Какво е триак в пералня?

Какво е триак в пералняКогато става въпрос за диагностика на контролния модул на пералня, често се чува терминът "триак". За потребители, които са далеч от електротехниката, тази дума е подобна на проклятие и не означава нищо. В същото време този полупроводник е сред първите, които страдат в случай на повреди и повреди: той изгаря и изисква подмяна. Триак в перална машина е ключов свързващ радио елемент, който позволява на контролната платка да предава сигнали към сензори и компоненти на системата. Нека да разгледаме по-подробно как изглежда и на какъв принцип функционира.

Триак и неговото приложение

Триак, наричан още триак, е специален тип триоден симетричен тиристор. Това е малка черна пластмасова „кутия“ с три захранващи електрода от едната страна и затвор от другата. Предимството на този радиоелемент е способността му да провежда електрически ток при работещи преходи „електрон-дупка“ и в двете посоки.местоположението на триаците на контролната платка

Поради отличната си токова проводимост, триаците се използват активно в системи с променливо напрежение. Триаците се използват и в платките на пералните машини като предаватели на токови импулси. С тяхна помощ системата обменя информация, предавайки команди от „мозъците“ на машината към определени възли и сензори и след това обратно.

Триаците са триодни симетрични тиристори, способни да провеждат ток и в двете посоки.

Принципът на работа и конструкцията на триака са идентични с всеки друг тиристор. Когато управляващ ток навлезе в p-n механизма, преходът се отваря и затваря само когато напрежението намалее до дадено работно ниво.Радио компонентът има недостатък - захранващите му електроди не са взаимозаменяеми.

Как функционира частта?

Триакът е отговорен за приемането и предаването на напрежение през пералната машина. За разлика от тиристора, той провежда електрически ток в две посоки, работейки като два последователно разположени тиристора с общ контрол. Поради своята симетрия устройството получи префикса "simi".

Структура на полупроводника:

  • захранващи клеми, означени с “T1” и “T2”;
  • контролен електрод, обозначен с "G".как работи триак?

В резултат на това получаваме пет прехода, организирани в две вериги, които са паралелни тиристори. При формиране на отрицателна полярност на Т1 се появява тринисторният ефект p2-n2-p1-n1, а при промяна - p1-n2-p2-n3.

Проверка на частта за функционалност

Можете да проверите триака за изправност със или без мултицет. Във втория случай ще ви трябва крушка за фенерче и батерия AA. Достатъчно е да се организира верига с последователно свързване на източник на захранване, съответстващ на напрежението на лампата и работните проводници на детайла. След това прилагаме електрически ток и оценяваме резултата - светлината трябва да светне. След това, без да изключвате системата, изключете батерията и проверете p-n преходите за пропускливост:

  • ако триакът работи, тогава токът ще се задържи на определено ниво и електрическата крушка ще продължи да свети;
  • Ако триакът изгори, веригата ще загуби захранване и лампата ще изгасне.проверка на триака за изправност

Можете да тествате триака без батерия с лампа. Ще ви е необходим мултиметър, включен в режим „Зумер“. Инструкциите са както следва:

  • приложете сонди към контактите;
  • погледнете дисплея на устройството (ако е „1“ - триакът работи).

Проверката със зумер ще потвърди, че p-n преходът не е прекъснат.В този случай работният ток няма да стартира системата - съпротивлението на контактите ще бъде твърде високо и импулсът няма да достигне до електродите.

Втората стъпка е да проверите отварянето на прехода. Необходимо е да свържете контролния терминал към анода. В този случай мултиметърът ще увеличи работния ток, съпротивлението на контактите ще падне - триакът ще работи. В отговор на дисплея на тестера ще се появи число, различно от едно.

На „финала“ ще трябва да отворите контролния изход. След изключване съпротивлението трябва да се увеличи и на екрана на мултиметъра отново ще се появи „1“. Това означава, че триакът работи.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня