Пералня Ardo пълни с вода, но не пере

Пералня Ardo пълни с вода, но не переОт време на време машините Ardo, особено тези, които са служили 2-3 години, започват да действат. Понякога оборудването замръзва, нулира настройките или забравя да се върти. Често пералнята се включва, пълни с вода, но не пере - остава да стои с пълен барабан. Ако има проблеми с комутируемата връзка, рестартирането на системата не винаги помага, трябва да потърсите причините за повредата и да ги отстраните. Нека разгледаме подробно как да извършваме диагностика и ремонт у дома.

Чести проблеми с Ardo

Пералня Ardo може да спре с пълен резервоар по всяко време. Този тип повреда се среща както при новозакупени модели, така и при вече използвани машини.. Проблемите при стартирането на програмата са причинени от неправилна инсталация на оборудването, влошени условия на работа и естествено износване на части. Всичко зависи от марката на пералнята, ситуацията и съществуващите „симптоми“.

Съвременните перални машини Ardo са в състояние самостоятелно да открият повреда благодарение на система за самодиагностика.

По правило спирането преди старт сигнализира за проблеми на четири места:

 • ремъчна предавка;
 • електрически мотор;
 • барабан;
 • табло за управление.защо машината спря?

Почти невъзможно е веднага да се определи къде е настъпила повредата. Единственото спасение ще бъде система за самодиагностика, която автоматично ще сканира възлите и ще стесни полето за търсене с код за грешка. Без тази функция ще трябва да действате „на сляпо“ - последователно да проверявате всяко възможно място на повреда.

Счупен задвижващ механизъм

Проблемите със стартирането на пералната машина Ardo след успешно изтегляне на вода често са причинени от дефектно задвижване.По-точно, задвижващ ремък, който е излетял от шайбата. Без неговото присъствие скоростта, получена от двигателя, не се предава на вала: барабанът остава неподвижен и прането не започва. Основната причина за повреда на колана е периодичното претоварване на барабана. Ако постоянно зареждате твърде много пране в машината, ластикът ще се износва по-бързо, ще се разкъса и ще падне. Това може да бъде причинено и от естествено износване или производствени дефекти.Ремъкът падна от машината Ардо

За да потвърдите „диагнозата“, трябва сами да проверите устройството. При челните ардоси се намира отзад, а при вертикалните е отстрани. Можете да стигнете до колана, като развиете болтовете, държащи панела, с отвертка или отвертка. Премахваме стените и обръщаме внимание на колелото на макарата. Ако е празен, значи проблемът е в ластика.

Коланът, който е паднал, трябва да се провери за пукнатини, разкъсвания и разтягания. Ако ластикът е скъсан или опънат, тогава е показана смяна. Новият "пръстен" се поставя първо върху ролката на двигателя, а след това върху барабана. Основното нещо е да превъртите колелото отдясно наляво, докато гумата „седне“ в жлебовете.

Чуждо тяло е заседнало в резервоара

Пералнята спира след източване на вода и когато барабанът заседне. Вероятно в резервоара е попаднал чужд предмет - тел от сутиен, монета или ключове - който „се изправи неудобно“ и блокира центрофугата. Двигателят се опитва да се завърти, бръмчи, но безполезно - машината спира, прането не започва. Ако подозирате „магия“, трябва:

 • активирайте програмата „Източване“;
 • в края на източването изключете пералнята от захранването;
 • отворете вратата на люка;чуждо тяло, заседнало между резервоара и барабана
 • опитайте се да завъртите барабана ръчно.

Преди пране проверете джобовете на вещите, заредени в барабана!

Ако барабанът спре, тогава инструкциите какво да направите по-нататък са прости: свалете горния капак, наклонете машината назад и отстранете заседналия предмет през получената празнина. Има и друг начин - свалете задния панел, демонтирайте нагревателния елемент и, като пъхнете ръката си в освободения отвор, извадете „изгубения предмет“.

Двигателят загуби мощност

Ако всичко е наред със задвижването и барабана, тогава ще трябва да преминете към по-трудни единици за диагностика и ремонт. Първият от тях е електрически двигател. Логиката е проста: ако пералнята не ускорява след напълване с вода, това означава, че двигателят е повреден.

Самият двигател рядко се поврежда. Обикновено проблемът е:

 • прегряване;
 • износени четки;
 • обелени ламели.проблеми с двигателя на пералня Ardo

На първо място, изключваме първия вариант. Прегряване на двигателя е възможно, ако машината се включва няколко пъти без спиране. Не? След това преминаваме към проверка на електрическите четки.

 1. Развийте задната стена от кутията Ardo.
 2. Освобождаваме двигателя от задвижващия ремък, свързаните проводници и сензори.
 3. Разхлабете болтовете, закрепващи двигателя.
 4. Изваждаме двигателя и намираме пластмасови кутии отстрани на тялото му.
 5. Изключете клемите от кутиите.
 6. Отваряме четките, затягаме пружината и изваждаме въглеродните пръти.

Не изпълнявайте няколко последователни цикъла без спиране - двигателят на Ardo може да прегрее!

Ако карбоновите накрайници са износени и дължината им е под 1,5-2 см, тогава е необходима подмяна. Закупуват се две подобни четки - пръчките винаги се сменят по двойки, дори едната да е цяла. Когато закрепваме новите „въглища“, ние се уверяваме, че краят на земята е позициониран правилно. Обелените ламели представляват „брусове“, обелени метални плочи. За да ги поправите, трябва да почистите двигателя с фина шкурка. Нанасяме хартията върху тялото и внимателно полираме повърхността.

Контролният модул е ​​виновен

Изключително рядко проблемите със стартирането на пералнята Ardo са резултат от повреда на контролната платка. Модулът може да замръзне, да не получава информация от превключвателя за налягане за края на пълненето или да не предава команда за включване на двигателя. В резултат на това пералнята ще се изправи с пълен резервоар.ще трябва да проверите модула

Трябва само да се съмнявате, че модулът е дефектен, след като проверите всички други възможни проблеми. Но силно не се препоръчва сами да диагностицирате и ремонтирате платката! Само професионален майстор трябва да работи по електрониката, в противен случай е лесно да влошите проблема, дори до смърт. Само специалист може да позвъни на всеки елемент от блока и да вземе решение за неговото състояние.

Ако пералнята се напълни с вода, но не започне да пере, тогава проблемът е в двигателя, задвижващия ремък, барабана или печатната платка. Почти всички възможни повреди могат да бъдат идентифицирани и ремонтирани самостоятелно, с изключение само на модула - той трябва да бъде проверен от специалист.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня