Ремонт на повреди на пералня Siemens

Пералня SiemensПералните на немската фирма Siemens са с високо качество и надеждност. При нормални условия на работа те могат да издържат до 10 години без повреди. Но, както всяка технология, тези машини също имат своите слабости, които могат да се появят в най-неподходящия момент. Познавайки типичните повреди, можете сами да ги диагностицирате и да ремонтирате перални машини Siemens.

Типични повреди

Немските перални машини наистина се отличават с високото качество на всички компоненти. Техниците на сервизния център отбелязват, че в сравнение с други производители на перални машини, машините на Siemens имат най-надеждните двигатели, контролни модули и лагери. Тези части се чупят изключително рядко. Сред слабостите бяха идентифицирани следните грешки:

 • След края на прането водата не напуска, програмата не преминава нито в режим на изплакване, нито в режим на центрофугиране. В този случай най-вероятната причина за спиране на машината е повреда или силно запушване на дренажната помпа.
 • водата се събира и веднага се източва. В този случай клапанът за пълнене е повреден. В този случай може да изтече вода изпод тавата за прах.
 • воден теч. Обикновено водата се просмуква под машината или около вратата на барабана, причината за това е отслабване/счупване на тръбите или износване на маншета.
 • Водата не се нагрява. В почти всички случаи причината е изгорял нагревателен елемент.
 • Силна вибрация на машината по време на пране и центрофугиране, придружена с почукване. В такива ситуации експертите препоръчват проверка на износването амортисьори и амортисьори.

Смяна на тръби и дренажна помпа

Смяната на тръбите и дренажната помпа е може би най-трудната работа от често срещаните неизправности, които изброихме. Факт е, че в немските перални машини Siemens помпата може да бъде достъпна само през предния капак, като за това ще трябва сами да разглобите почти цялата машина. Подгответе свободно работно място, комплект отвертки, клещи и се захващайте за работа:

 1. Отстранете скобата, държаща маншета, и отстранете маншета от предната стена.
 2. Изваждаме тавата за прах от машината и зад нея развиваме винта, държащ предната стена.
 3. Отстраняваме долната част на тялото на машината и развиваме още няколко винта под нея.

  важно! Не забравяйте да източите останалата вода от машината, като развиете дренажния филтър.

 4. Развийте винтовете, държащи помпата.
 5. Внимателно извадете контролния панел настрани, за да не повредите проводниците.
 6. Изключете кабелите, отиващи към вратата на барабана.
 7. Отстранете предната стена на машината.

помпа за пералняСега нека разгледаме внимателно вътрешните части на машината. Можете да започнете с тръбите, идващи от резервоара. Те трябва да са непокътнати и здраво свързани. За да получите дефектна помпа, трябва:

 • изключете всички проводници;
 • изключете тръбата, свързваща помпата и резервоара;
 • откачете дренажния маркуч.

Помпата се проверява за блокиране и производителност. Ако е в добро състояние, измийте спиралата, тръбите и сглобете всичко в обратен ред. Ако помпата не работи, трябва да закупите подобна и да я смените.

Смяна на клапана за пълнене

клапан за пълненеМоже да има много причини за повреда на клапана за пълнене на пералня, от вода с лошо качество до износване. По един или друг начин тази част ще трябва да бъде сменена, тъй като в 99% от случаите нейният ремонт е непрактичен. Как да смените клапана за пълнене на пералня Siemens със собствените си ръце?

 • Първо изключете пералнята от водоснабдяването и електрическите комуникации.
 • Развийте маркуча за подаване на вода от пералната машина.
 • Вземете отвертка Phillips и развийте крепежните елементи на горния капак на машината.
 • На мястото, където се вписва входящият маркуч, има монтиран входящ клапан, няколко проводника с клеми отиват към него, те трябва да бъдат изключени.
 • Изключете тръбата от клапана за пълнене.
 • Развийте закрепването на пълнителния клапан и го извадете.
 • На негово място поставяме нов клапан, свързваме проводниците и тръбата и поставяме горния капак на машината на място. Смяната на пълнителния клапан е завършена.

важно! При някои модели перални машини на Siemens вентилът се задържа допълнително с пластмасова тапа. Отстранява се лесно с помощта на плоска отвертка.

Как да сменим маншета на люка

маншет в пералнятаМожете да смените маншета на пералня Siemens, без да сваляте резервоара. За да направите това сами, трябва да имате търпение и умения. Трябва само да закупите същия маншет, в противен случай уплътнението може да бъде нарушено. И така, подмяната на маншета се извършва по следния начин:

 1. Отстранете металната скоба, която държи маншета на предната стена на машината.
 2. Премахваме предната стена, вече ви казахме как да направите това.
 3. Откачете тръбата, идваща от приемника за прах.
 4. Използвайте маркер, за да маркирате позицията на маншета.
 5. Отстранете маншета от резервоара.
 6. Взимаме нов маншет и го поставяме на барабана в кръг.
 7. Свържете маркуча.
 8. Завийте предната стена.
 9. Поставяме маншета на предната стена.
 10. Поставяме яката.

Водата не се нагрява: сменете нагревателния елемент

Твърдата вода и честото използване на пералнята могат да доведат до повреда на нагревателния елемент.

И тогава измиването ще се извърши в студена вода, което ще намали неговата ефективност.При някои модели машини, ако нагревателният елемент се повреди, прането може изобщо да не започне и дисплеят на машината ще покаже код на грешка.

нагревателен елемент в пералнятаПри немските перални нагревателният елемент се намира зад предната стена под ваната. Премахването на тази стена не е трудно, основното е да развиете всички винтове. След като свалихме предната част на корпуса, проверяваме нагревателния елемент за функционалност с помощта на мултицет. Ако е дефектен, ние ще го заменим.

 1. Развийте гайката, разположена в центъра на основата на нагревателния елемент.
 2. Премахваме проводниците и изключваме температурния сензор.
 3. С люлеещи се движения от една страна на друга издърпваме нагревателния елемент към себе си.
 4. Вземаме нов нагревателен елемент и го поставяме в гнездото, като предварително го почистихме от отломки и частици котлен камък.
 5. След това свързваме проводниците стриктно към контактите, както са били. Затова е по-добре да направите снимка, преди да изключите нещо.
 6. Затегнете гайката.

За да обобщим, отбелязваме, че сме изброили само най-честите повреди на пералня Siemens. Могат да възникнат и други неизправности; по-специално при внезапни скокове на напрежението контролният модул може да изгори, особено ако няма подходяща защита. След продължителна употреба маслените уплътнения, лагерите и четките в двигателя могат да се износят.

Такива ремонти на перални машини Siemens могат да се извършват със собствените ви ръце, но това ще изисква повече свободно време, инструменти и здрави нерви. Ето защо най-често в такива случаи те се свързват със сервизния център.

   

1 читателски коментар

 1. Пирон Gravatar Пирон:

  Здравейте, а ако водата не се центрофугира от време на време и помпата не е запушена?

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня