Мога ли да включа пералнята си в обикновен контакт?

Възможно ли е да включите пералня в обикновен контакт?Когато свързвате пералня, е важно да свържете правилно комуникациите. Говорим не само за водоснабдяване и канализация, но и за електроснабдяване. Като един от най-големите консуматори на електроенергия, машината се нуждае от линия, която е подходяща по отношение на мощност и сигурност. Не винаги е възможно да се организира отделна точка - понякога всичко, което остава, е да свържете пералната машина към обикновен контакт. Безопасна ли е тази опция и какви алтернативи има?

Как да разберете дали гнездото е добро?

Гнездата не са разделени на обикновени и необичайни - тук е необходим различен подход. Захранващата точка трябва да е подходяща за пералнята и помещението като мощност, размер и клас на защита. За да може машината да получава непрекъснато и достатъчно захранване, линията трябва първо да бъде проверена за съответствие с изискванията за безопасност и експлоатационните характеристики на оборудването. Говорим за седем точки.

 1. Отдалеченост. Захранващият кабел на пералната машина трябва да бъде включен в контакта без напрежение или „посредници“. По правило проводникът е проектиран за разстояние от 1,5-1,8 м. Не е безопасно да се използват удължителни кабели - само директна връзка.
 2. Пропорционалност. Щепселът на захранващия кабел трябва да влезе в контакта, така че диаметърът на щифтовете да съвпада с отворите. Адапторите и тройниците трябва да се изхвърлят.
 3. Заредете. Пералнята се нуждае от отделна линия. Ако заедно с машината включите други мощни домакински уреди, хладилник, микровълнова печка, фурна, в двоен контакт, тогава електрическата мрежа няма да издържи натоварването. По-добре е да не поемате рискове и да изключите едновременното захранване на няколко устройства от една точка.машината ще създаде допълнително натоварване
 4. Заземяване.Точката на свързване на пералната машина трябва да има заземителна връзка и в идеалния случай отделен RCD.

Контактът на пералнята трябва да е заземен и защитен от влага!

 1. Брой ядра Ако проводникът за измиване има три жила, тогава гнездото трябва да има съответния брой клеми.
 2. Мощност. Контактът трябва да съответства на мощността на пералнята. Този параметър трябва да бъде посочен във фабричните инструкции на машината или върху етикета. Така че за оборудване с консумация от 2 kW се избира точка от най-малко 10 ампера, а за по-мощни агрегати - 16 ампера.
 3. защита. Когато работите с пералнята в баня или друго помещение с висока влажност, трябва да използвате специални контакти. Така се избират елементи с влагоустойчив корпус, капак с клапа или перде.

Ако гнездото не отговаря на поне една точка, тогава е по-добре да не рискувате. Много по-безопасно е да разширите отделна линия и да организирате нова електрическа точка. Нека да разгледаме как да направим това сами по-долу.

Ние събираме всичко необходимо

Съвременните перални машини са чувствителни към промени в напрежението, така че е по-добре да не свързвате машината към „обикновен“ контакт. Много по-безопасно е да организирате нов изход за свързване. В идеалния случай трябва да поканите квалифициран електротехник, но ако имате опит и инструменти, можете да го направите сами. Първо, подгответе материалите:

 • гнездо (по-добре е да изберете защитени от влага опции с един гнездо);
 • трижилен меден проводник с необходимата дължина и напречно сечение 2,5 cm;подгответе трижилен меден проводник
 • кутия за гнезда;
 • RCD или автоматично устройство за 10-16 ампера;
 • терминали;
 • кабелен канал от гума или силикон и скоби за фиксирането му;
 • цимент (около 1 кг).

Ако планирате да включите пералнята в банята, трябва да инсталирате контакт с влагоустойчив корпус.

Инструменти, от които се нуждаете:

 • ударна бормашина с приставка за муфа или мелница;
 • длето;
 • чук;
 • рулетка;
 • маркер.

Всичко по-горе е необходимо за извършване на жлебове в стените, организиране на канал и отвор за кутия с гнездо. Ако стаите имат бетонни прегради, тогава трябва да подготвите мелница, а за тухлени е достатъчно длето.

Монтаж на нов контакт

Нека повторим още веднъж, че в изграждането на нов електропровод трябва да участват само специалисти. По-добре е „начинаещите“ да не влизат в панела и гнездата - без опит и познаване на предпазните мерки те могат да бъдат сериозно наранени. Не можете да поемате рискове, залозите са твърде високи. Ако не се съмнявате в собствените си сили и умения, можете да продължите с инсталирането на гнездото. Първата стъпка е да обмислите план за полагане на комуникации и да приложите подходящи маркировки на стената. Определяме височината на бъдещия жлеб и местоположението на отвора за точката. Линиите трябва да са смели и забележими.

Преди всякакви електрически манипулации е необходимо да изключите тока на апартамента!

След това продължаваме така:

 • деактивирайте апартамента;
 • монтирайте дюзата под кутията на гнездото на ударната бормашина;
 • пробиваме „ниша“ за бъдещия изход;пробийте отвори за кутии с гнезда
 • С помощта на мелница, ударна бормашина или длето правим жлебове с подходяща дълбочина;
 • Инсталираме RCD или автоматичен прекъсвач в панела под пералнята;
 • Фиксираме кабелния канал в жлеба;изграждаме стена за окабеляване
 • опъваме жицата по протежение на канала на жлеба от щита до отвора за кутията на гнездото;
 • запълваме дупката с тънък слой цимент и фиксираме „стъклото“ под гнездото върху него;
 • опъваме окабеляването в кутията на гнездото (препоръчително е да оставите резерв, така че в бъдеще да не се налага да натрупвате проводниците, когато ги сменяте);
 • монтираме розетен механизъм в стъклото;
 • свързваме окабеляването към клемите на гнездото;инсталиране на влагоустойчив контакт
 • щракнете външния корпус на гнездото на място.

Последният етап е запечатване на жлебовете с цимент и изравняване на стените. След приключване на строителните работи може да започне огледът. Твърде рисковано е да включите пералня на нова точка, по-добре е да „пожертвате“ по-малко ценен електрически уред. Възстановяваме текущото захранване на апартамента и вкарваме щепсела в контакта. Ако всичко е наред, стартираме машината. RCD не отговори? Тогава инсталацията беше успешна - настройката на електропровода беше завършена.

   

1 читателски коментар

 1. Граватар Николай Николай:

  Сечението на жицата е 2,5 mm, а не cm.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня