Сервизен режим на пералня Electrolux

Сервизен режим ElectroluxСъвременните перални машини са „способни“ да идентифицират повреди, възникнали в системата. Това значително опростява задачата на потребителя - просто стартирайте функцията за самодиагностика и интелигентността ще стесни обхвата на възможните неизправности. Нека да разберем как да активирате сервизния режим на перална машина Electrolux, за да тествате машината.

Как да стартирам системен тест?

Влизането в сервизен режим е доста лесно. Основното е да следвате точно алгоритъма. Тестът се стартира, както следва:стартиране на тестовия режим на Electrolux

 • изключете пералнята;
 • задръжте натиснати бутоните „Старт/Пауза“ и „Опция“ на таблото;
 • докато държите клавишите, включете машината, като завъртите копчето на програматора на една дясната позиция;
 • натискайте бутоните, докато дисплеят на таблото започне да мига (ще трябва да задържите бутоните за около 2-3 секунди).

Когато програмистът се премести на първа позиция, системата за самодиагностика ще започне да тества работата на бутоните и индикаторите на контролния панел. При всяко завъртане на селектора по посока на часовниковата стрелка ще се стартира диагностика на определени компоненти и елементи на пералната машина.

За да излезете от тестовия режим, трябва да изключите, включите и отново да изключите пералнята.

Диагностика стъпка по стъпка

След като стартирате тестовия режим, ще трябва да проверите работата на всички елементи на машината един по един. Диагностиката се извършва стъпка по стъпка - трябва да превъртите програмния селектор по посока на часовниковата стрелка и да запишете грешките, генерирани от оборудването. Можете да дешифрирате кода за грешка, като използвате инструкциите.

Нека да разберем кои компоненти и елементи на пералната машина се проверяват във всяка позиция на програмиста.

 • Позиция 1. Потребителският интерфейс се диагностицира.Индикацията на контролния панел мига последователно.
 • Позиция 2. Когато селектора се премести с едно щракване надясно, започва тестването на заключващото устройство на люка и входния клапан на главния цикъл. В този момент вратата на машината се затваря и водата се напълва в резервоара до необходимото ниво. Време за изпълнение на диагностиката – 5 минути.
 • Трета позиция на програмиста. Проверете ключалката на вратата и работата на клапана за предварително измиване. Вратата е заключена, водата се изтегля в системата през отделението за контейнер за прах, предназначено за предварително пране.
  Позиция на селектора Electrolux
 • Позиция 4. Системата проверява как водата се подава към резервоара през секцията за балсам-препарат за изплакване. Машината все още е блокирана, има вода в резервоара. Продължителността на етапа е 5 минути.
 • Позиция 6. На този етап системата за самодиагностика тества работата на нагревателния елемент. Вратата е заключена и резервоарът е напълнен до необходимото ниво. Нагревателният елемент трябва да доведе водата до зададената температура (90°C). Процедурата отнема 10 минути. Ако нагряването е невъзможно, машината ще покаже съответния код за грешка.
 • Позиция 7. В тази позиция на програматора двигателят започва да работи. Моторът върти барабана за 55 минути по часовниковата стрелка, след това същото време в обратната посока. Обороти в минута – 250 в минута. Резервоарът на машината се проверява за течове. Общо този диагностичен етап продължава 2 часа.
  Electrolux 2 позиция на селектора
 • Осма селекторска позиция. Помпата е свързана. Двигателят ускорява до 650 оборота в минута и достига максимална скорост на въртене. На този етап проверяваме как работи дренажната система и колко добре се върти машината. Ако бъде открита неизправност, се показва код за грешка.
 • Позиция 9.Тази стъпка за проверка е приложима само за машини Electrolux с тип вертикално зареждане. Системата за самодиагностика проверява дали барабанът е позициониран. Максималната продължителност на теста е 2 минути.

Използвайки тестовия режим, можете да проверите основните компоненти на пералната машина: контролен панел, система за всмукване и дренаж на вода, двигател и др.

Общото време за проверка ще бъде около 2,5-3 часа. Ако автоматична машина покаже код за грешка на дисплея, ще трябва да го дешифрирате и да прецените дали е възможно да извършите ремонта сами или е по-добре да поканите специалист.

История на грешките

Системата предоставя възможност за преглед на последните три грешки, записани от интелекта. Те се записват в паметта на основния електронен модул. За да направите това, трябва:

 • влезте в сервизен режим;
 • завъртете програматора на позиция 10. Не забравяйте да завъртите селектора по посока на часовниковата стрелка.

Дисплеят ще покаже последния код за грешка, открит от системата. За да видите предишни грешки, трябва да натиснете бутона, разположен вляво от бутона Старт/Пауза.

Ако не можете да влезете в диагностичния режим за първи път, трябва отново да прочетете „подсказката“ в инструкциите и да следвате точно посочения алгоритъм от действия.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня