Пералня Kandy не източва вода

Пералня Kandy не източва водаЛесно е да се досетите, че пералнята Candy не източва вода. Системата ще стартира неуспешно помпата, ще бръмчи и след няколко опита ще замълчи, ще отмени програмата, ще покаже грешка и ще остане с пълен барабан. Няма да е възможно да се пренебрегне такова спиране - прането в сапунения разтвор ще остане в заключения люк. Във всеки случай ще трябва да разрешите проблема - да отстраните проблема и да го поправите.

Не пренебрегвайте проверката на филтъра

Няма да е възможно веднага да се определят причините за нефункциониращ дренаж. Необходима е цялостна диагностика, включваща анализ на поведението на пералната машина и проверка на дренажните „болни точки“. Важно е да запомните на какъв етап системата е замръзнала, дали помпата е успяла да изпомпа поне част от водата и как машината бръмчи, преди помпата да спре.

Най-често един от следните дренажни елементи е виновен за проблеми с дренажа на Candy: филтър за боклук или самата помпа. Първият се запушва, вторият е блокиран от косми или се проваля. Във всеки случай диагностиката на машината започва с „кошчето за боклук“. Можете да стигнете до него по следния начин:

 • изключете машината от захранването, изключете захранването с вода;
 • преместете пералнята далеч от стената;

Когато източвате вода през филтъра за боклук от машината, по-добре е да премахнете всички абсорбиращи влага продукти, покрития и почистващи препарати.

 • подгответе зоната за дренаж: отстранете праховете и килимите, покрийте с мушама и парцали;почистване на филтъра
 • намерете контейнер за събиране на вода (ще ви трябва леген с размера на барабана);
 • откачете вратата на техническия люк, която се намира долу вдясно, от тялото;
 • облегнете пералнята на стената, като я повдигнете на 4-8 см;
 • Поставете подготвения контейнер под филтъра - черна "шайба".

След това остава само да хванете изпъкналата част на капака и внимателно да го завъртите по посока на часовниковата стрелка. По-добре е да се движите бавно, така че потокът от течаща вода да няма силен натиск. Веднага щом потокът спре и „спиралата“ отслабне, можете да извадите „кошчето“ от мястото му. Почти невъзможно е да избегнете малко „наводнение“, бъдете готови за мръсотия и сапун.

След това започваме да почистваме филтъра. С помощта на стара четка за зъби и сапун отстранете всички полепнали остатъци, заплетена коса и друга мръсотия от пластмасата. След това старателно изплакнете дюзата под крана. Ако извършеното „почистване“ не е достатъчно и върху спиралата остава дебел слой котлен камък или упорита мръсотия, тогава трябва да накиснете детайла в топъл лимонов разтвор. Продължителността на накисване зависи от състоянието на „кофата за боклук“ - средно са достатъчни 4-5 часа. Частта не може да се постави във вряща вода, тъй като във вода над 60-90 градуса материалът се деформира.

Ще трябва да махнете помпата

Ако „кофата за боклук” е чиста, тогава проблемът с неуспешния дренаж е друг – счупена помпа. Именно помпата е „отговорна“ за изпразването на резервоара и ако тя се повреди, изпомпването на водата става невъзможно. За да възстановите дренажната система, трябва да извадите устройството, да проверите за изправност и, ако е необходимо, да го поправите.

Собствениците на перални машини Candy имат късмет - помпата може да бъде достъпна през дъното, което значително улеснява задачата. Но първо е важно да се подготвите: вземете гаечен ключ, отвертки и леген с размер на барабана. Инструкциите какво да направите след това изглеждат така:

 • изключете захранването на оборудването, прекъснете подаването на вода;смяна на помпа
 • изключете вратата на сервизния люк от тялото;
 • Развийте дренажния филтър и изпразнете барабана;
 • разхлабете болтовете, държащи помпата;
 • изключете кабелите и свързаните маркучи от устройството;
 • завъртете помпата обратно на часовниковата стрелка, като я натиснете дълбоко;
 • погледнете под шайбата през дъното, напипайте помпата и я издърпайте.

Когато разглобявате Candy, спазвайте предпазните мерки: изключете пералнята от комуникациите и се погрижете за личните предпазни средства!

За по-голямо удобство Candy може да се обърне настрани. Важно е това да е страната, от която се намира резервоарът за прах - обикновено отляво. По този начин можете да погледнете под дъното и да разглобите помпата по-бързо. Отстранената помпа трябва да се постави на суха повърхност и може да започне диагностика на устройството.

Основно почистване на помпата

У дома, ремонтите на помпата, направени от собствените си ръце, се ограничават до нейното почистване. Като такава, помпата не се замърсява особено, а работното й колело често е блокирано поради косми и конци, увити около острието. За да може частта да се завърти отново и механизмът да работи, е необходимо да се отстранят всички полепнали остатъци. Просто е:

 • Използвайте подходяща отвертка, за да развиете корпуса;
 • разделете помпата на две „половини“;
 • намираме „главата“ с работното колело и премахваме всички остатъци от лопатките.

Помпата може да се разглобява за ефективно почистване.

Работното колело трябва да се върти, но да не излита от оста. Ако „колелото“ падне от пръта, ще трябва да работите в обратна посока - затегнете крепежните елементи. Когато затягането не помогне, трябва да смените частта. Опитът да се фиксират остриетата с лепило или електрическа лента е безполезен и вреден.

Препоръчително е незабавно да изплакнете охлюва. След почистване работното колело се монтира обратно на помпата и се фиксира на място. След това връщаме филтъра за боклук към машината и включваме уреда към мрежата и към водоснабдяването. Проверката на почистената помпа е задължителна - стартирайте бързия режим на празен ход и оценете функционалността на дренажа.Ако водата се изпомпва от барабана в канализацията без никакви проблеми, тогава всичко е направено правилно.

„Въоръжаваме се“ с мултицет

проверка на помпатаЗа да сте сигурни и да не разглобявате Candy отново, се препоръчва не само да почистите помпата, но и незабавно да я тествате с мултицет. Достатъчно е да включите измервателния уред като омметър, да свържете „скобите“ към контактите и да оцените индикаторите. Правилно работещо устройство ще покаже минимум 150 ома, максимум 260. Други стойности ще показват повреда.

Ако на дисплея се появи “O”, тогава дренажът не работи поради късо съединение в системата. Съпротивление от около 120 ще сигнализира за прекъсване на намотката. Ремонтът на повредена помпа у дома е труден и нерентабилен - по-лесно и по-евтино е да си купите нова.

Не е трудно да инсталирате нова помпа със собствените си ръце. Просто трябва да изберете правилния заместител въз основа на серийния номер на Candy. Най-лесният и сигурен начин е да вземете стара помпа, да я занесете в магазина и да намерите аналог въз основа на пробата. Ако почистването на филтъра и смяната на помпата не помогнаха, тогава вината е контролната платка. Диагностицирането му у дома е забранено - по-добре е да се свържете със сервизен център.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня