Каква програма да използвам за пране на пердета в пералня LG?

Каква програма да използвам за пране на пердета в пералня LG?Завесите не само изпълняват практическа функция в къщата, но и действат като декоративен елемент. Те се избират в зависимост от стаята, като се вземат предвид цвета на тапетите, осветлението, мебелите и т.н. Но поддържането на красотата в къщата изисква жертви и от време на време е необходимо да се перат завесите, тъй като мазнините и мръсотията се утаяват върху тях, а тъканта абсорбира миризми. Нека да разберем кой режим на пералня е подходящ за пране на завеси.

Общо правило

Пердетата не трябва да се перат в гореща вода, затова оптималната температура за пране не надвишава 40 градуса. Като перилен препарат трябва да изберете течен вариант - нещо, което се разтваря добре в хладка вода. Повърхността на пердетата е доста голяма и често тежат доста, така че ви трябва програма с възможно най-много вода, достатъчно дълго и с не много интензивно въртене на барабана.деликатна програма и ръчно пране

Режимите „Деликатно“ и „Ръчно пране“ на пералня LG са идеални за горните параметри. Почти всички перални LG са оборудвани с тези програми. Също така е препоръчително да регулирате центрофугата ръчно. Плътните завеси могат да се въртят със скорост не повече от 800 оборота, а при тънки тъкани можете да го изключите напълно или да го ограничите до 400 оборота.

Завеси от органза или изкуствена коприна

Завесите от истинска копринена тъкан или изкуствена коприна изглеждат много скъпи и красиви, но само с правилна грижа. Ако перете, да речем, органза с обикновен прах за пране, тъканта ще загуби блясъка си и ще останат ивици и петна по нея. По-добре е да използвате течни перилни препарати или гелове за пране.

Какви са основните изисквания за пране на такива тъкани?тюл от органза

  • Студена вода (температура около 30 градуса).
  • Най-деликатната програма за пералня или дори пране на ръка.
  • Възможност за допълнително изплакване.
  • По-добре е да перете завесите в торба за пране или калъфка за възглавница, за да избегнете повреда.

След измиване органзата може веднага да се окачи на корниза, но тюлът и коприната трябва първо да се изсушат в хоризонтално положение и да се изпарят добре с ютия.

Ленени или памучни завеси

Памукът и ленът са най-малко взискателните естествени тъкани и могат да издържат на по-малко деликатни условия. Памукът може да се пере с абсолютно всякакъв прах, за предпочитане при температура 40 градуса.

внимание! Ленената тъкан лесно издържа на пране във вода при 60 градуса. Въпреки това е по-добре да използвате течен перилен препарат.

В редки случаи памучните завеси могат да се свият, така че ако петната са тежки, по-добре е да ги перете на ръка. И ленът, и памукът се гладят, докато са още леко влажни от прането.ленени завеси

Завеси от вискоза или акрил

Акрилът и вискозата са синтетични тъкани, те са много меки, деликатни и ефирни, но изискват деликатна и честа грижа. Що се отнася до тафтата, изкуствената тафта може да се пере в пералня, но естествената тафта е по-добре на химическо чистене. Тя не се страхува от гореща вода, но много се страхува от въртене и стандартния, „небрежен“ режим.пердета от вискоза

За пране на такива тъкани е по-добре да използвате хладка вода (40 градуса), деликатен цикъл или ръчно пране със специален препарат за деликатни и капризни тъкани. Не можете дори да изстискате такива завеси ръчно, трябва да изчакате, докато водата изчезне сама или да изцедите само през слой чаршафи.

Завеси от сатен или найлон

Що се отнася до сатенената тъкан, визуално тя е много подобна на коприна, но е забележително, че след измиване почти напълно запазва формата си и изобщо не се мачка. Нишките, от които се изработва сатенът са гладки и изключително тънки. За да изперете тази тъкан ще ви трябва:

  • изберете ръчен режим;
  • добавете прах за пране;
  • Преди пране накиснете пердетата с течен препарат за отстраняване на петна или препарат за миене на съдове.найлонови завеси

С найлона има много повече караници, тъй като прахът се утаява върху него и трябва да перете завесите много по-често.

важно! Първо трябва да почистите найлона от прах с ръцете си, след това да го накиснете в разтвор на сода за час и половина и след това да го измиете строго на ръка с добавяне на препарат и изплакнете обилно.

Завеси, конец или ролка

Завесите, изработени от отделни нишки, изглеждат много модерни, скъпи и интересни. Но проблемът е как да ги почистите? Няма да изтриете всяка нишка поотделно. За да се избегне заплитането на нишките, те се връзват на плитка или просто се завързват с ластик и се поставят в торба или калъфка за възглавница. След това полученият чувал се пере ръчно или машинно на минималновременна програма на деликатен режим. Можете да изстискате плитката малко с пръсти, но като цяло нишките могат веднага да бъдат окачени на корниза, дори когато са мокри, те ще изсъхнат сами.нишковидни завеси

Що се отнася до ролетните щори, те се почистват само на химическо чистене. Ако има петна, те могат да бъдат отстранени с обикновена висококачествена училищна гума. Ако петната са по-сериозни, можете да използвате мокри кърпички.

  • Леко навлажнете мръсната зона с вода, но в никакъв случай не позволявайте материалът да се намокри много.
  • След това разтрийте петното с влажна кърпа, без да търкате.

Ако все още не можете да премахнете петната, ще трябва да отидете на химическо чистене. Пералните машини на LG са оборудвани с поне един или дори няколко деликатни режима. Както се казва, за всеки вкус и цвят. Основното нещо е да не забравяме, че завесите, изработени от почти всяка тъкан, могат да се перат в машина, след което трябва да се перат много внимателно. Ако следвате всички препоръки, няма да се налага да съживявате любимите си завеси или да купувате нови: вашите ще ви служат и ще украсяват дома ви много дълго време.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня