Барабанът скърца в пералня Indesit

Барабанът скърца в пералня IndesitАко барабанът в пералната машина Indesit скърца, тогава трябва да вземете мерки. Такъв скърцащ сигнал показва неизправност в работата на машината и без навременна диагностика ще доведе до сериозна повреда и продължителни, скъпи ремонти. Единственото хубаво нещо е, че причината за скърцащите звуци, идващи от дълбините, може лесно да се определи независимо. Какво първо да се провери и по какъв алгоритъм?

Разрушаване на лагерния възел

Най-често скърцащите звуци при въртене на барабана са причинени от износени лагери. Ако шумът от смилане е придружен от бръмчене и свирене, тогава проблемът очевидно е в лагерния възел. Най-вероятно срокът му на годност е близо до края и елементът трябва спешно да бъде заменен.

Ако при въртене барабанът не само скърца, но и бръмчи със свирка, тогава лагерите в машината Indesit са износени.

Лесно е да проверите дали лагерите са повредени: просто изпразнете барабана и извършете ръчен тест. В зависимост от резултатите ще се определи степента на износване.лагерите се разпаднаха

  • слаб. Ако забележите неравномерно въртене при въртене на барабана.
  • Силен. Ако при люлеене на барабана нагоре и надолу се вижда игра (т.е. силно отклонение от тялото).

Във всеки случай лагерният възел трябва да бъде сменен: закупете ремонтен комплект, напълно разглобете пералнята, издърпайте и половината резервоар, избийте барабана и след това се справете с лагерите и уплътненията. Ремонтът ще бъде дълъг и труден, така че е по-добре незабавно да се свържете със сервизния отдел. Вярно е, че такава процедура не е евтина и ако машината Indesit вече е стара, трябва да помислите за закупуване на нов модел.

Нещо е причинило дисбаланс

Друг възможен вариант за появата на скърцане е дисбаланс на машината.Това се случва, ако потребителят превиши максимално допустимото тегло на нещата при товарене или, обратно, провокира поднормено тегло. В резултат на това прането се мачка по време на цикъла на центрофугиране, фиксира се от едната страна, контейнерът губи правилната си траектория и започва да се трие по стените на резервоара. Подобен резултат е възможен при пране на един голям артикул като палто или плик за завивка.

Ако има дисбаланс, към скърцането се добавя дрънкащ звук, тъй като барабанът удря тялото на машината и стените на резервоара.

Всеки потребител на машина Indesit ще може да се справи с дисбаланса. Просто трябва да спрете или поставите на пауза програмата, да изплакнете водата през бутон или авариен маркуч и след това да изчакате да се отключи и отвори вратата на люка. След това изваждаме някои от нещата, разпределяме прането равномерно върху барабана или добавяме дрехи.

Но дисбалансът се среща само при по-старите модели на Indesit. Съвременните машини са защитени от дисбаланс чрез специална функция.

Неправилно позиционирано тяло

Можете също така да чуете скърцане, ако корпусът е монтиран неправилно при свързване на машината. Като правило в този случай уредът „смущава“ по време на цикъла на центрофугиране, когато двигателят ускорява барабана и силните вибрации започват при високи скорости. Вибрацията води до „скокове“, пералнята започва да гърми и скърца с метални части.настройте нивото на машината Indesit

По-добре е веднага да изключите системата принудително и да проверите качеството на инсталацията:

  • Измерете равномерността, като поставите нивелир върху капака на машината.
  • разклатете тялото си, като поставите ръцете си от двете страни. Ако краката се отделят от повърхността, тогава шайбата е монтирана неправилно.

Нека още веднъж си припомним правилата за инсталиране на всяка перална машина: солидна, стабилна и равна повърхност и внимателно регулирани крака.И превантивните мерки няма да навредят - използването на специални антивибрационни приставки.

Нещо вътре в резервоара

Скърцащ звук, когато барабанът се ускори и чужд предмет, заседнал в машината, се усеща. За да проверите предположението си, трябва отново да завъртите металния контейнер: ако почувствате препятствие и чуете звънене, почукване или скърцане, тогава гатанката е решена. Най-вероятно в машината е попаднало копче, монета, тел от сутиен или друго чуждо тяло.

Не можете да оставяте предмет вътре, тъй като с течение на времето той ще се премести и ще предизвика барабанно заклинание с всички произтичащи от това последствия. По-добре е да не се колебаете, спрете цикъла, източете водата и отстранете проблема възможно най-скоро. Това става по три начина.Банелът от сутиена счупи нагревателя

  1. Разгъване на маншета на люка. Тук можете да намерите дълги метални предмети като ключове или жици от сутиени.
  2. Издърпване на нагревателния елемент. Предметите със среден размер, като правило, веднага попадат в резервоара. Отстраняваме задния капак, развиваме болтовете, държащи нагревателя, и през освободения отвор изваждаме „изгубеното нещо“.
  3. Изваждане на резервоара. В трудни ситуации ще трябва да опитате и почти напълно да разглобите машината.

Би било добра идея да проверите защитата от пренапрежение. Намира се на задната стена и при разхлабване на фиксацията се трие в резервоара. Необходимо е да затегнете закрепванията на частта и ако се счупи, сменете елемента.

Проверете амортисьорната система

Износените амортисьори също могат да бъдат източник на скърцане. Когато пружините са разтегнати, вибрациите не се гасят, а се предават на тялото, което причинява щракане, скърцане и пращене.. Машината се разклаща, възниква дисбаланс с всички произтичащи от това последици.

Амортисьорите не могат да се ремонтират. Необходимо е да смените носачите, като премахнете задната стена, извадите амортисьорите и монтирате нови части.Работата не е трудна, но е по-добре да следвате инструкциите.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня