Пералнята бръмчи, но не черпи вода

Пералнята бръмчи, но не черпи водаМного е лесно да се разбере, че автоматичната машина не изтегля вода. Отворете леко контейнера за прах и погледнете вътре - сухите гранули ще показват неизправност на пералната машина. Каква може да е причината за тази неизправност?

Ако пералнята бръмчи и не тече вода, ще трябва да диагностицирате оборудването. Обикновено запушване или неизправност на електронния модул може да доведе до прекъсване на водоснабдяването. Нека да разберем откъде е най-добре да започнем проверката и как сами да поправите „домашния асистент“.

Най-вероятни проблеми

Пералнята може да бръмчи, но да не се пълни с вода по много причини. Най-безобидните са спирането на водоснабдяването в многоетажна сграда или затварянето на спирателния кран. Да, понякога това са толкова тривиални ситуации. Затова първо проверете дали има налягане в тръбите и дали вентилът е отворен.

Най-трудно е, когато трябва да се ремонтира контролното табло. Тук няма да можете сами да се справите с проблема, ще трябва да се обадите на специалист. Обикновено обаче нежеланието на автоматичната машина да се пълни не е свързано с модула, има и по-типични повреди. И така, най-често липсата на прием на вода се причинява от:

 • повреда на всмукателния клапан;
 • запушване на входния мрежест филтър;
 • неизправност на превключвателя за налягане;
 • повреда на дренажната помпа.Превключвателят за налягане може да се е счупил

Това са типичните неизправности, които трябва да бъдат подозирани първи. Ще опишем по-подробно каква част участва този или онзи елемент в процеса на събиране на вода и как ще се държи машината, ако устройството се повреди.

Входящият вентил е отговорен за приема на вода в пералната машина.След като потребителят активира цикъла, сензорната мембрана се отваря и течността започва да тече в системата. Ако има неизправност, алгоритъмът на работа на устройството се нарушава и „вратата“ на клапана остава в затворено положение.

Можете сами да диагностицирате всмукателния клапан. Необходимо е да се приложи напрежение от 220 V към неговите намотки.Работно устройство ще се затвори и ще се чуе характерно щракване. Ако устройството мълчи, това означава, че е повредено. Елементът не може да бъде поправен; частта ще трябва да бъде заменена.

Следващият често срещан проблем е запушен входящ филтър. Цялата вода, постъпваща в пералнята, се филтрира. Мрежата се монтира на входа на машината, пред вентила за всмукване на вода. Когато се задръсти с различни примеси, оттичането на водата се затруднява. „Домашен помощник“ бръмчи и бръмчи, опитвайки се да се напълни, но това не се случва - маркучът е запушен.

Превключвателят за налягане контролира нивото на водата в резервоара. Когато резервоарът се напълни до необходимото ниво, сензорът изпраща импулс към контролния модул. „Мозъкът“ затваря входящия клапан и потокът от течност в системата спира.

Неправилно работещ превключвател за налягане може да сигнализира на модула, че резервоарът е пълен, докато е празен. Електронният блок няма да отвори входящия клапан, оставяйки пералната машина „суха“. За да проверите сензора, трябва да духате в тръбата му. Работен елемент ще щракне, счупен няма да издаде никакъв звук.

Ако дренажната помпа се повреди, машината също няма да може да пълни. Факт е, че в началото на цикъла пералната машина автоматично изпомпва останалата течност от дъното на резервоара - така се проверява помпата. Ако се установи, че дренажът не работи, контролният модул няма да даде зелена светлина на входящия клапан за изтегляне на вода. Програмата за пране ще приключи, без да стартира.

И, разбира се, всеки процес може да бъде „забавен“ от контролния панел. Ако триакът, отговорен за работата на вентила за всмукване на вода или превключвателя за налягане, изгори, тогава пералната машина просто няма да може да се напълни.

Понякога машината не се пълни поради повредено окабеляване, свързващо например сензора за ниво и резервоара или входящия клапан към електронния блок.

Освен това събирането на вода може да не се извърши, ако заключващото устройство на вратата не работи правилно. Люкът не е блокиран, „мозъкът“ разбира, че херметичността на системата е нарушена и не може да „започне“ измиването.

Обикновено недоразумение

Какво да направите, ако откриете, че машина, стартирана преди 20 минути, все още стои празна и в същото време издава неразбираемо бръмчене. Първо, струва си да проверите дали водоснабдяването в къщата е изключено. Отворете крана в банята или кухнята, ако има налягане и е достатъчно, ще трябва да прегледате машината.

Уверете се, че люкът е затворен. Ако вратата е отворена, заключващото устройство няма да работи и машината няма да започне да тегли вода. Ако външно няма проблеми, ще трябва да „отстраните“ типичните неизправности една по една.

Диагностиката трябва да се извършва от проста към сложна; първо се проверяват входният клапан, филтърната мрежа, след това превключвателят за налягане и помпата и накрая контролният модул.

Преди да използвате пералнята, не забравяйте да изключите захранването. Изключете захранващия кабел от контакта. Също така трябва да запомните да затворите крана, отговорен за водоснабдяването. Първо, маркучът за подаване на вода и филтърната мрежа се проверяват за запушвания. Трябва да направите това:

 • разхлабете скобата - това ще помогне да откачите входния маркуч от тялото на машината;
 • изключете „втулката“ от водопровода;
 • проверете маркуча, изплакнете го под крана;
 • намерете филтърния елемент, той е монтиран на мястото, където входящият маркуч е свързан към входящия клапан;
 • Хванете издатината на мрежата с клещи и издърпайте филтъра;почистете мрежата на всмукателния клапан
 • почистете филтърния елемент,
 • монтирайте мрежата обратно;
 • Свържете отново входния маркуч.

Трябва също да проверите филтъра, монтиран в тръбата. Монтира се пред спирателния кран. Този елемент е отговорен за първичното, „грубо“ пречистване на чешмяна вода, така че върху него се утаяват много отломки и примеси.

За да измиете грубия филтър, трябва да използвате един гаечен ключ, за да фиксирате съединението, а с втория развийте гайката, държаща маховика. Не забравяйте да поставите контейнер наблизо. Когато крепежният елемент се развие, водата ще изтече от тръбата. Мощна струя ще почисти мрежата, измивайки всички остатъци. След това всички елементи се поставят на място.

Входящ механизъм и нагревател

Най-честата причина, поради която автоматичната машина не иска да пълни, са проблеми с всмукателния механизъм. Клапанът за всмукване на вода не може да се ремонтира, ако се счупи, трябва да се смени с нова, годна за обслужване част. Това е доста проста процедура, алгоритъмът на действията ще бъде както следва:

 • изключете захранването на машината;
 • уверете се, че спирателният вентил е затворен;
 • свалете капака на корпуса - за да направите това, развийте двата болта, които го държат;как да премахнете капака
 • изключете входния маркуч от задния панел на машината;
 • намерете входния клапан;
 • направете снимка на електрическата схема, свързана към устройството;
 • нулирайте контактите на вентила;
 • изключете свързаните към него тръби от елемента;премахване на всмукателния клапан
 • Развийте болта, закрепващ устройството, и извадете клапана от шайбата;
 • монтирайте обслужваемата част в жлебовете, закрепете клапана с болт;
 • свържете предварително изхвърлените проводници, свържете тръбите (въз основа на направената снимка);
 • Сменете маркуча за подаване на вода и капака на корпуса;
 • свържете машината към водопровода.

След като смените вентила за подаване на вода, не забравяйте да пуснете сухо пране с празен барабан. Наблюдавайте машината, за да видите дали наводнението се е подобрило.

При закупуване на резервни части е важно да се съсредоточите върху модела и серийния номер на автоматичната машина.

Типичните неизправности на системата за пълнене на пералната машина включват проблеми с нагревателния елемент. Обикновено това е дебел слой варовик. Поради събирането на котлен камък на повърхността, елементът прегрява и излиза от строя. Можете да проверите частта с помощта на мултицет. Алгоритъмът на действията е както следва:

 • изключете машината от контакта;
 • свалете горния капак на корпуса;
 • отстранете задната стена на пералнята;
 • рестартирайте задвижващия ремък (ако има такъв);
 • намерете нагревателния елемент - той се намира под резервоара SMA;отстранете нагревателния елемент
 • направете снимка на схемата на свързване на кабелите към елемента;
 • нулирайте проводниците, свързани към нагревателния елемент;
 • разхлабете централната гайка, натиснете болта навътре;
 • С люлеещи се движения отстранете нагревателния елемент.

Ако по време на тест с мултицет се окаже, че нагревателният елемент е повреден, ще трябва да го смените, за да отстраните проблема. Уплътнението на новия елемент трябва да се обработи с препарат за миене на съдове и нагревателят да се постави в „гнездото“. След това той се фиксира с гайка и към него се свързва предварително отстраненото окабеляване.

Счупен блокер може да накара пералнята да не изтегля вода. UBL също се проверява с мултицет. За отстраняване на проблема е инсталиран нов механизъм.

Когато барабанът на машината не се пълни и пералната машина тече отдолу, вероятно има дефект в тръбите в системата.Проверете тръбите, свързани към дозатора и резервоара. След като откриете теча, отстранете проблема.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня