Пералня Bosch не центрофугира добре

Пералня Bosch не центрофугира добреКакво да направите, ако забележите, че вашата пералня Bosch не центрофугира добре дрехите? Изглежда, че всички етапи на пране се извършват както обикновено, но предметите в барабана остават мокри. Често това е еднократно „действие“, понякога се повтаря периодично. Нека да разберем какви могат да бъдат причините за предене с лошо качество и как да организирате работата на „домашен помощник“ със собствените си ръце.

Защо това се случва?

Центрофугирането е важен етап от прането. Отстраняването на излишната вода от нещата ръчно не е лесна задача, а също и отнема много време. Ето защо домакините са неприятно изненадани от мокрото пране в барабана, защото това обещава допълнителни проблеми.

Просто е невъзможно да се контролира колко добре автоматичната машина изцежда нещата по време на процеса на пране. И когато цикълът приключи, е твърде късно да се направи каквото и да било. Следователно ще трябва да потърсите причината за неизправността след завършване на програмата и ръчно центрофугиране на прането.

Една пералня може да не центрофугира добре дрехите по различни причини. Основен:

 • надвишаване на максимално допустимото тегло на товара. Ако избутате много повече дрехи в барабана, отколкото е позволено, тогава машината просто не може да се справи с товара;не натискайте твърде много пране
 • стартиране на режим, програмиран за ниска скорост на центрофугиране. Например, когато изберете програма „Коприна“, автоматичното центрофугиране може изобщо да не се осигури и прането ще остане мокро;
 • различна плътност на материята, от която са изработени дрехите. В този случай само част от прането няма да бъде добре изцедено;
 • запушена дренажна система. В тази ситуация след пране в барабана остава течност, така че дори добре изцедените дрехи се намокрят отново. Най-често проблемът е в дренажния маркуч, който не позволява на отпадъците да се вливат в канализацията;
 • износване на вътрешните елементи на автоматичната машина. Обикновено причината се крие в счупен лагерен възел. Ясен симптом, показващ повреда, е силен шум и шум от смилане по време на работа на оборудването;
 • неизправност на тахометъра. Може да се повреди, ако допустимото тегло на товара редовно се превишава;
 • попадане на чужд предмет в пространството между резервоара и барабана. Чуждо тяло се забива и нарушава безпроблемната работа на оборудването;
 • повреда на помпата. Ако дренажната помпа е дефектна, могат да се наблюдават други „симптоми на заболяването“. Невъзможно е веднага да се каже дали е непокътнат, ще е необходима диагностика на частта.

В допълнение, проблемите с главния контролен модул могат да бъдат причина за лошо центрофугиране. „Мозъкът“ на пералнята отговаря за абсолютно всички функции. Следователно не трябва да изключвате възможността за повреда на блока.

Проста диагностика „направи си сам“.

Ако не веднъж, а периодично сте недоволни от начина, по който машината върти нещата, трябва да потърсите причината за неизправността. Напълно възможно е проблемът да е тривиален и лесно да се решите сами. В някои случаи ще ви е необходима помощта на специалист.

Трябва да се изключат възможните причини, като се започне с най-простите. За да започнете, извадете половината от дрехите от барабана и стартирайте цикъла на центрофугиране отново. Това вероятно се дължи на обичайното претоварване на оборудването. Ако мярката е помогнала, няма място за притеснение, просто трябва по-внимателно да следите теглото на прането, което поставяте в машината.

Не забравяйте да проверите параметрите на избрания режим на пране; може би центрофугирането не е осигурено или е зададена минималната му скорост.

почистване на филтъра SM AristonСлед това ще трябва да почистите елементите на дренажната система - филтъра за боклук и дренажния маркуч. Може би филтърният елемент е запушен или се е образувало запушване в изходния „ръкав“.

Ако ситуацията не се промени, проверете дали между резервоара и барабана няма заседнал чужд предмет. Обикновено в този случай измиването е придружено от шум, който не е бил там преди. Ако бъде открит, извадете предмета през отвора на нагревателния елемент.

Когато перете дрехи от груби тъкани и леки материали едновременно в машина на Bosch, опитайте да сортирате дрехите и да ги центрофугирате отделно. Понякога тази мярка помага за решаването на проблема.

Ако нито една от горните стъпки не помогне, ще трябва да копаете по-дълбоко. Може би причината е в износен лагерен възел, счупен оборотомер или „изгоряла“ дренажна помпа. Трябва да проверим нагревателния елемент и двигателя. Ако е необходимо, сменете дефектната част с нова.

Ако не знаете как да разглобите пералнята и нямате представа за нейната структура, по-добре е да поканите специалист.

Предпазни мерки

Преди измиване изпразнете джобовете от чужди предметиЗа да избегнете проблеми с вашия „домашен помощник“, трябва стриктно да следвате препоръките на производителя за работа с оборудването. Някои потребители пренебрегват правилата и след това страдат от повреди. Задължително:

 • спазвайте допустимото тегло на товара;
 • проверете джобовете на дрехите си. Малки чужди предмети може да заседнат в машината, останалата хартия може да се протрие и да запуши дренажния филтър;
 • изберете режима на пране внимателно, а не на случаен принцип. Съсредоточете се върху вида на тъканта и пълнежа на елементите;
 • Перете малки дрехи в специални торбички.

Изброените мерки ще помогнат да се избегнат проблеми с предене. Колкото по-внимателно се отнасяте към пералнята си, толкова по-дълго тя ще помага в къщата, без да се повреди.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня