Нулиране на грешка на пералня Siemens

Нулиране на грешка на пералня SiemensНякои перални машини са готови за употреба веднага след отстраняване на повредата. Системата автоматично записва, че проблемът е разрешен, частта работи правилно и вече няма нужда да показва предупреждение. При Siemens схемата е различна - тук след ремонт ще трябва ръчно да нулирате грешката, в противен случай машината няма да започне измиването. Остава да разберете как да нулирате грешката на пералня Siemens. Ние предлагаме стъпка по стъпка инструкции за нулиране и преглед на често срещаните неизправности.

Отървете се от ненужни грешки

Системата за самодиагностика на модерния Siemens работи правилно - веднага забелязва повреда и показва съответния код за грешка на дисплея. Но след отстраняване на проблема, потребителят трябва да информира борда, че ремонтът е завършен. С прости думи, трябва ръчно да нулирате комбинацията от сигнали. Алгоритъмът за рестартиране на системата за самодиагностика зависи от модела на Siemens. Разликата обаче е незначителна. Като правило е достатъчно да направите следното:как да нулирате грешка на Siemens

 • завъртете програмния селектор на позиция “0”;
 • преместете програмиста още едно деление наляво;
 • задръжте бутона "Старт" за 2-3 секунди;
 • Превъртете селектора до началната позиция.

Понякога трябва да нулирате грешка на Siemens няколко пъти - системата отнема много време, за да обработи командата.

Ако всичко е направено правилно, след известно време грешката ще бъде нулирана и машината ще бъде готова за употреба. Понякога системата не приема командата дълго време - трябва да повторите процедурата 2-3 пъти. При някои модели на Siemens вместо „Старт“ трябва да натиснете „Завъртане“. По-добре е да изясните последователността от действия в инструкциите на фабриката.

Типични кодове за грешки

Базата данни на системата за самодиагностика на Siemens включва десетки различни кодове, което позволява на потребителя да бъде информиран за местоположението и характера на повредата. Но повечето от въведените комбинации остават в „сянка“: компонентите и механизмите, свързани с тях, рядко се провалят. По принцип се показва определен набор от кодове за криптиране - типични грешки на марката.

 • F01 Показва спукан барабан. Може би люкът не е затворен добре или нещо е заседнало между него и корпуса. Необходимо е да проверите вратата, по-добре е да опаковате прането.
 • F02 Сигнализира, че в машината не се пълни вода. Това се случва, ако централното водоснабдяване е блокирано или изключено, маркучът за подаване на вода е запушен или мрежата на входния филтър е запушена. Понякога проблемите с циферблата са причинени от дефектен пресостат и повреда в контролната платка.
 • F03 Грешка в дренажната система - водата не е изпомпана от резервоара в рамките на 10 минути. Необходимо е последователно да проверявате всички ключови дренажни елементи за запушвания и повреди: филтър за отпадъци, работно колело и помпа. Препоръчва се също да позвъните на помпата и ако съпротивлението не е 200 ома, тогава е показана подмяна. Накрая се тества контролната платка.

Типична неизправност на пералните машини Siemens е код за грешка F03: проблеми с източването на вода от резервоара.

 • F05 Регистрирани са неизправности в работата на двигателя - той не стартира, не набира необходимата мощност или, напротив, върти се над нормалното. Планът за ремонт зависи от причината за проблема. Понякога единственото нещо, което остава да направите, е да смените двигателя.
 • F06 Водата не загрява до необходимите градуси. Термисторът, температурният сензор, самият нагревателен елемент или свързаното към него окабеляване вероятно са се повредили.
 • F14 Проблеми със захранването. Светва, ако напрежението в мрежата е нестабилно и падне под 172V.Необходимо е да се нормализира текущото захранване чрез свързване на стабилизатор към мрежата или регулиране на захранването.Siemens SM кодова таблица
 • F17 Времето за наводнение е превишено. Може да има три причини: кранът за подаване на вода е затворен, мрежата на входния филтър е запушена или налягането във водопровода е паднало под 1 бар. Необходимо е да се направи водоснабдяване, след което измиването ще бъде възстановено.
 • F18 Времето за изчакване на дренаж е превишено. С прости думи, барабанът не е имал време да се изпразни в рамките на времето, определено от програмата. Цикълът се нулира след 1,5 минути чакане, след което машината дава грешка и замръзва. Проблемът е повреда на помпата, превключвателя за налягане или таблото за управление. Ремонтът включва почистване на дренажната система и подмяна на дефектни компоненти.
 • F19 Времето за изчакване на отоплението е превишено: отоплителната система е повредена. По правило нагревателният елемент изобщо не работи или се открива високо напрежение в електрическата мрежа. Понякога проблемът е липсата на термостоп: натрупаната температура надвишава нормата и заплашва да прегрее машината. За да коригирате ситуацията, е необходимо да проверите нагревателя и цялата верига като цяло и, ако е необходимо, да смените компонентите. С тази грешка Siemens не замръзва, но продължава да мие в студена вода.
 • F23 Системата Aquastop се е активирала. Сензорът е изтекъл или е счупен.
 • F57 Контролната платка е полетяла. Изисква професионална диагностика, ремонт или фърмуер.

Системата за самодиагностика значително улеснява използването и ремонта на Siemens. Основното нещо е правилно да дешифрирате кода, напълно да премахнете повредата и да нулирате грешката.

   

1 читателски коментар

 1. Граватарът на Том Том:

  Здравейте.
  Моят Siemens показва F21, кажете ми какво да правя?

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня