Брой амортисьори в пералня

нови амортисьориЗа да сте сигурни, че вашата пералня издържа дълго време и е стабилна по време на центрофугиране при най-високи обороти, нейният резервоар се поддържа от ударопоглъщащи елементи. Преди това амортисьорите бяха монтирани на перални машини; днес по-често се използват амортисьори. Колко амортисьори има в пералня, как да се грижим за тях и да ги сменим, ако се счупят, ще ви кажем днес в тази статия.

Да преброим амортисьорите

Всяка съвременна перална машина използва сложна технология за абсорбиране на удари. За да се намали центробежната сила, която идва от барабан, завъртял се до 1000 оборота в минута, са монтирани пружини и амортисьори. Първите помагат за балансиране на резервоара отгоре, вторите са отговорни за дъното на резервоара.стигаме до амортисьора

Съвременните амортисьори са подпори с бутало, които намаляват вибрациите и осигуряват баланс на резервоара за миене. Положителната им отличителна черта от амортисьорите е, че нямат пружини вътре, които могат да се износят по време на работа и да доведат до повреда на цялото устройство. Липсата на пружини обаче не гарантира вечна служба. Следователно амортисьорите също често се провалят, но производителите все още ги инсталират поради ниската цена на тези части.

В момента в машините са монтирани два амортисьора, разположени от двете страни на резервоара. Стандартната ситуация е, че единият се поврежда, а вторият остава невредим. Но в това няма голяма радост - това само влошава машината, защото един амортисьор потиска вибрациите неравномерно, балансът на барабана се нарушава и резервоарът за пране започва да се удари в тялото на машината с голяма скорост.

Диагностика на амортисьори

Ако пералнята започне да действа, това не е причина да избягате и да купувате нови амортисьори и да ги инсталирате вместо старите.Преди да смените машинните елементи, струва си да ги проверите, за да разберете точно дали са повредени или не. За извършване на диагностика е необходимо да се премахнат подозрителни елементи и да се организира тест:

 • първо проверяваме амортисьора;
 • натиснете върху пръта;
 • издърпайте пръта от тялото на машината;
 • Оценяваме съпротивлението, което е осигурил амортисьорът.как да проверите амортисьора в кола

Ако буталото може да бъде компресирано и освободено само със силно напрежение, тогава то е непокътнато. Ако прътът влиза много лесно, „излита“ от жлеба или изобщо не реагира на натиск, сякаш е заседнал, тогава стойката трябва спешно да се смени. Устройство в това състояние е загубило способността си да потиска вибрациите и трябва да бъде заменено незабавно.

Винаги слушайте звуците, които машината издава. По-евтино е да смените един амортисьор, отколкото повредена вана за миене.

В допълнение към устойчивостта, трябва да проверите частите за следи от ръжда и плака. Също така си струва да оцените количеството смазка в буталото. Ако уплътняващият хелиев слой е изчезнал, това е още един сигнал за необходимостта от изхвърляне на такава част.

Сменяме части със собствените си ръце

Ако вече сте открили повреда, не отлагайте ремонта. Повярвайте ми, последствията могат да бъдат опустошителни за пералнята. Веднага щом започнете да мислите, че амортисьорите са станали неизползваеми, проверете ги и ги сменете. Как да го направим?

 • Подгответе клещи или чук, кръстосани и шлицови отвертки, след което изключете пералнята от всички комуникации;
 • Обърнете машината с главата надолу и потърсете два амортисьора - това са стелажи, монтирани от двете страни на резервоара за миене;как да стигна до амортисьора
 • Намерете фиксиращите щифтове в краищата на амортисьорите, след което ги затегнете със скоби;свалете стойката на амортисьора
 • След това трябва да „потопите“ щифта в детайла и след това да го избиете с помощта на чук;
 • Стъпките трябва да се повторят от другия край на стелажа и след това върху втория амортисьор;
 • Накрая отстранете стълбовете от жлебовете.

За да извършите подмяна, трябва да закупите два амортисьора - трябва да ги смените по двойки наведнъж, в противен случай вибрациите ще бъдат заглушени неравномерно. В инсталацията няма нищо сложно - просто процедурата е различна.

 • Обръщаме частта с пръта надолу, така че прахът да не попадне в него, ускорявайки износването на продукта;Как работят амортисьорът и амортисьорът на пералнята
 • Монтирайте амортисьора в жлеба;
 • Внимателно монтирайте щифта в жлеба.

Шпилката винаги пасва изключително плътно в новомонтирания амортисьор, но това е нормално.

Уверете се, че сте проверили раздела след инсталирането, тъй като той трябва да щракне на място и да закрепи стълба. Ако ключалката не се повдига, трябва да я издърпате с малка отвертка. Процедурата трябва да се повтори и в другите краища на амортисьорите.

След монтажа върнете пералнята в нормално положение, внимателно повдигнете капака и се опитайте да натиснете резервоара за пране. Ако след натискане веднага се издигне до стандартното ниво, тогава подмяната е била успешна.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня