Защо моята пералня Ariston не загрява водата при пране?

Защо пералнята Ariston не загрява водата при пране?Неприятно е, ако машината не загрява водата при пране. Първо, качеството на измиването страда, и второ, машината сигнализира за възникнали проблеми. Погрешно е обаче да се обвинява само нагревателният елемент за замъгления прозорец на покрива. Липсата на отопление може да бъде причинена или от просто невнимание, или от повреда на термистора, превключвателя за налягане или дори контролната платка. „Виновникът“ се определя по време на цялостна диагностика на пералната машина.

Потенциални виновници

Ако пералнята Ariston не се нагрява до посочените 30-90 градуса, тогава не е факт, че проблемът е в нагревателния елемент. В допълнение към него, няколко други устройства и сензори участват в отоплението, чиято повреда влияе върху ниската температура на водата. Освен това често няма неизправност - вероятно потребителят е избрал грешна програма за пране.

След като откриете липса на отопление, не е необходимо веднага да започнете да разглобявате пералнята. На първо място, трябва да обърнете внимание на таблото на машината и да погледнете избрания режим. Много програми, например „Деликатно“, „Спортно облекло“, „Коприна“, „Бързо“, „Икономично“, „Коприна“, според фабричните настройки, не трябва да нагряват водата до високи температури. За повечето модели Ariston дори стандартното пране се извършва при 30-40 градуса.

Много програми за пране на машина Ariston не включват нагряване на водата над 30 градуса.

Ако е активирана програма „гореща“, тогава трябва допълнително да проверите зададената температура на нагряване. Съвременните перални машини Ariston предлагат на потребителя да промени фабричните настройки, за да спести консумация на енергия или да ускори цикъла.Вероятно случайно е натиснат клавиш, който намалява градусите до минимални стойности. Или, обратно, системата не е отчела променените параметри поради неработещ селектор. По-добре е да превъртите регулатора няколко позиции напред и да рестартирате оборудването. Възможно е да е възникнал така нареченият „технически проблем“.настроен на деликатно пране

Във всеки случай се препоръчва да не си затваряте очите за подозрителното поведение на машината, а да проведете бърз тест. Студеното пране след пране не е аргумент срещу нагревателния елемент, тъй като последното изплакване се извършва във вода без нагряване. За да разсеете или потвърдите подозренията, по-добре е да използвате по-надежден диагностичен метод:

 • включете програма, която загрява машината до 60-90 градуса (можете да изберете 45 градуса, но разликата няма да е толкова очевидна);
 • време 20-30 минути от началото на прането (важно е пералнята да не преминава към изплакване);
 • поставете ръката си върху стъклото на вратата;
 • изчислете повърхностната температура.

В режим на „горещ“ пране, 20-30 минути след стартиране на цикъла, стъклото на люка Ariston трябва да е топло.

Ако стъклото на люка е горещо или топло, тогава няма проблем с нагряването на водата - системата е в идеален ред. Студената повърхност, напротив, сигнализира за проблем. В последния случай е необходимо да се реагира на сигнала възможно най-скоро, да се определят причините и степента на повредата.

Кои части може да са се повредили?

По-лесно е за собствениците на модерни модели Ariston: усъвършенстваната система за самодиагностика автоматично ще открие проблема и ще покаже код, показващ естеството на неизправността. Освен това системата няма да започне прането, докато отоплението не бъде възстановено или потребителят не промени програмата на „студена“.Но много перални машини от тази марка не могат да запишат несъответствието в градусите и продължават да перат без загряване на барабана.

Във всеки случай не можете да работите с машина, която не се нагрява. Ще пострада както качеството на измиване, така и самата машина, тъй като проблемът ще се влоши с времето и ще доведе до мащабна повреда. По-добре е да не се колебаете и веднага да определите причината за проблема. Тя може да бъде:

 • Неработещ пресостат. Всичко е просто: сензорът не може да измери нивото на водата, платката не получава информация за пълнотата на резервоара и не дава на нагревателния елемент команда да започне отопление. В този случай измиването няма да започне.
 • Повредено окабеляване, свързващо нагревателя с електронния блок. Модулът не може да изпрати команда към нагревателния елемент за повишаване на температурата.термисторът може да се е провалил
 • Счупен нагревател. Най-очевидният проблем, тъй като дефектен нагревателен елемент не загрява машината. Повредата е причинена от котлен камък (поради твърда вода) или механична повреда (неуспешен ремонт, дисбаланс на барабана). В резултат на това устройството прегрява или страда поради късо съединение.
 • Дефектен термистор. Това е сензор, който контролира температурата на нагряване на водата. Ако не успее, нагревателният елемент спира да функционира.
 • Неуспешна дъска. Вероятно някой от резисторите е изгорял или са се разхлабили контактите, свързващи модула с нагревателния елемент.

Пералнята Ariston не загрява вода, ако превключвателят за налягане, нагревателният елемент, платката, термисторът или повреденото окабеляване са повредени.

Логично е, че за да се възстанови пълната работа на пералната машина, е необходимо да се идентифицира неизправността и да се извършат необходимите ремонти. Ако проблемът не е свързан с контролния панел, тогава потребителят ще може да се справи с повредата, без да включва специалисти от сервизния център. Основното нещо е да не забравяте мерките за безопасност и да следвате инструкциите, описани по-долу.

Да започнем с нагревателния елемент

Препоръчително е да започнете диагностиката и ремонта с нагревателя. Нагревателният елемент се намира зад задния панел на корпуса в долната част на пералната машина под резервоара. За да откриете устройството, ще трябва да разгънете машината, да развиете задържащите болтове от „задната страна“ и да я оставите настрана. След това намираме нагревателния елемент заедно с термистора и започваме диагностика.

Преди да разглобите пералната машина Ariston, трябва да изключите захранването и да я изключите от водоснабдяването!

 1. Внимателно изключете кабелите от нагревателния елемент, като предварително сте снимали всички връзки.
 2. Включете мултиметъра, изберете режима „Съпротивление“ и задайте стойността на „200“.
 3. Свързваме проводниците на тестера към съответните контакти.нагревателният елемент трябва да бъде сменен
 4. Ние оценяваме ефективността на теста. Обикновено стойностите варират между 26-28 ома. Показаната “1” ще покаже вътрешна повреда в нагревателния елемент, а “0” ще докаже, че е възникнало късо съединение. В последните случаи ремонтът няма да помогне - нагревателят трябва да бъде сменен.
 5. Проверяваме нагревателния елемент за повреда. Превключваме тестера в режим „Зумер“ и прикрепяме сондата към контакта. Ако се чуе сигнал, устройството трябва да се смени.

Препоръчително е да записвате всичките си действия на камера, за да улесните повторното сглобяване и да избегнете грешки при свързване на контакти.

За подмяна нагревателят трябва да бъде премахнат. Процесът е прост, но често се усложнява от уплътнението, което при продължителна употреба на пералнята се увеличава и блокира устройството. За да се справите с гумената лента, трябва щедро да я обработите с WD-40, да изчакате 10-15 минути, след това да извадите термистора, да развиете болта, да завъртите нагревателния елемент и да го извадите от корпуса без никакви проблеми.

Търсенето на нов нагревателен елемент се извършва с помощта на стария или серийния номер, отпечатан върху тялото. Преди монтажа е важно да почистите добре седалката на нагревателя.По-нататъшното сглобяване се извършва в обратен ред.

Сензор за ниво

Следващият по ред е превключвателят за налягане. Това е датчик за ниво, който се намира под горния капак на кутията на задната стена вдясно. Устройството се състои от две части: пластмасова кръгла „кутия“ и дълъг маркуч, спуснат в резервоара на пералната машина.

Сензорната диагностика е бърза и лесна:Виновникът може да е превключвателят за налягане

 • изберете тръба, съизмерима с диаметъра на фитинга на превключвателя за налягане;
 • разхлабете скобата на маркуча и го откачете;
 • Облягаме тръбата на фитинга и леко духаме в нея;
 • слушам; ако имаше 1-3 кликвания, тогава сензорът работи.

В идеалния случай трябва да продължите проверката, като проверите компонентите на превключвателя за налягане и „звъните“ с мултицет. В последния случай включваме тестера за измерване на ома, свързваме сондите и оценяваме резултата. Променящите се индикатори ще показват производителността на устройството.

Обикновено няма въпрос какво да се прави с дефектен пресостат. Ремонтът на сензора отнема време и е безсмислен - по-лесно е да си купите нов, който струва не повече от 500 рубли. За да смените, отстранете счупеното устройство, като разхлабите скобата, премахнете чипа и разкачите „кутията“.

   

1 читателски коментар

 1. Граватар Ник Ник:

  Кой духаше? Провери ли го с тестер и това е? Трябва да духате, докато щракне.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня