Пералнята на Candy прескача по време на центрофугиране

Пералнята на Candy прескача по време на центрофугиранеСъвременните автоматични машини Candy са в състояние да „ускорят“ барабана до 1400-1600 оборота в минута по време на въртене. За неутрализиране на получената центробежна сила, пералните машини са оборудвани със система за абсорбиране на удари и противотежести. Въпреки това е невъзможно напълно да се потиснат вибрациите, така че леко разклащане на тялото на SMA в последния етап от цикъла е напълно приемливо.

Какво ще стане, ако пералнята Candy скочи по време на цикъла на центрофугиране, премествайки се от мястото си? И много ли шуми и тресе? Това не трябва да се случва. Нека да разберем какъв може да е проблемът и кои SMA възли ще трябва да бъдат проверени. Ще ви кажем какви повреди могат да провокират това „поведение“ на пералнята.

Защо пералнята „обича да скача“?

Всяка автоматична машина вибрира по време на цикъла. Това е особено забележимо по време на цикъла на центрофугиране. Амортисьорите и противотежестите намаляват получената центробежна сила, но не напълно. Следователно, леко разклащане на тялото по време на работа на SMA е приемливо - не причинява дискомфорт на членовете на домакинството и не повдига въпроси.

Съвсем друг е въпросът, ако пералнята скача из стаята, чука и трака. Това изисква диагностика. В някои случаи това „поведение“ на машината се обяснява с грешки, направени по време на инсталирането на SMA.

Затова първо се уверете, че тялото на машината е хоризонтално. Ако има несъответствие, регулирайте краката на устройството. Обърнете внимание и на подовата настилка под пералнята - тя трябва да е гладка и твърда.

Защо иначе пералнята Kandy може да издава шум и да подскача по време на центрофугиране? Има няколко вероятни причини:

 • дисбаланс на барабана;
 • нарушение на допустимото тегло на товара (може да бъде наднормено или поднормено);
 • транспортни болтове, които не са свалени (характерни само за нови перални машини, които се пускат за първи път);намери всички болтове
 • чужд предмет, който е попаднал в пространството между резервоара и SMA барабана (това може да е монета, копче, фиби, банели на сутиен);
 • износване на елементи на амортизационната система (амортисьори или пружини);
 • Повреда на бетонни противотежести или разхлабване на тежести;
 • повреда на двигателя;
 • износване на барабанни лагери.

Няма нужда да продължавате да работите с скачаща и тракаща пералня - по-добре е да започнете диагностиката и ремонта й възможно най-скоро.

Повечето проблеми можете да разрешите сами. Например, можете да смените лагери или противотежести със собствените си ръце, да поправите амортисьори и да затегнете крепежни елементи. Нека да разберем откъде да започнем диагностиката.

Алгоритъм за търсене на проблеми

По-добре е да не се занимавате със самодиагностика, ако пералнята е в гаранция. В този случай се препоръчва да се свържете със сервизен център. Специалистите ще проверят безплатно пералнята и ще заменят дефектните елементи (разбира се, ако повредата не е възникнала поради нарушаване от страна на потребителя на правилата за работа).

Ако гаранцията е изтекла, можете да опитате да разрешите проблема у дома. Първото нещо, което трябва да направите, е да наблюдавате работата на автоматичната машина. Важно е да разберете на кой етап от прането започва да чука и подскача.

Диагностиката се извършва от проста към по-сложна. Понякога пералните машини Kandy започват да скачат поради дисбаланс в барабана. Металният резервоар напуска траекторията си и започва да се удря в стените на резервоара. Такива докосвания предизвикват силен шум и вибрации на корпуса.

Причините за дисбаланс на барабана могат да бъдат следните:

 • прането се натрупва на буца и тази „топка“ се намира главно в една от частите на барабана;
 • потребителят нарушава максимално допустимото тегло на натоварване на производителя за SMA.твърде много пране

Производителят задава:

 • общо максимално и минимално допустимо тегло на товара;
 • препоръчително тегло на зареждане за всеки режим на пране поотделно.

Всяка програма има свои собствени стандарти. Например, за режим „Памук“ е разрешено максималното възможно тегло на натоварване на конкретен модел. Когато изпълнявате алгоритъма „Вълна“, обикновено можете да поставите не повече от 1,5-2 кг дрехи в барабана.

Когато нова, току-що монтирана пералня Candy скача, причината може да са транспортни болтове, които не са свалени. Предназначени са за закрепване на барабана, така че контейнерът да не виси при транспортиране на машината. Преди първото стартиране закрепващите елементи трябва да бъдат отстранени от SMA.

Строго е забранено стартирането на машина Kandy без свалени транспортни болтове.

Основната роля на транспортните болтове е да фиксират здраво барабана. При стартиране на измиването винтовете няма да позволят на контейнера да се развие. Моторът ще работи на максимална скорост и лесно може да изгори. Ето защо е толкова важно да премахнете крепежните елементи, преди да включите пералнята за първи път.

Ако пералнята е шумна през целия цикъл, това може да се дължи на попадане на чужд предмет в резервоара. За да предотвратите това, трябва внимателно да проверите джобовете си, преди да заредите нещата в машината, и да перете сутиените си в специални торбички. Можете да отстраните чуждото тяло през „гнездото“ под нагревателния елемент или като разглобите резервоара.чужди предмети в машината

Амортисьорите са следващите по ред за проверка. Те са тези, които трябва да потискат центробежната сила и да предотвратят прекаленото трептене на машината. Износените амортисьори не могат да изпълняват функциите си на 100%, така че пералнята започва да скача и да издава шум.

За да проверите работата на амортисьорите и пружините, трябва:

 • изключете захранването на машината;
 • свалете горния капак на кутията Candy;
 • натиснете силно резервоара с две ръце, така че да падне 3-5 см;
 • внезапно спрете да натискате;
 • наблюдавайте поведението на резервоара.

Ако пластмасовият контейнер веднага се върне на мястото си, тогава амортисьорите и пружините си вършат работата. Когато резервоарът продължи да виси известно време, има проблеми с амортисьорите. Ще е необходим ремонт или подмяна на части.как да проверите амортисьора в кола

След това внимателно проверете противотежестите. Първо проверете дали техните закопчалки са здраво затегнати. Понякога, за да премахнете треперенето, е достатъчно да затегнете скобите по-здраво. Ако тежестите имат значителни дефекти, като дълбоки пукнатини, по-добре е да смените блоковете.закрепванията на противотежестта са разхлабени

Повредата на лагерите се показва не само от силни вибрации и разклащане на машината. В същото време пералнята издава силни звуци, напомнящи за дрънчене и смилане. Ръждиви петна могат да се появят и на гърба на резервоара.

Лагерите, а заедно с тях и уплътнението, ще трябва да бъдат сменени. В този случай ще трябва напълно да разглобите пералнята, да извадите резервоара и да го разполовите. След това старите пръстени се пресоват и на тяхно място се монтират нови компоненти.

Ако всички вероятни причини са изключени, е възможен производствен дефект. Проблеми от този род обикновено се проявяват през първата година от експлоатацията на пералнята, точно когато машината е в гаранция. Затова най-добрият вариант тук е да се свържете със сервизен център за безплатна диагностика.

Какво мога да направя, за да спра пералнята да скача?

Алгоритъмът на действията ще зависи от естеството на неизправността. Най-лесният начин е, ако проблемът е банален дисбаланс на барабана. Тогава за отстраняване на проблема ще бъде достатъчно:

 • завършете цикъла, изпълняван от машината, с бутона „Изкл.“;
 • изключете захранването на устройството, като извадите захранващия кабел от контакта;
 • източете водата от резервоара (през аварийния маркуч);
 • отворете люка и равномерно разпределете прането в барабана;
 • започнете измиването отново.

Ето как трябва да действате, ако нещата се объркат.Когато става въпрос за претоварване или поднормено тегло, премахнете съответно някои артикули от барабана или, обратно, добавете дрехи. След това машината ще спре да скача и спокойно ще завърши цикъла.нивелирайте машината за стабилност

Няма да е трудно да „успокоите“ скачащата пералня, когато проблемът се дължи на неправилна инсталация. Всичко, което е необходимо, е да подравните тялото на автоматичната машина. Необходимо е да завъртите краката, така че SMA да се изправи „като линийка“.

Препоръчително е да поставите специална антивибрационна подложка под пералнята – тогава пералнята ще работи много по-тихо.

Чужд предмет, който е паднал в пространството между резервоара и барабана, ще трябва да бъде изваден. Най-лесният начин да го получите е през "гнездото" на нагревателния елемент. За това:

 • изключете захранването на машината;
 • отстранете задната стена на кутията;
 • разхлабете гайката, закрепваща нагревателя;
 • извадете нагревателния елемент от „гнездото“;
 • пъхнете ръката си в образуваната дупка и отстранете чуждия предмет.боклук в кофата

За да проверите противотежестите, ще трябва да свалите горния панел на корпуса на пералната машина. Тежестите се намират непосредствено под капака. Ако бетонните блокове имат дълбоки пукнатини и значителни чипове, елементите ще трябва да бъдат заменени; те не могат да бъдат ремонтирани.

Ако противотежестите са непокътнати, проверете дали техните закопчалки са добре затегнати. Понякога по-силното затягане на тежестите е достатъчно, за да реши проблема. Машината става по-стабилна и спира да трепери по време на работа.

Ако диагностиката потвърди проблеми с амортисьорите, подпорите ще трябва да бъдат сменени. В някои случаи амортисьорите могат да бъдат ремонтирани, например, когато вътрешното уплътнение е деформирано. Тогава ще бъде достатъчно да премахнете износените виброгасители, да ги разглобите, да поставите нова гумена лента вътре и да върнете елементите на мястото им.

Когато проблемът е в лагерите, трябва да страдате. Трябва да разглобите пералнята почти напълно.Ще трябва да премахнете горния, предния и задния панел, както и да разкачите всички части, кабели и тръби, свързани към резервоара.счупи се лагер на SM

След това се изважда комплектът „резервоар-барабан“. След това пластмасовият контейнер се разглобява и едва тогава се отваря достъп до лагерите. Повредените пръстени се изтискат и на тяхно място се монтират нови компоненти.

Резервните части се закупуват за конкретен модел CMA Candy. Ако се страхувате да не направите грешка, можете да демонтирате повредените елементи, да отидете в магазина с тях и да помолите продавача да избере аналог. Когато пералнята бъде ремонтирана и сглобена, трябва да се стартира тестов цикъл, за да се провери правилната работа на устройството.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня