Направи си сам ремонт на перални Vestel

Ремонт на перални ВестелТурските автоматични перални машини Vestel завладяват руския пазар от 2006 г. насам. Има малко произведени модели перални машини, но тези, които се произвеждат, заслужават внимание и прегледите на потребителите говорят красноречиво за това. Случаите, когато пералните машини Vestel изискват ремонт, са редки, но се случват.

През последните 9 години сервизните центрове са разработили уникална практика за ремонт на такива машини и са щастливи да споделят информация с вас, защото в крайна сметка повечето собственици на счупена техника ще се обърнат към тях.

Какво се чупи по-често?

Теоретично във всяка автоматична пералня всичко може да се счупи и има много причини за това: неправилна работа, специални условия на работа, нискокачествени части, дефектен монтаж и т.н. Но това са по-скоро еднократни ситуации. Според сервизните центрове всяка марка перални машини има своя собствена група неизправности, които постоянно възникват с това оборудване. Турските перални машини Vestel не са изключение. Какви повреди са характерни за тези машини?

 • Прането не започва. Въпреки че контролният панел работи, машината се включва и програмата е избрана, но бутонът за стартиране не реагира.
 • Замръзва след началото на прането. В този случай е възможно да изберете програма и да я стартирате, но след 5-10 минути работа самата пералня спира и не реагира на нищо. В около половината от случаите дава грешка E07.
 • Машината не премахва прах или препарат от кюветата. Такива неизправности не са необичайни за новите перални машини Vestel и не са свързани с качеството на водата или замърсяването.

Този списък с повреди на перални машини Vestel, разбира се, не е изчерпателен. Има и други неизправности, които може да си струва да обсъдите в отделна публикация.Тук ще говорим само за най-честите повреди на перални машини от тази марка и ще се опитаме да направим разговора възможно най-задълбочен.

Прането не започва

Пералня VestelПо-голямата част от хората по някаква причина смятат, че ако програмата за пране не стартира и бутонът за стартиране на контролния панел на пералнята не реагира, тогава проблемът със сигурност е в електрониката. Въпреки че лампичките на контролния панел светят, превключвателят работи и програмите се избират. Всъщност всичко може да се окаже по-просто; при пералните машини Vestel това се случва в 40% от случаите - Сензорът на устройството за заключване на люка се разваля, контролният модул смята, че люкът не е затворен, така че не стартира измиването, но и не дава грешка.

В резултат на това люкът е затворен, натискате бутона за стартиране, но нищо не се случва. Откъде да започнем да търсим причината за проблема? Препоръчваме да започнете с най-простия.

 1. Изключете пералнята, изчакайте 10 секунди, след което я включете отново. Ако проблемът продължава, изключете го и го включете отново; ако проблемът продължава, преминете към следващата стъпка.
 2. Изключваме пералнята от мрежата, отваряме капака на люка и използваме отвертка Phillips, за да развием двата винта, които се намират близо до заключващото устройство.
 3. Внимателно извадете заключващия механизъм от дълбините на пералната машина.

важно! Сензорните кабели са свързани към заключващото устройство; опитайте се да не ги откъснете.

 1. След това вземете мултиметър и измерете съпротивлението на контактите на сензора на заключващото устройство.устройство за блокиране на люка Съпротивлението на работещ студен термистор е 900 ома; ако устройството извежда 0 или 1, блокиращото устройство е повредено.

Ето основната причина, поради която програмата за пране не стартира. Сменете устройството за заключване на люка и всичко ще работи добре. Ако заключващото устройство работи правилно, но има проблем, тогава проблемът е електрически. Ще трябва да разглобите контролния панел и да проверите първо бутона, а след това и микросхемата за повреда, но е по-добре да не правите това със собствените си ръце - свържете се със специалист.

Замръзва след стартиране на прането

Ремонт на перални машини Vestel може да се наложи, когато „домашният помощник“ внезапно започне да замръзва след началото на прането. Обикновено такова замръзване се случва след първите 5-10 минути след началото на прането и 1-3 минути преди края на прането. В този случай пералната машина не замръзва „плътно“, барабанът понякога „показва признаци на живот“, контролният панел работи, светлините са включени и напредъкът на програмата се показва на дисплея.

Ако кодът за грешка E07 не се показва на контролния панел, продължете както следва.

 • Изключваме пералнята със собствените си ръце, изваждаме захранващия кабел от контакта, изчакваме 30 секунди и след това включваме отново машината и стартираме програмата за пране. Ако регулиране на краката на пералната машинапроблемът не се повтаря, което означава, че грешката е разрешена чрез рестартиране на контролната платка.
 • Ако предишната стъпка не помогне, опитайте да изключите пералнята и да проверите дали е нивелирана. Подобен проблем често възниква при перални машини Vestel, които са поставени на крив, неподдържан под.
 • Причината за замръзване може да бъде и заключващото устройство на люка. Опитайте да натиснете люка с коляно, ако машината реагира и продължи да изпълнява програмата, вероятно проблемът е в заключващото устройство, трябва да се провери и смени, както е описано по-горе.

За ваша информация! Косвено проблемите с люка се показват от периодичното му задръстване при отваряне.

Най-лошото е, ако замръзването се повтаря и на дисплея се появи грешка E07. В този случай 99% от проблема е в таблото за управление и трябва да поканите опитен техник, който точно ще диагностицира повредата и ще издаде присъда. Няма да можете да отстраните този проблем със собствените си ръце и не препоръчваме да опитвате, тъй като неуспешният опит може да доведе до още по-скъпи ремонти.

Не поема прах или препарат за изплакване

съд за прахДруг доста често срещан проблем с пералните машини Vestel е, че те внезапно започват да перат дрехи без прах, въпреки че собствениците продължават редовно да пълнят и изсипват препарат в кюветата. Защо се случва това, поради каква причина машината не поема прах от контейнера за прах? При Vestel причината в повечето случаи е една и съща - водопроводната клапа.

По някаква причина турските перални често имат фабрично дефектни клапани за пълнене. Освен това този дефект е труден; може да не се появи известно време и след това неочаквано да се появи, например след края на гаранционния период. Каква е същността на проблема? Когато стартирате програма за измиване, контролният модул командва на клапана за пълнене да подаде вода към резервоара. В нормален режим вентилът трябва да се отвори и водата започва да тече в резервоара, след което клапанът се затваря и измиването започва.

В нашия случай клапанът също се отваря, но не се отваря напълно. В резултат на това водата отнема повече време за изтегляне и с по-малко налягане, практически не попада в кюветата с прах. В резултат на това прахът остава неразтворен и качеството на изпиране пада значително.

Забележка! За такива марки перални машини като Samsung, LG, Indesit, системата за самодиагностика разпознава бавно подаване на вода и ако това се случи, генерира съответна системна грешка. Машината Vestel често не разпознава бавното поемане на вода.

Ремонтът на дефектен клапан е безполезен; трябва да се смени. Как да го направим?

 1. Закупуваме нов вентил от съответния модел на пералня Вестел.
 2. Изключваме пералнята от мрежата, водопровода и канализацията и я изваждаме от нишата, в която е вградена.
 3. Развийте винтовете, държащи горния капак, и го свалете.Ако имате проблеми с това, прочетете публикацията Сваляне на горния капак на пералнята.Пералня Vestel
 4. Под капака, където пасва входният маркуч, ще видите пластмасов входен клапан. Изключете кабелите на сензора от него.
 5. След това развийте крепежните елементи, държащи клапана със собствените си ръце, и го извадете.
 6. Поставете нов на мястото на стария клапан, завийте го, свържете проводниците. Сменете капака, монтирайте и свържете машината и проверете нейната работа.

В заключение отбелязваме, че турските перални машини Vestel са със средно качество, средни параметри и не се развалят много често. Но ако се счупят, тогава в повечето случаи можете да ги поправите със собствените си ръце, основното е да имате информация за типичните повреди и да можете да ги разпознаете. Късмет!

   

25 читателски коментара

 1. Граватар Анонимен Анонимен:

  Към нагревателния елемент не се подава захранване. Каква може да е причината?

 2. Граватар Але ейл:

  Пералнята Vestel wm 834fs, след като завърши цикъла на пране, върти се, започва с катастрофални скорости, без да сортира прането. В резултат на това започва да скача и се изключва. Смених модула, нищо не се промени. Какво би могло да бъде?

 3. Граватар Евгений Юджийн:

  Поема вода, но не се измива.

 4. Gravatar Win Печеля:

  Не източва водата напълно

 5. Граватар Сергей Сергей:

  По средата на прането индикаторите за изплакване и край на програмата започват да мигат. Според кодовете за грешка това е неизправност на нагревателния елемент или температурния сензор, но прането продължава, преминава напълно и прането е топло.

 6. Граватар Денис Денис:

  При пране (дори и с малко количество) не набира скорост за центрофугиране, не може да балансира и празното набира скорост.

 7. Граватар Равшан Равшан:

  Не източва вода и дава грешка E 03.

 8. Граватар Алеся Алеся:

  Vestel wm 1040 e4 смърди, как да почистя филтрите?

 9. Граватар Владимир Владимир:

  VESTEL OWM 4110 LCD не върти барабана.

  • Граватар Сергей Сергей:

   Ако грешката е E06, тогава най-вероятно четките. Лесно се проверява, слагате пералнята настрани и ясно виждате на двигателя в какво състояние са. Лесни за смяна. Два винта с гаечен ключ 10 мм и отвертка, два самонарезни винта на всяка четка.

  • Граватар Алексей Алексей:

   Проверете колана.

 10. Граватар Сергей Сергей:

  Машината е на 10 години, доста ремонтируема. Тези. Много е лесно да го поправите сами.
  През това време два пъти смених четките на ел.двигателя и пълнителните кранове. Веднъж дренажната помпа (можете да смените само двигателя, не се притеснявах).

 11. Граватар Александър Александър:

  Барабанът е разхлабен, как да го поправя?

 12. Граватарът на Ел Еля:

  Здравейте, моят Vestel nikh1060 не черпи вода. Моля, кажете ми какво може да се направи?

 13. Граватар Костя Костя:

  Захранването не се включва

 14. Граватар Виталик Виталик:

  Пералнята е Vestel f4wm840 на половин година е. Поема вода, но не я отмива и веднага я отстранява. Каква е причината?

 15. Граватар Магомед Магомед:

  Здравейте, имам Vestel. Веднага щом го включа, веднага започва да изпомпва и показва грешка E01. Какво би могло да бъде?

 16. Граватар Сергей Сергей:

  Дава грешка E 01. Крайният изключвател е сменен. Грешката остава. Не започва, какво друго може да е?

 17. Граватар Раушан Раушан:

  Добър вечер, имам пералня Vestel. Когато останат 3 минути, стартът се изключва.Опитах да отменя и да го пусна на центрофуга и източване, но пак спира 3-2 минути преди края и не мога да извадя нещата. Започвам пак. Все същото. Кажете ми какво трябва да се направи?

 18. Граватар Иван Иван:

  Машината Vestel AWM 634 пере, но когато започне да се източва, индикаторът за край мига. Но източването се случва.

 19. Граватарът на Алексей Алексей:

  Машина Vestel WMO840LE. Прането започва, след минута показва, че прането е приключило и се изключва. Вратата не се заключи.

 20. Граватар Роман Роман:

  Машина Vestel vm840t. Започвате прането, водата се напълва и двигателят трябва да стартира. Транзисторът веднага изгаря, стои сам и е невъзможно да се разпознае марката му, възможно ли е да го заменим с нашия руски? Може би някой знае? Помогне. Мотора е в изправност, четките също.

 21. Граватар Иван Иван:

  Машината Vestel спря да върти барабана в режим на въртене. Какво да направите в този случай?

 22. Граватар Денис Денис:

  Машината Vestel не се включва и се появява съобщение End

 23. Граватар Павел Пол:

  Същият боклук, реши ли проблема?

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня