Пералнята LG удря от ток

Пералнята LG удря от токВсеки електрически уред, който се захранва от мрежата, рано или късно може да започне да произвежда токов удар. Много собственици на домакински уреди са изправени пред този проблем. Пералните машини на известни марки не са изключение. Ако вашата пералня LG е ударена от електрически ток, не пренебрегвайте проблема! Изключете оборудването възможно най-скоро и започнете диагностика.

Какво точно удря?

Струва си да се отбележи, че причината за токов удар не винаги се дължи на повреда на електрическото оборудване. Освен това не всички видове проблеми могат да бъдат отстранени независимо. Най-честите хора, отговорни за токов удар са:

  • метален барабан;
  • вода;
  • външен корпус на оборудването;
  • миксер за вода;
  • домашно заземяване.

Всички горепосочени опции ще бъдат разгледани подробно по-долу. Моля, обърнете внимание, че ремонтите „направи си сам“ може да изискват специализирани умения и поне минимални познания по електротехника. Не забравяйте, че само квалифициран, опитен техник може най-точно да определи причината за неизправността. Повредените електрически уреди представляват опасност за живота и здравето, така че е по-добре да поверите ремонта им на специалист.

Удар, получен чрез течност

Първо, нека разгледаме ситуацията, когато токов удар идва от вода. Например, включили сте уреда, заредили сте пране и сте стартирали програмата за пране. След това отидоха до мивката, пуснаха крана и поставиха дланите си под струята - и бяха изненадани да изпитат токов удар. Като правило това показва, че машината е счупена:

  • електрически мотор;
  • нагревателен елемент.

В такава ситуация можете да опитате сами да коригирате повредата или да замените дефектния компонент. Но не забравяйте, че тръбните електрически нагреватели се считат за консумативи. Следователно, ако се повредят, ще бъде трудно да ги поправите и е по-лесно просто да ги смените.счупен нагревателен елемент е виновен

Основният фактор за токов удар е повреден изолационен слой, покриващ окабеляването. Не вземайте душ и не се къпете при никакви обстоятелства, докато програмата за измиване не приключи. След това първото нещо, което трябва да направите, е да изключите оборудването, да извадите захранващия кабел от контакта и да се обадите на техник за ремонт.

Не забравяйте, че дефектната машина трябва да бъде изключена

Вторият най-често срещан фактор е прекомерно високата влажност на въздуха в помещението. Това води до факта, че електрическият ток започва да "изтича" през някакъв контакт. В този случай не можете да се справите без помощта на професионалист, тъй като пералната машина ще трябва да бъде правилно заземена. Разбира се, ако сте добри в електротехниката, можете да опитате сами да отстраните теча.

Третият фактор е, че жителите на съседния апартамент използват водоснабдяването като работеща „нула“. Заземяването на пералнята ще реши проблема, но само специалист може да го направи. Преди да му се обадите, първото нещо, което трябва да направите, е да се свържете със служителите на управляващото дружество и да ги информирате.

Ако електрическите удари продължат дори когато уредът е изключен, опасността се дължи на неправилно окабеляване.

В този случай окабеляването може да се счупи не само във вашия дом, това може да бъде алеята или домашното окабеляване. Само професионален електротехник може да го ремонтира. Вие също ще трябва да се свържете с него, когато миксерът удари.

Корпусът на оборудването е ударен от ток

Докосването на тялото на уреда също може да доведе до болка поради действието на електрически ток. Първо, повреден контакт или ожулвания и пукнатини в изолацията на проводника могат да бъдат фактор за изтичане на електричество. Прекомерната вибрация, причинена от въртящ се барабан, често води до увреждане на целостта на изолационното покритие. По време на процеса на пране и центрофугиране жиците се търкат една в друга, което води до разрушаване на външната им обвивка.шокира тялото

Първо изключете захранването на оборудването и отворете кутията, като премахнете или сгънете горния капак. След това извършете щателна проверка на проводниците вътре, разположени в непосредствена близост до повърхността на тялото. По правило протритите проводници могат да се видят с просто око.

Следващият най-често срещан фактор е използването на пералня в помещение с висока влажност на въздуха. Оптималното решение е да демонтирате устройството и да го инсталирате в сухо помещение. Ако това не е възможно, устройството ще трябва да бъде правилно заземено. Това ще ви предпази от "повреди" по време на работа.

Когато оборудването работи, известно количество електрически ток винаги ще тече от кондензаторите към земята през корпуса.

Последната причина е повреда на нагревателния елемент или електрическия мотор. Ако проблемът е в нагревателната тръба, купете подобен елемент в магазина и го поставете, за да замените стария. Ако двигателят се повреди, можете да опитате да го поправите сами; ако това не успее, заменете го с аналогов.

Тактът се получава от барабана

Понякога се получава изтичане на ток през барабана. Какво допринася за това? Основната причина е влошена изолация на вътрешното окабеляване или повреда на един от контактите. И при двата варианта ще трябва да демонтирате капака на корпуса, за да получите достъп до вътрешността му за визуална проверка. Въпросната повреда се появява поради повреда в един от двата компонента:

  • нагревателен елемент;
  • електрически мотор

Имайте предвид, че нагревателните тръби подлежат на строго изискване - редовна подмяна, която трябва да се извършва на интервали от поне 5 години. Ремонтът на тези елементи се счита за неподходящ. Този принцип не се отнася за частта на двигателя, тъй като двигателите се характеризират с повишена надеждност. Но те също могат да износят експлоатационния си живот и тогава тази част трябва да бъде ремонтирана или заменена с резервна част с идентични технически характеристики.

Барабанът може също да се удари, ако уредът работи при неправилни условия. Високата влажност значително влошава функционирането му. За да се сведат до минимум рисковете, оборудването трябва да бъде първоначално заземено, но най-доброто решение е да се премести в друга стая.

Основната причина за оперативните затруднения, когато корпусът и/или барабанът са счупени, може да бъде притискане на електрическия кабел поради чужд предмет. Това е най-основният тип повреда, която всеки може да отстрани бързо и лесно. Въпреки това е наложително да се спазват предпазните мерки. Първо изключете машината, като натиснете съответния бутон на панела, след това извадете щепсела от контакта и извадете тежкия предмет от него. Ако има дефекти в полимерната плитка, запечатайте ги с електрическа лента.

Наземни удари

Понякога докосването на потребителя до заземителния проводник също води до леки електрически наранявания. Това се случва главно, когато заземителната шина е неправилно организирана. Тъй като сърцевината е по същество меден електрически проводник, когато се превключва с елементи от друг метал, контактът се губи поради процеса на окисление.удари през земята

В този случай токът от кондензаторите, преминаващ през корпуса към електрическия проводник, не отива към земята и това води до електрическо нараняване. За да предотвратите нараняване, не трябва сами да създавате заземяване; по-добре е да поверите този въпрос на специалист. Ако в частна вила собственикът на имота трябва да организира заземяване, тогава в градска висока сграда това трябва да се направи от управляващата компания.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня