Как да направите дренаж за пералня в канализация

дренажна връзкаАко решите сами да свържете пералнята, без да поверявате такава работа на специалист, за да спестите пари, тогава разберете всички нюанси, преди да направите това. В този случай ще бъдете напълно въоръжени, така да се каже, ще подготвите всичко необходимо наведнъж и ще свършите работата ефективно. Как да източите правилно пералнята, какви методи съществуват, това ще бъде обсъдено допълнително.

Методи на свързване, кой да избера?

Има три начина за организиране на отводняване на отпадъчни води от пералня.

 • Първият метод включва източване на вода във водопровода - най-лесният вариант за изпълнение. Дори начинаещ, който свързва машината за първи път, може да направи такъв дренаж.
 • Вторият метод включва свързване към канализацията чрез сифон. Този метод се счита за най-оптималният и се използва най-често.
 • Третият начин е да свържете дренажния маркуч директно към канализацията. Тази опция е трудна за организиране, свързването на канализацията по този начин най-често се доверява на специалист.

В допълнение към сложността на връзката, всяка опция има своите плюсове и минуси. Например, източването на вода във водопровода е най-ненадеждното и неестетично. Приставката на дренажния маркуч през ваната или тоалетната може да се разхлаби, което да доведе до наводняване на водата в банята. Освен това замърсявате ваната, която при всяко миене ще трябва да се чисти до блясък. По време на източване в стаята може да има неприятна миризма. Но когато сте свързани чрез сифон, напротив, ще бъдете защитени от такива миризми.

Помислете внимателно, преди да изберете един или друг метод на свързване, по-добре е да отделите време и усилия веднага, отколкото да повторите всичко по-късно и да платите за щетите на съседите си.

Методът „зад борда“ за източване на вода е подходящ само ако инсталирате пералня в селска къща или в частна къща, където няма канализационна система. В този случай хвърляте маркуча в специален резервоар, от който изливате вода след всеки цикъл на пране.

Какво ви трябва за работа?

Когато се подготвяте за извършване на работа, проверете дължината на стандартните маркучи и дали са достатъчни за избрания от вас метод на отводняване. Освен това може да се наложи адаптери. Техният размер и дизайн ще зависят от материала, от който са направени тръбите и канализацията във вашия апартамент. Така че, в допълнение към дренажния маркуч, включен в комплекта, може да се нуждаете от:

 • уплътнителна гума;
 • скоба;
 • монтаж;
 • възвратен клапан;
 • сифон;
 • тениска;
 • комплект ключове;
 • мелница за рязане на тръби при директно свързване към канализацията.

Свързване чрез сифон

При монтиране на пералня в кухнята, предпочитаният начин за организиране на канализацията е свързването на дренажния маркуч към сифона на мивката. За да направите това, трябва да осигурите място за машината недалеч от мивката. Ако вече монтираният сифон няма допълнителен изход за пералнята, тогава можете да смените напълно сифона с нов или да добавите сплитер. Още по-добре е, ако закупите специален сифон с разклонение и възвратен клапан.

сифон с обратна клапа

Възвратният клапан ще предотврати връщането на отпадъчни води обратно в машината, както и появата на неприятни миризми.

Сифонът се монтира възможно най-високо до мивката, на височина най-малко 40 см от нивото на пода.А самият дренажен маркуч, идващ от машината, е фиксиран на височина 70 см от пода върху тялото на машината със специален държач. По този начин маркучът първо се издига и след това пада обратно в канала.

Маркучът за източване на водата се свързва към сифона чрез специална тръба, която се поставя върху клона на сифона и се закрепва със скоба. Подобна връзка е показана на снимката по-долу.

връзка със сифон

Присъединяване без сифон

Свързването към канализация без сифон, директно в канализацията, ще изисква специални водопроводни умения. Ето защо, ако се съмнявате в способностите си, тогава трябва да се свържете с майстор. Освен това машината няма да бъде ремонтирана в гаранция, ако правилата за свързване са нарушени. Ремонтът ще е изцяло за ваша сметка.

Какво е необходимо за директно свързване на канализацията? Необходимо е да направите вложка в канализационната тръба за клон под дренажния маркуч. Добре е, ако канализационната тръба е пластмасова, но могат да възникнат проблеми с чугунени тръби. След като клонът е монтиран, трябва да поставите дренажния маркуч в този клон през О-пръстена. Най-важното е да се поддържа височината на връзката. Маркучът се вкарва в канализацията на височина най-малко 60 см и не трябва да докосва водата. Това ще гарантира запазването на миризмите.

височина на канализационната връзка

важно! Височината на връзката на маркуча влияе върху натоварването на дренажната помпа. Затова спазвайте препоръчителната стойност.

Източването на пералнята в канализацията е добро, ако мивката със сифон е разположена на разстояние повече от два метра от пералнята. Дългият маркуч не е опция в такава ситуация, тъй като допълнително натоварва помпата.

По този начин, ако следвате инструкциите и препоръките, посочени в паспорта на вашата пералня, можете сами да свържете машината към канализацията. След свързване не забравяйте да проверите работата на пералната машина в режим на празен ход и се уверете, че всички връзки са стегнати.

   

1 читателски коментар

 1. Граватар Рашит Рашит:

  Защо да се източва през сифон, ако има остатъчна вода в дренажния маркуч на пералнята, който служи за воден затвор? Маркучът от машината се издига нагоре, след това се спуска - създава се водно уплътнение!

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня