Барабанът на пералня Gorenje не се върти

Барабанът на пералня Gorenja не се въртиЕдна от най-неприятните ситуации при прането е внезапното спиране на барабана. Вече сте заредили мръсните дрехи, сипали сте праха за пране, сипали сте омекотителя, избрали сте необходимата програма и сте пуснали машината, но прането не е започнало, защото барабанът просто не се върти.

Ако пералнята Gorenje не върти барабана, тогава не можете да го приемете, но можете да се борите с него. В същото време не е необходимо да се обаждате на специалист от сервизен център поради това, защото можете сами да се справите с проблема. Прочетете какво може да е причинило спирането на барабана и как да се справите безопасно с него в днешната ни статия.

Коя част спира барабана?

На първо място, е необходимо правилно да се определи какво точно е причинило неизправността, за да разберете как да се справите с нея. Обикновено самият барабан за пране започва да се забавя, докато всички останали елементи функционират нормално: таблото определя правилно програмата за пране, резервоарът се пълни с вода, а помпата премахва използваната вода без никакви проблеми. В този случай обърнете внимание на двигателя, особено ако чуете слаб пукащ звук от него. Това е сигнал, че моторът или е повреден и следователно не задвижва барабана, или просто е спрял да предава импулс към вала. Това може да се случи поради редица причини.ремонт на перални Gorenje

 • Задвижващият ремък се е скъсал или е паднал от шайбата.
 • Електрическите четки са износени.
 • Двигателят на машината е повреден.
 • Чужд предмет е влязъл в барабана и е блокирал движението на елемента.
 • Тахогенераторът, известен още като датчик на Хол, се е развалил.
 • Накрая може да се отлепят ламелите на вала на двигателя.

Забранено е използването на домакински уреди и машини Gorenje на други фирми, ако барабанът е спрял да се върти - такъв работен цикъл може да повреди двигателя и резервоара на пералнята.

Всички описани точки се отнасят за ситуация, в която барабанът напълно е спрял да се върти. Ако продължи да се върти, само много бавно и плътно, тогава може да има още повече възможни причини за повреда.

Счупен двигател

Барабанът спира да се движи напълно, когато моторът не може да завърти контейнера. Изглежда, че всичко е просто - барабанът не се върти, което означава, че двигателят няма достатъчно сила. В действителност обаче всичко може да се окаже по-сложно: двигателят може изобщо да не се включи или да не се ускори достатъчно силно, за да задвижи барабана. Когато двигателят започне да бръмчи, валът се върти, но когато задвижващият ремък е свързан с веригата, целият механизъм спира - това е сигнал, че проблемът се крие в електрическите четки. В такава ситуация е необходима диагностика, последвана от подмяна на елементи, за което се нуждаете от:

 • изключете устройството от всички комуникации;
 • отстранете задната стена на пералнята Gorenje и я приберете, така че да не пречи по време на ремонт;отстранете задната стена на кутията
 • затегнете задвижващия ремък;Свалете задвижващия ремък
 • стигнете до двигателя на машината и изключете всички кабели;

Не забравяйте да направите няколко снимки на окабеляването, за да ви помогне да свържете проводниците правилно по време на монтажа.

 • отстранете болтовете и извадете двигателя;развийте винтовете и свалете двигателя
 • Сега трябва да опитате да развиете вала, за да оцените неговата ефективност;
 • отстранете всички крепежни елементи, които закрепват четките към двигателя;подмяна на четките на двигателя на машината
 • изключете електрическите четки.

След това трябва да развием корпуса на четката и да издърпаме пръта с въглеродния връх от него. Ако пръчката достигне дължина от само 1-1,5 сантиметра, тогава тя определено се нуждае от подмяна. След това трябва да купите няколко нови четки в железария или сервизен център. Тези части винаги се сменят заедно, дори ако само едната е повредена.Четки, износени в пералня

Когато прътите са с дължина повече от 1,5 сантиметра, най-вероятно барабанът е спрял да се върти поради повреден тахогенератор. Тази част е фиксирана към тялото на двигателя и контролира неговото развиване. Ако тахогенераторът е дефектен, тогава той вече няма да определя броя на оборотите, които двигателят вдига, така че контролният модул, от съображения за безопасност, просто ще спре цикъла. За да тествате тахогенератора, ще ви е необходим мултицет с режим на омметър, чиито сонди трябва да бъдат закачени към контактите на елемента.

Колекторните плочи, известни още като ламели, също могат да бъдат виновни за спирането на барабана. Те са фиксирани на вала, така че да предават ток през механизма. Проблемите започват, когато частите се отлепят, което води до загуба на контакт и валът спира да работи. За да сте сигурни, че всичко е наред с ламелите, трябва да разглобите двигателя и лично да оцените състоянието на лайсните.проблем с ламелите

И накрая, ако причината все още не е определена, тогава можете да проверите намотката, която може да е счупена. За да направите това, трябва да използвате и омметър, чиито сонди трябва да бъдат приложени към колекторните плочи и намотката. Ако резултатите са в рамките на 0,1-0,4 Ohm, тогава няма повреда, в противен случай ще трябва да смените двигателя.

Струва си да проверите колана

Ако задвижващият механизъм е повреден, ремонтът няма да отнеме много време. Ако проблемът е скрит в колана, тогава можете да го проверите просто като завъртите барабана със собствените си ръце. Ако въртенето е твърде свободно, тогава ремъкът всъщност е излязъл от ролката, или защото се е счупил, или защото се е разтегнал твърде много. И двата случая изискват спешна подмяна на елемента.

Никога не купувайте колан на око, тъй като има риск да закупите грешен продукт - винаги проверявайте серийния номер на шайбата или маркировките на колана.

Всеки може да се справи с подмяната на гумени ленти. За да направите това, просто трябва да махнете задния панел на корпуса на „домашен асистент“, да поставите колана върху малкото колело и след това да го издърпате върху шайбата на барабана, като същевременно го завъртите. Много по-добре е, ако някой ви помогне - домакинските уреди Gorenje са известни със своите стегнати ремъчни механизми, така че с помощник нещата ще вървят по-бързо и лесно.проверете състоянието на задвижващия ремък

Предмет, заседнал между резервоара и барабана

Ако барабанът не се върти дори ръчно, тогава повредата трябва да се търси не във вътрешната структура на устройството, а във външен дразнител. Най-вероятно някакъв чужд предмет просто е попаднал в барабана, например монета, копче, ключове, тел от сутиен или нещо друго. Дори такова малко нещо може да се закачи за барабана и да го задръсти. Тогава само отстраняването на чуждия предмет ще помогне. За автоматичните перални машини процедурата се състои от следните стъпки:

 • изключете пералнята от захранването;
 • свалете задния панел на кутията SM;
 • намираме нагревателния елемент в самото дъно на резервоара;отстранете проводниците от нагревателния елемент
 • изключете всички кабели от него;
 • разхлабете фиксиращия болт, разположен в центъра на водния нагревателен елемент;развийте гайката на нагревателния елемент
 • разхлабете бойлера и го извадете;
 • Сега можете да погледнете в освободената дупка, където с помощта на фенерче можете да намерите чужд предмет;извадете нагревателния елемент от пералнята
 • Прибираме изгубената вещ на ръка, по тел или друг удобен начин.

Такива инструкции помагат в повечето случаи, но може да се случи артикулът да не може да бъде достигнат през нагревателния елемент.След това ще трябва да разглобите цялата пералня, да извадите резервоара и барабана и да ги разглобите, за да отстраните чуждия предмет.

Както можете да видите, ако барабанът е спрял да се върти, това не е причина да се обадите на техника. Можете сами да разберете този проблем, просто трябва точно да го диагностицирате и след това сами да отстраните проблема.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня