Ed грешка на пералня Samsung

Ed грешка в SamsungПри пералните машини на Samsung грешката Ed се появява все по-рядко. Това се дължи на факта, че този код се използва при по-стари модели перални машини, произведени преди 2008 г. Сега същите неизправности на пералните машини Samsung се обозначават с кодове De, De1, De2 или Dc, Dc1, Dc2. Ще разгледаме как кодът на Ed и други подобни се дешифрират, както и как да се справим с неизправностите, които са го причинили.

Каква беше причината?

Грешка Ed, както и грешки De, De1, De2 или Dc, Dc1, Dc2 при по-новите модели перални на Samsung, могат да се появят дори ако пералнята няма дисплей. В този случай системата за самодиагностика използва LED индикатори на контролния панел, за да уведоми потребителя. Така че, предавайки грешката Ed, пералня без екран светва всички температурни индикатори едновременно и индикаторите за всички режими на пране започват да мигат енергично.

Моля, обърнете внимание, че въпреки всичко това, индикаторите за скоростта на барабана не мигат и не светят.

Как да дешифрирам кода на Ed? Ако пренебрегнем тънкостите, можем да дешифрираме тази грешка като: „люкът на пералнята не се затваря или не е блокиран Samsung". Въпреки това, както ще се види от следващия разказ, това декодиране е твърде ограничено и не определя обхвата на всички възможни неизправности. Ще трябва да определим този кръг.

Пералня Samsung дава грешка Ed

 1. Вратата на люка наистина не се затваря плътно и в резултат на това не се заключва.
 2. Вратата се затваря само след силен удар или поради силен натиск.
 3. Люкът се затваря, но не се заключва поради проблеми с механичната част на UBL.
 4. Електронната част на UBL е повредена.
 5. Полупроводниковата част на контролния модул, която отговаря за комуникацията с UBL, се повреди.

Проблеми с вратата на люка

Често кодът Ed, както и подобни кодове De, De1, De2 или Dc, Dc1, Dc2 в пералните машини на Samsung, се причиняват от попадане на чужд предмет във вратата на люка. Най-често това е пране или някакъв малък предмет, който е заседнал в пролуката между маншета и ръба на резервоара. За да се отървете от такава неизправност, просто внимателно проверете пространството около маншета на люка и отстранете всичко, което пречи на люка да се затвори.

Самият маншет също може да бъде пречка при затваряне на люка. Частта може наскоро да е сменена или маншетът е скъсан, като част от него попада в пролуката между предната стена на пералня Samsung и люка. Проблеми с нов маншет възникват в два случая: ако е монтирана неоригинална еластична лента или еластичната лента просто е поставена неправилно. В такава ситуация са необходими многократни ремонти. Ако всичко е направено правилно, но маншетът не позволява на люка да се затвори правилно, трябва да шлайфате ръбовете на частта; най-вероятно има някаква издатина или някакъв друг дефект. Като го сравните, ще се отървете от грешката Ed.

ремонт на люка и UBL

Случва се вратата на люка на пералня Samsung да започне да се затваря отначало, но натискането й с крак или ръка помага. След това вратата спира да се затваря напълно и дисплеят неизменно показва грешка Ed или грешки De, De1, De2 или Dc, Dc1, Dc2. Каква е причината? Внимателно проверете куката на заключващия механизъм, която се намира директно върху капака на люка. Трябва да е с пружина и да се движи с известно усилие. Ако куката се е преместила или пружината е изскочила, трябва да разглобите вратата на люка и да отстраните проблема.

UBL се провали

Според статистиката в приблизително 30% от случаите устройството за заключване на люка причинява грешки Ed, De, De1, De2 или Dc, Dc1, Dc2. Какво може да му се случи?

 • Електрическата част може да се повреди. В този случай UBL не звъни и определено трябва да се смени.
 • Механичната част може да се счупи.Разбира се, можете да опитате да го възстановите, но е по-добре да не правите ненужна работа и просто да промените UBL.
 • Електрическото окабеляване, подходящо за UBL, е изгорено или откъснато.

Ed може да се появи поради изгорял UBL

Между другото! По време на занаятчийски ремонти „бъдещите майстори“ често премахват предната стена на пералня Samsung и откъсват или разкъсват проводниците, отиващи към заключващото устройство на люка.

Как ще продължим? Първо, трябва да се уверите, че всичко е наред със заключващия механизъм, който се намира на люка на пералнята. След това правим следното.

 1. Вдясно от люка намираме малък отвор и два винта, които държат UBL, развийте ги.
 2. С една ръка огънете маншета на люка в пералната машина, доколкото е възможно, и след това издърпайте UBL през пролуката. Само внимавайте да не откъснете кабелите в процеса.
 3. Изключете щепсела с кабелите от UBL.
 4. Проверяваме съпротивлението на устройството за заключване на люка с помощта на мултицет.

Ако бъде открита неизправност, не се церемонийте; незабавно сменете UBL, за да нямате подобни неизправности в бъдеще. Струва си да се отбележи, че новото устройство за заключване на люка трябва да е оригинално, в противен случай могат да възникнат проблеми.

Контролният модул е ​​повреден

И така, внимателно сте проверили люка и UBL, всичко изглежда наред, но грешките Ed, De, De1, De2 или Dc, Dc1, Dc2 все още се появяват и машината не изтрива. Проверката на окабеляването също показва, че никъде няма прекъсвания. В този случай причината за проблема може да е в контролния модул. Тук може да има няколко опции: Модул за управление на пералня Samsung

 • елементът, отговорен за системата за самодиагностика на пералнята Samsung, е неуспешен или съответният път е изгорял;
 • частта, отговорна за комуникацията с UBL, е изгоряла или пистата е изгоряла;
 • Една от спомагателните части е повредена.

Като цяло в този случай най-добрият съвет е да се свържете с опитен техник, който е специалист по електроника. Има много малък шанс да откриете причината и да я отстраните професионално сами. В най-добрия случай ще похарчите много време и нерви; в най-лошия случай всичко ще доведе до разходи за нов контролен модул и неговото програмиране. Избягвайте необмислени действия.

В заключение отбелязваме, че грешките Ed, De, De1, De2 или Dc, Dc1, Dc2 на перални машини Samsung не са толкова прости, колкото изглеждат на пръв поглед. Понякога дори опитни занаятчии срещат проблеми при идентифицирането им. Но ако правите всичко систематично, вероятно ще успеете да откриете повредата и с нейното отстраняване, най-вероятно, всичко също ще се получи, основното е да не бързате и да действате внимателно. Късмет!

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня