Пералня Haier не центрофугира

Пералня Haier не центрофугираМного е лесно да разберете, че вашата пералня Haier не центрофугира дрехи. В края на цикъла дрехите в пералнята ще останат мокри и водата ще изтече от тях. Обикновено в такава ситуация, след изплакване, машината не може да завърти барабана до необходимите 600-1400 оборота и веднага преминава към източване.

Какви могат да бъдат причините за такава неизправност? Кои части на пералнята трябва да проверите първо? Нека да разгледаме нюансите.

Списък с възможни проблеми

Не трябва да си затваряте очите за факта, че автоматичната пералня отказва да центрофугира дрехи. Разбира се, можете да „развиете“ нещата на ръка след измиване, но това не е най-добрият вариант. Първо, ще трябва да губите времето и енергията си. Второ, ако оставите пералнята без ремонт, тя може да стане още „по-лоша“.

Най-често Haier SMA не изстисква нещата поради следните причини:Пералнята не винаги центрофугира дрехите

 • потребителят е деактивирал опцията за въртене (може би е избрана програма, която не предоставя тази функция);
 • Интелигентността на машината откри дисбаланса на барабана и от съображения за безопасност отмени цикъла на центрофугиране;
 • дренажната система не работи правилно (водата не се изхвърля в канализацията, така че цикълът на центрофугиране не започва);
 • Сензорът на Хол е неуспешен;
 • Електрическият мотор SMA се повреди;
 • регистрирани са проблеми с лагерния възел;
 • чужд предмет е влязъл в барабана и пречи на свободното въртене на контейнера;
 • Електронният контролен модул „отказва“.

Забранено е да работите с пералнята, ако има проблеми с центрофугирането - това е изпълнено с много проблеми.

Повечето от тези проблеми могат да бъдат отстранени сами, без да се обаждате на техник.Ще трябва да се свържете със сервиза само ако има проблеми с контролния модул или ако пералнята е нова и все още е в гаранция. Нека разгледаме подробно какво да правим с машина, която отказва да изстиска нещата.

Грешната програма работи

Най-безобидната причина е стартирането на програма, която не включва въртене. Автоматична машина Haier няма да завърти барабана на максимална скорост при включване на режимите за деликатно и ръчно пране, както и алгоритмите „Вълна“, „Коприна“, „Надолу“. Затова проверете на каква позиция е преместен селектора.Машинни програми Hayer

Всички перални машини Haier ви позволяват да регулирате скоростта на центрофугиране от нула до максимална скорост. Може би сте изключили функцията с помощта на бутона, така че машината не е изцедила дрехите и те са останали мокри.

За да премахнете грешката на потребителя, включете машината, изберете която и да е бърза програма, която включва центрофугиране, и стартирайте цикъла. Наблюдавайте работата на устройството. Ако ситуацията с пералнята, която отказва да центрофугира нещата, се повтаря, ще е необходима задълбочена диагностика на SMA.

Вътре в барабана има дисбаланс

Автоматичната машина няма да започне да се върти, ако има дисбаланс в системата. Дебалансирането на барабана може да бъде причинено от неспазване на препоръките за допустимото тегло на натоварване на SMA и „натрупването“ на нещата. Контролният модул, забелязвайки такава повреда, спира пералната машина.

Този проблем най-често възниква при перални машини Haier, пуснати преди повече от пет години. Съвременните машини са оборудвани със специални сензори, които следят ситуацията и предотвратяват дисбаланс. И ако бъде открит проблем, се показва съответният код за грешка.

Дисбалансът на автоматичните машини Hayer се проявява, както следва:

 • След като приключи изплакването на дрехите, пералнята завърта барабана;
 • всеки опит за постигане на желаната скорост е придружен от силно бръмчене и почукване;Има дисбаланс в пералнята
 • устройството започва да вибрира и „скача“;
 • завъртането се отменя;
 • пералнята източва водата;
 • цикълът завършва 10-15 минути по-рано;
 • прането в барабана остава мокро.

Справянето с дисбаланса е лесно. Ако това се случи поради претоварване на машината, просто отворете капака, извадете някои от нещата и започнете цикъла отново. Когато, напротив, има твърде малко пране, „хвърлете“ повече дрехи в пералнята.

Често дисбалансът възниква поради натрупване на неща в барабана. В тази ситуация трябва да отворите люка и да разпределите дрехите равномерно в машината. След това можете да започнете измиването отново.

Дисбалансът не само отменя цикъла на центрофугиране, но и застрашава самата пералня.

Докато интелектът открива дисбаланса и спира цикъла, машината ще има време да „пострада“ за определено време. „Скачането“ и удрянето на барабана в стените на резервоара не са от полза за SMA. В такава ситуация амортисьорите, лагерите и валът се влошават. Ето защо е важно да се вземат мерки за предотвратяване на дисбаланс, по-специално да се спазват стандартите за товарене и да се предотврати натрупването на нещата.

Моторът не работи добре

Машината на Hayer няма да започне да върти, дори ако има проблеми с двигателя. Дефектният двигател няма да може да завърти барабана на пералната машина до необходимата скорост. И ако двигателят не ускори до дадена скорост, нещата ще останат мокри.

За да проверите електрическия мотор Haier CMA, трябва:

 • изключете захранването на машината;
 • изключете пералнята от водопровода и канализацията;
 • отстранете задната стена на кутията, като развиете болтовете, които я държат;отстранете задната стена на кутията
 • извадете задвижващия ремък от ролката;свалете задвижващия ремък
 • изключете всички контакти от двигателя;
 • отстранете винтовете, закрепващи двигателя;Как да сменим двигателя на пералня
 • завъртете двигателя настрани и го издърпайте от машината.

След това моторът се проверява за повреди. Обикновено повредата се забелязва веднага - усеща се миризмата на изгоряло от двигателя и се виждат тъмни петна. Може да възникне и повреда на изолацията. Често проблемът е в износени електрически четки - ще трябва да се сменят графитните пръти.

Ако двигателят визуално изглежда напълно нормален, проверете детайла с мултицет. Съпротивлението, по-малко от нормалното, ще означава късо съединение, повече - прекъсване на намотката на статора или ротора. В този случай двигателят не може да бъде ремонтиран, ще трябва да закупите и инсталирате нов двигател.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня