Искри под пералнята при пране

Искри под пералнята при пранеВсяка пералня, подобно на прахосмукачката, не може да бъде абсолютно безшумна, така че е естествено устройството да издава шум по време на пране. Освен това, ако пералната машина мирише малко на пластмаса веднага след покупката, това също е нормално. Но ако пералнята искри отдолу, сякаш устройството ще излети като ракета, това е знак за сериозна повреда, която не може да бъде оставена на случайността. В този случай е необходимо да се извърши задълбочена диагностика и в случай на повреда да се извърши ремонт на домакинския уред.

Как се проявява тази техническа аномалия и кога е норма?

Ако има искра под пералнята по време на работния цикъл, тогава първо трябва да изключите устройството от захранването възможно най-бързо. В такава ситуация е опасно не само да използвате машината, но дори просто да я оставите включена в електричество. След като изключите захранването, можете да започнете диагностика. Обикновено искрите са сигнал за проблеми с пералнята и се появяват на различни места.

  • Искрите почти винаги се появяват, когато прането или центрофугирането се извършва активно. Тогава искри по време на пране ще се появят под барабана в задната част на пералнята, където се намира електрическият мотор. Не само пукащият звук ще бъде по-силен, отколкото при нормално работещо оборудване, но ако изключите светлините, малка фойерверка дори ще стане видима за окото. Освен пукащия звук, явлението може да бъде придружено от остра миризма на изгоряла пластмаса и дори може да се появят искри зад барабана, които се виждат през стъклото на вратата на машината.
  • Много по-рядко може да се появят искри в горната част на „домашния асистент“, където е инсталиран контролният панел.След това най-често устройството се изключва, спира да реагира на всякакви команди и в стаята се образува неприятна миризма на изгоряло.

Искрите могат да възникнат поради естествено износване на части, повредено окабеляване или късо съединение в електрониката. Поради изобилието от възможни причини само специалист по ремонт на домакински уреди може точно да определи проблема, така че ако възникнат искри, по-добре е незабавно да се обадите на техник.

Никога не използвайте искрища перална машина - това може трайно да повреди оборудването, да повреди кабелите в къщата и също да причини сериозен пожар.

Можете независимо да разберете, че няма нищо лошо в искрите и пращенето, но само в два случая.

  • Ако автоматичната пералня наскоро е била ремонтирана, електрическият мотор или неговите четки са сменени;
  • Пералнята е нова, така че тепърва започва да влиза в нормален режим на работа.искри на двигателя на пералнята

И двете ситуации показват, че възниква искрене поради шлифовъчните четки на двигателя на устройството. По време на монтажа и ремонта частите са монтирани правилно, но комутаторът и четките изискват кратък период на смилане, по време на който прословутите искри се появяват с гръм и трясък.

За да ускорите смилането, измийте с частично натоварване и центрофугирайте само на средна скорост.

Обикновено смилането завършва след няколко измивания, но понякога може да са необходими до десет работни цикъла при леки условия. Но ако се появят искри по време на пране на стари домакински уреди, които никой не е ремонтирал или сменил двигателя с четки, тогава определено има повреда в машината.

Има проблем с четките на мотора

Повечето перални са оборудвани с колекторни двигатели с графитни четки, които осигуряват контакт с ламелите. Колкото по-бързо е въртенето и колкото по-голямо е натоварването, толкова по-бързо ще се износят четките. Именно те поради активна употреба се износват и престават да имат нормален контакт с колектора и след това започват да искрият.

Когато пералнята искри отдолу, чува се пукащ звук, а на тъмно искрите приличат малко на фойерверки, тогава най-вероятно проблемът е в четките. Ако свалите задния или страничния капак по време на искрене, което зависи от модела на пералнята - хоризонтално или вертикално зареждане, ще можете да видите искри от електродвигателя на уреда.проверка на четките на двигателя

За да се отстрани тази неизправност, е необходимо да се закупят нови четки и впоследствие да се сменят повредените части. За тази операция е по-добре да се обадите на специалист от сервизен център, за да може да смени елементите на машината. Тази процедура сами по себе си може да създаде трудности поради факта, че ако стара пералня искри отдолу, ще трябва да разглобите и двигателя, в който са скрити тези четки, със собствените си ръце. С новите модели „домашни асистенти“ ще има по-малко проблеми, защото ще можете да правите без разглобяване на двигателя.

Отлепени летви на двигателя

Контактната повърхност на комутатора в контакт с четките се нарича ламели. По време на пране те се въртят, стават много горещи и постепенно губят гладкостта си. Прането без прекъсвания и дори при претоварване с пране провокира сериозно прегряване на контактните повърхности на ламелите, след което частите започват да се деформират и отказват.проблем с ламелите

Тези плочи могат не само да се износят, но и да придобият слой сажди. Поради изброените по-горе проблеми се получава лош контакт между четките и комутатора, мотора на пералнята започва да искри, а четките тропат по ламелите. Неизправността е лесна за определяне - просто завъртете вала на двигателя със собствените си ръце. Ако ламелите са силно повредени, ще чуете щракания и други нетипични звуци, които не се срещат при нормално работещ електродвигател на машината.

Ако причината е в ламелите, тогава при максимално натоварване оборудването ще искри, пука и дори ще чука силно при високи обороти по време на пране и центрофугиране.

Премахването на този проблем е възможно чрез пълна подмяна на двигателя или чрез почистване на ламелите. Ако повредата е незначителна, тогава повърхностите на плочите могат да бъдат внимателно обработени първо с шкурка и след това с филц. Това ще върне частите към тяхната гладкост и еднородност на контактното поле. Ако ламелите са силно повредени, тогава е невъзможно да ги поправите, така че ще трябва да закупите нов двигател на пералната машина, тъй като производителите на оборудване не продават отделни резервни части за ремонт.

Проблем с нагревателния елемент

Ако нагревателният елемент е виновен, тогава възниква искрене поради късото му съединение. Тогава проблемът може да се крие в некачествен контакт в проводниците поради окисляване или въглеродни отлагания, както и поради повреда на самия нагревателен елемент на водата. Ако изгори, пералнята веднага ще спре да загрява водата. Но ако нагревателният елемент даде малко късо, тогава той продължава да работи, но с искри. Също така, в същото време защитата на RCD, автоматичния прекъсвач или машината на електропровода на пералната машина може да бъде активиран.отстранете нагревателния елемент

За да определите, че проблемът е свързан конкретно с нагревателния елемент, достатъчно е да видите със собствените си очи искри или сияние на дъното на резервоара на машината, което се вижда през стъклото на люка. Може да се образува и неприятна миризма на изгоряла пластмаса или кабели. В редки ситуации устройството ще активира самостоятелно устройството за остатъчен ток или прекъсвача.

Повреденият нагревателен елемент не може да бъде ремонтиран, така че е необходима подмяна на частта, за да се отстрани проблемът. Както в случая с подмяната на четки, за подмяна на нагревателния елемент препоръчваме да се обадите на техник, за да може той самостоятелно да диагностицира и да определи дали частта трябва да бъде заменена.В редки случаи „домашен асистент“ може да искри поради некачествен контакт на окабеляването на нагревателния елемент за вода. След това специалистът ще почисти връзките и ще затегне крепежните елементи на нагревателния елемент.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня