Ремонт на неизправности на перални Whirlpool

Ремонт на пералня WhirlpoolВ момента пазарът в страните от ОНД се състои основно от перални Whirlpool, сглобени в Италия или Словакия. Италианските машини са доста скъпи и по-рядко срещани, но словашките перални се предлагат във всеки магазин за домакински уреди. Може би поради европейския монтаж такива машини се развалят рядко и ремонт на перални Whirlpool се изисква само от един от 15 собственици на такова оборудване. Трябва обаче да проучите характеристиките му, защото никога не се знае!

Външни признаци на типични повреди

Във всяка сложна технология, особено в домакинското оборудване, всичко може потенциално да се счупи. Ако изброите всички възможни повреди на съвременните автоматични перални машини Whirlpool без изключение и опишете тяхното отстраняване, можете да напишете книга за това. Ето защо в тази статия ще говорим само за типични дефекти, които според статистиката, предоставена от сервизните центрове, се срещат най-често.

 1. Водата не напуска машината след измиване.
 2. Програмите за измиване не работят добре, не работят както трябва или изобщо не се активират.
 3. Водата, събрана за измиване, не се загрява според зададената програма.
 4. Изтича вода по време на пране под затворения капак на люка.

Забележка! Тези типични признаци на повреда съдържат сериозни повреди, чието отстраняване е приоритетна задача, тъй като в противен случай пералната машина Whirlpool може да се повреди напълно.

Водата остава в машината и не изтича

Вероятно и на вас ви се е случвало: слагате прането в барабана, задавате любимата си програма за пране и отивате в друга стая, за да свършите домакинската работа. След известно време се връщате, машината е замръзнала, има пълен резервоар със сапун вода и измиването, разбира се, не е завършено. Рестартирате машината, историята се повтаря, измиването не може да завърши, защото водата не напуска резервоара.Какво да направите в такава ситуация и каква е причината за проблема? Има три основни причини:

 • има запушване на дренажната тръба или дренажния филтър;
 • има запушване на дренажния маркуч или канализацията;
 • Електрическата дренажна помпа е повредена.

Но преди да започнете да установявате причината за повредата на вашата машина Whirlpool, трябва да я подготвите сами, а именно да я изключите и да източите водата от резервоара ръчно. Можете бързо и безопасно да отстраните цялата вода от резервоара с помощта на маркуча за аварийно източване., който се намира до дренажния филтър. Трябва да поставите леген или друг съд под маркуча и да отворите пробката и цялата вода ще изтече. След това нека започнем да търсим разбивка, преминавайки от просто към сложно.Водата не се оттича от резервоара

 1. Поставете съд или парцал под отвора на дренажния филтър и развийте щепсела. Почистваме филтъра от мръсотия и поставяме щепсела на място.
 2. Внимателно развийте дренажния маркуч и го почистете от мръсотия, след което го завийте обратно на мястото му.
 3. Проверете дали дренажът не е запушен.

Горните стъпки не включват разглобяване на пералната машина Whirlpool, така че след извършване на „генерално“ почистване, опитайте да стартирате машината отново. Ако нищо не се е променило и машината все още отказва да източи водата, тогава ще трябва да се качите в тялото й.

важно! При почти всички модели перални машини Whirlpool, за да стигнете до дренажната тръба и помпата, просто трябва да обърнете машината настрани и да махнете дъното.

За да стигнем до подробностите, които ни интересуват, ние изпълняваме следните стъпки:

 • извадете тавата за прах;
 • изключете машината от водоснабдяването, канализационни и електрически мрежи;
 • поставете машината настрани;
 • развийте крепежните елементи и отстранете дъното;
 • вземете мултиметър и измерете съпротивлението на контактите на помпата;
 • смяна на дренажната помпа към нов, ако проблемът не е там, преминете към следващия етап;
 • разхлабете скобите на дренажната тръба и я извадете;
 • Почистваме го от запушвания и го поставяме на място.

Програмите за измиване не работят и не се включват, водата в резервоара не се загрява

Случва се след включване на пералнята контролният й панел сякаш да полудее. Дисплеят започва да мига и всички светлини и индикатори на превключвателите го повтарят. В този случай програмата за пране може да не е зададена. Ако срещнете нещо подобно, Незабавно изключете машината и изчакайте около 1 минута. След това включете отново пералня Whirlpool и ако проблемът продължава, повикайте техник. Проблемът тук е контролната платка и е изключително трудно да я поправите сами; по-добре е да не губите време и усилия.

Но ако вашата машина откаже да мие в топла вода, тогава можете не само да определите проблема сами, но и да го поправите сами, без помощта на специалист. Най-вероятно причината е в нагревателния елемент или термистора; във всеки случай ще трябва да проверите и двата елемента наведнъж. Процедираме по следния начин.

 1. Обръщаме пералнята със задната стена към нас, така че да е удобно.
 2. Развийте болтовете и отстранете задната стена на машината.
 3. Развиваме скобата, която ще попречи на работата с нагревателния елемент.
 4. В долната част на резервоара ще видим два изпъкнали контакта - това е нагревателен елемент. Има четири проводника, които идват към него, два в средата към термистора и два в краищата към нагревателния елемент, трябва да ги изключите всички.
 5. Взимаме мултиметър и измерваме съпротивлението на контактите на термистора.
 6. Ако всичко е наред, измерваме съпротивлението на нагревателния елемент.

подмяна на нагревателен елемент

В този случай най-вероятно ще откриете неизправност и ще трябва да смените нагревателния елемент. Обикновено при отстраняване на нагревателния елемент от резервоара причината за повредата става ясна веднага, тъй като повърхността на нагревателния елемент е напълно покрита с котлен камък. Ако има само малко количество котлен камък, тогава нагревателният елемент няма да изгори, но друг е въпросът, ако слоят воден камък е повече от сантиметър - това води до повреда на елемента на пералня Whirlpool. Ние ще сменим нагревателния елемент със собствените си ръце.

 • Вече премахнахме контактите с проводниците, сега ще развием пластмасовия щит.
 • След това развийте болта, който се намира между големите контакти на нагревателния елемент.
 • Вземаме контактите на нагревателния елемент с ръцете си и го издърпваме към себе си; ако нагревателният елемент не се движи, опитайте се леко да го разклатите. Гуменото уплътнение ще пречи малко, но нищо не може да се направи
 • След като извадим нагревателния елемент, премахваме и уплътнението.

Забележка! Експертите препоръчват да не инсталирате нов нагревателен елемент върху старо гумено уплътнение; по-добре е да го смените заедно с нагревателния елемент, тъй като течът за този елемент е най-лошото нещо.

 • Изваждаме мръсотия и парчета скала от получения отвор, старателно почистваме ръбовете и след това поставяме ново уплътнение.
 • Вмъкваме нов нагревателен елемент и го завиваме.
 • Завийте пластмасовия щит.
 • Свързваме контактите с проводници към термистора.
 • Свързваме контактите с проводниците към нагревателния елемент, поставяме скобата и задната стена на място.

Изтича вода от затворен люк по време на пране

Ако по време на пране и изплакване водата изтече изпод люка на вашата пералня Whirlpool, първо малко, няколко капки, след това все повече и повече, тогава трябва внимателно да проверите най-голямото гумено уплътнение в машината - маншета. е невъзможно да не забележите маншета, тъй като той опасва отвора на люка и служи за предотвратяване на изтичането на вода от резервоара навън.

маншет за пералняОбърнете специално внимание на долния ръб на маншета, тъй като там често се натрупва мръсна вода. И ако не го избършете, гумата на маншета на това място започва да се напуква и да се спука.В бъдеще, щом го докоснете малко, той се счупва. Скъсан маншет не може да се използва, защото няма да задържа вода и ще трябва да се смени. Първо, нека правилно демонтираме стария маншет.

 1. Отворете капака на люка възможно най-широко.
 2. Взимаме плоска отвертка и се опитваме да откъснем тънката телена скоба, която се намира от външната страна на маншета и го държи на място.
 3. Щом успеем да го откъснем, поставяме под него по-здрава отвертка и започваме да се движим в кръг, докато намерим свързващия елемент с болта.
 4. Разхлабете скобата и я преместете настрани.
 5. Хващаме маншета с две ръце и го издърпваме със сила.

Не забравяйте да закупите само оригинален маншет за смяна, който ще пасне добре в жлеба на люка на този модел на пералната машина Whirlpool, в противен случай могат да възникнат проблеми.

смяна на маншетаРазопаковайте новия маншет и го натиснете в жлеба. В този случай трябва да правите всичко внимателно и, разбира се, да не използвате остри инструменти като отвертка. Веднага след като успеем да поставим маншета на място, поставяме скоба върху него и го затягаме. Проверяваме дали люкът се затваря нормално и започваме пробно измиване.

За да обобщим, отбелязваме, че европейските сглобени перални машини Whirlpool са относително надеждни и нямат много типични повреди. По-често проблемите възникват поради факта, че самият потребител не се грижи добре за своя „домашен помощник“, не почиства маркучите и филтрите навреме, не избърсва маншета и всичко това в крайна сметка води до неизправност. Погрижете се за вашата пералня и няма да ви се налага да я ремонтирате често!

   

5 читателски коментара

 1. Граватар Олег Олег:

  При пълнене с вода водата изтича изпод тавата за прах. По време на първоначалното пълнене.Изключвам го, включвам го пак, всичко е наред.

 2. Граватар Ирина Ирина:

  Стартирам програмата, водата се изтегля и се загрява. и това е всичко. Просто си стои и не се мие. Барабанът не се върти. Дори само като го превъртя, става трудно.

 3. Граватар Костян Костян:

  Изпуснахте пералнята си и счупихте стойката на капака, как поправяте пластмасовите уши? Помогне!!!

 4. Граватар Анонимен Анонимен:

  След като измиването започне, машината спира и съобщението „свържете се със сервиза“ светва.

 5. Граватар Александър Александър:

  Измива, започва да се върти, не развива скорост, влиза в режим на стилизиране.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня