Как да източа вода от пералня Bosch?

Как да източите вода от пералня BoschРемонтът на машина, която замръзва по време на пране, трябва да се извършва само след като барабанът е напълно изпразнен. Важно е да не се объркате, да източите водата от резервоара и едва след това да продължите с проверка и ремонт. В противен случай намесата в технологията ще завърши с наводнение, късо съединение или нещо по-лошо.

Нека да разберем как да източим вода от пералня Bosch, която е спряла по средата на цикъла. Представяме всички методи, техните предимства и рискове.

Какви методи има?

Най-безопасният начин за изпразване на машината е чрез специалната програма „Източване“. Но често машината „замръзва“, арматурното табло не работи, така че е необходимо принудително да източите водата ръчно. Има четири начина да направите това:

 • през дренажния маркуч, без да включвате помпата;
 • отвиване на дренажния филтър - „кошче за боклук“;
 • принудително отваряне на люка;
 • откачване на тръбата на барабана.

Преди аварийно източване пералната машина Bosch трябва да бъде изключена от захранването и изключена от водоснабдяването.

Методът на принудително източване се избира според ситуацията и възможностите на потребителя. Всеки вариант изисква подготовка и има своите рискове. След като решите метода, изключете пералнята от захранването, изключете водата и започнете работа.

През кофата за боклук

Ако машината се повреди по време на процеса на пране, е по-лесно да изпразните барабана с помощта на дренажен филтър. Това е спираловидна пластмасова приставка, която се намира в долния десен ъгъл на машината зад вратата на техническия люк. Той получи името „кофа за боклук“ заради функцията си - водата, напускаща резервоара, задължително преминава през спиралата, а отломките и чуждите предмети, които попадат в шайбата, се придържат към пластмасата. По този начин системата е защитена от запушване на помпата и работно колело.

Лесно е да източите водата през кофата за боклук:отстраняване на вода през филтър за боклук

 • използвайте шлицова отвертка, за да закачите фалшивия панел;
 • освободете ключалките и свалете вратата;
 • намираме щепсела на „кошчето“ – тъмна „шайба“;
 • наклонете машината назад, облегнете я на стената и поставете леген за събиране на вода;
 • покрийте пространството около пералната машина с мушама и парцали;
 • като държите „дръжката“ на щепсела, бавно го развийте, докато водата изтече от него (няма нужда да премахвате напълно спиралата - натискът ще бъде твърде силен!);
 • източете цялата вода от резервоара.

Не можете да развиете филтъра за боклук след цикъл с висока температура - има риск от изгаряне от вряща вода.

Този метод има само два недостатъка. Първо, не може да се използва, ако в резервоара има гореща вода - поток от вряща вода може сериозно да ви изгори. Второ, ще трябва да се примирите с мръсен под, тъй като дори леген и изобилие от парцали няма да ви спасят от малко сапунено наводнение. Но източването през „кофата за боклук“ е най-бързото, най-лесното и най-безопасното - основното е да спазвате всички предпазни мерки.

Ще работи ли през маркуча?

В някои случаи можете бързо да изпразните барабана с вода през дренажния маркуч. Важно е достъпът до канализационната система да е свободен и да има място за оттичане на отпадната течност - голям леген, мивка или вана. Процесът на източване изглежда така:

 • изключете маркуча от щранга, като разхлабите фиксиращата скоба;
 • откачете маркуча от „задната“ страна на тялото, като отстраните пластмасовата ключалка от основата на маркуча;
 • спуснете гофрирането под резервоара на пералната машина, като поставите края, изключен от канализацията, в мивката или подготвения контейнер;
 • източете водата, докато потокът пресъхне.

Невъзможно е да изпразните Bosch, произведени след 2015 г. през дренажния маркуч.

отстраняване на водата чрез маркуч чрез гравитация

Простият метод има значителен „минус“ - не всички перални машини на Bosch могат да бъдат изпразнени по този начин. Факт е, че съвременните машини са защитени от „ефекта на сифона“, спонтанно изтичане или всмукване от канализацията, за което в системата е вграден специален контур или възвратен клапан. С такова оборудване ще бъде невъзможно да изпразните пералнята през маркуча.

По правило възвратен клапан е инсталиран в Bosch, произведен през 2016 г. и по-късно. Можете да проверите наличието на контур в ръководството за потребителя.

Рискован път през люка

Ако не можете да изпразните барабана през маркуч или филтър за боклук, ще трябва да предприемете драстични действия - отворете вратата и изгребете водата ръчно. Но първо трябва да прецените колко пълен е резервоарът и да играете на сигурно, като наклоните машината назад. По правило нивото на течността в пералната машина надвишава долната граница на люка и ако незабавно и рязко отворите вратата, ще настъпи истинско наводнение.

И така, процедираме по следния начин:

 • наклонете машината назад;
 • отвори вратата;
 • Използвайте чаша или черпак, за да изпразните постепенно резервоара.

рискован път през люка

Простите инструкции се усложняват само от едно нещо - отварянето на люка на замръзнала пералня не е толкова лесно. При стартиране на цикъла автоматично се активира електронното заключване, след което вече няма да е възможно да отключите вратата по стандартния начин с помощта на дръжката. Ще трябва да го направите по друг начин:

 • подгответе дълъг и тънък шнур;
 • поставете въжето в отвора между люка и тялото на пералната машина, където се намира заключващият механизъм;
 • издърпвайки краищата, поставете канапа възможно най-дълбоко;
 • Издърпайте примката, докато чуете щракване от отварянето на ключалката.

Можете да отворите машина, пълна с вода, само ако по някаква причина не можете да използвате други методи за оттичане. Струва си да се разбере, че ръчното изпразване на барабана е много дълго и трудно - ще трябва да отделите много време за монотонна работа. Освен това в тази ситуация няма да можете да източите всичко; определена част от течността ще остане в резервоара и тръбите.

Премахване на тръбата

налейте вода през тръбатаИма и друга възможност за принудително оттичане - изключване на тръбата на барабана. По-добре е да прибягвате до него само в краен случай, ако всички предишни не са дали резултат. По-трудно е да се използва, но ефектът ще бъде по-силен: можете не само да изпразните машината, но и да премахнете причината за замръзване. Има голяма вероятност машината да се повреди поради запушен маркуч.

Водата се оттича през тръбата, както следва:

 • Горната част на шайбата се отстранява, последвана от гърба;
 • има тръба, която преминава от барабана към помпата;
 • Поставете контейнер под маркуча и парцали за безопасност;
 • използвайте клещи, за да разхлабите скобата, закрепваща маркуча към помпата;
 • тръбата се отделя от помпата и се спуска в басейна.

Ако водата не се оттича през тръбата, това означава, че е запушена - първо трябва да почистите маркуча.

Сложността на метода е, че е трудно да стигнете до тръбата: трябва да преместите тялото далеч от стената, частично да разглобите машината и да пълзите под барабана. Но водата напълно ще напусне резервоара.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня