оборудването от комуникациите;
 • Развийте няколко болта, държащи капака на шайбата;свалете горния капак на кутията
 • отстранете горния панел;
 • отстранете винтовете по периметъра на задната стена, отстранете я и я оставете настрана.

Нагревателният елемент за предните камери ElG е инсталиран директно под резервоара.

След като намерите нагревателния елемент, трябва да го проверите с мултицет. Нулирайте окабеляването (след фотографиране на диаграмата на свързване) и прикрепете сондите на тестера към контактите на нагревателния елемент. Обикновено дисплеят на устройството трябва да показва стойност в рамките на 25-35 ома. В противен случай можем да говорим за дефектна част и необходимостта от нейната подмяна.Нека внимателно да проверим нагревателния елемент с мултицет

За да смените нагревателния елемент на пералня LG, трябва:

 • изключете всички проводници от елемента;
 • развийте централната гайка на нагревателния елемент;развийте гайката на нагревателния елемент
 • „закарайте“ болта в отвора;
 • вземете основата на тръбния нагревател с отвертка и издърпайте частта;много котлен камък върху нагревателния елемент
 • почистете „гнездото“ от отломки и мръсотия;
 • вземете нов нагревателен елемент и свържете към него температурен сензор (термостатът трябва да бъде изваден от стария нагревател);
 • поставете новия нагревателен елемент в „гнездото“;отстранете нагревателния елемент
 • закрепете нагревателния елемент с болт и гайка;
 • свържете проводниците към елемента, като се фокусирате върху снимката, направена по-рано;
 • Сглобете тялото на машината, като смените задния и горния панел.

След това пералнята LG може да бъде поставена обратно и свързана към комуникациите.Стартирайте „домашен асистент“ - проблемът с избора на режими на пране трябва да изчезне. Ако това не помогне, ще е необходима задълбочена диагностика на контролната платка.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня