Бебешка пералня - ремонт "направи си сам".

пералня МалюткаИма мнение, че само стари хора се интересуват от пералня Malyutka. Всъщност доста други сегменти от населението използват такава технология. Тя се интересува особено от летни жители и необвързани ергени. Красотата на тази машина е лекотата и простотата на устройството, липсва му барабан и готина електроника, но понякога се счупва. Повредите на пералнята Malyutka не могат да се нарекат сложни, още по-малко фатални. В повечето случаи можете да го поправите сами, особено ако се възползвате от съветите на нашите специалисти.

Чести повреди

Пералнята Malyutka е уред от тип активатор. Това означава, че барабанът, неразделен атрибут на всяка съвременна автоматична пералня, липсва тук и е заменен от активатор. Но ако Малютка беше автоматична пералня, тя можеше да има барабан, но тъй като това е полуавтоматична машина, няма да намерим нищо в нея освен резервоар за пране и активатор.

Тъй като Malyutka няма барабан, той не издава толкова шум по време на работа, колкото автоматичните перални машини.

активатор при бебеТъй като тази перална машина е проста по дизайн и няма много повреди, можем да изброим и разгледаме всички типични неизправности, които потребителят потенциално среща по време на работа на такова оборудване. Ето симптомите на типичните неизправности:

 • вместо да измие, машината бръмчи и след това се изключва;
 • активаторът се върти бавно или се забива;
 • машината разкъсва и силно мачка прането, чува се силен шум;
 • Тялото на пералнята Malyutka тече;
 • Маркучът на пералната машина Malyutka тече;
 • машината не се включва;
 • машината се включва, бръмчи, но активаторът не се включва;
 • измиването започва, но спира след няколко минути, забелязва се нагряване на тялото;
 • Машината не се включва и има миризма на изгоряло окабеляване.

Симптомите на повреда са ясни и очевидни, но какви неизправности са ги причинили. Тук също всичко е съвсем просто. Някои симптоми са причинени от дефектен активатор, други са причинени от електротехник на перална машина, а други са причинени от дефектен електродвигател. Течове от различно естество могат да възникнат както поради неправилно свързване на машината от потребителя, така и поради износване на О-пръстените и различни гумени ленти, но нека не изпреварваме.

Проблеми с активатора

Активаторът е движещ се елемент на пералнята Malyutka, поради въртенето на който се перат дрехите в резервоара за пране. Нарушаването на мобилността на активатора води до спиране на процеса на измиване. Освен това в някои случаи термичното реле се задейства и машината се изключва. Нека да изброим проблемите, свързани с активатора, и в същото време да разгледаме как да коригираме тези проблеми.

 1. Резервоарът на пералната машина е значително претоварен. Когато пералнята е претоварена с пране, активаторът не центрофугира нормално или изобщо не центрофугира. В същото време пералнята започва да бръмчи отчаяно и след това напълно се изключва. Решение на проблема: разтоварете пералнята, изчакайте поне 15 минути и я рестартирайте.
 2. Конци, парчета плат и др. бяха навити около активатора и неговия вал. Симптомите са същите, активаторът не върти нормално, машината бръмчи и след това се изключва. Ремонтът ще се състои в почистване на вала и активатора от конци, парцали и други чужди тела, които пречат на работата на движещата се част.
 3. Активаторът е изкривен.Активаторът се върти, но след изпиране прането е частично скъсано и силно набръчкано или активаторът се допира до стените на ваната за пране. Тези действия са придружени от силно бръмчене и понякога пералнята Malyutka се изключва без видима причина. Решение на проблема: разгънете пералнята, извадете щепсела, развийте активатора, почистете резбите и завийте отново активатора до упор.

Течове

Устройство за пералня MalyutkaТечове се случват доста често в перални машини тип Malyutka, така че някои потребители, без да смятат за необходимо да ги поправят, просто поставят своя „домашен помощник“ във ваната и започват прането. Този подход може да бъде опасен поради факта, че изтичането на вода от резервоара или маркуча може да повреди електрическата система на пералната машина, ще възникне късо съединение и самият потребител може да бъде наранен. Така че нека не пренебрегваме течовете, а да поправим причините за тях със собствените си ръце.

Ако откриете теч в корпуса на пералнята Malyutka, трябва да го проверите за две потенциални повреди: повреда на големия уплътнителен пръстен и повреда на фланцовия възел. За да разберете къде точно е течът, трябва частично да разглобите пералнята. Ние правим следното:

 • демонтирайте активатора и след това развийте тялото му;
 • проверяваме голямата гумена лента, наречена голям о-пръстен;
 • ако има повреда, заменяме частта с подобна;
 • ако голямата гумена лента е непокътната, изключете самия корпус и електрическото задвижване от резервоара;
 • След като развихме шест винта, разглобяваме корпуса, издърпвайки фланцовия възел;
 • когато разглобявате фланцовия възел, снимайте местоположението на частите, отстранете гумената втулка и я проверете за повреди;
 • Също така проверете малкия о-пръстен; ако се открие повреда на една от частите, сменете ги.

Понякога причината за теча е малък пружинен пръстен на фланцовия възел. Ако пръстенът не притиска плътно маншета, той трябва да бъде сменен с по-стегнат или просто огънат, но в този случай изтичането може да се повтори.

Най-лесният начин за откриване и отстраняване на течове в маркучи или фитинги. Развийте гайката, която държи фитинга, отстранете втулката и издърпайте уплътнението. При установяване на най-малката повреда, ние заменяме частта. Самият маркуч също може да се повреди, въпреки че с течение на времето нискокачествените маркучи, които се доставят с пералните машини Malyutka, изсъхват, напукват се и се провалят, започвайки да пропускат вода. В този случай има само едно решение - смяна на маркуча.

Електрически проблеми

Ако включите вашата пералня Malyutka както обикновено, но тя не показва никакви признаци на работа, най-вероятно електрическата верига е прекъсната някъде. За да потърсите и поправите електрически повреди в пералнята, ще трябва да я разглобите напълно.

 1. Демонтираме активатора.Схема Малютка
 2. Сваляме тялото му.
 3. Свалете корпуса на двигателя.
 4. Отстранете фланцовия възел.
 5. Отстраняваме шайбите от вала на двигателя.
 6. Изваждаме защитните елементи - декоративни тапи - от корпуса.
 7. Извиваме винтовете.
 8. Разединяваме гуменото уплътнение, като същевременно разглобяваме елементите на половината тяло.

Сега можете да проверите електрическата система на пералната машина. Въоръжаваме се с мултицет, преконфигурираме го в режим на омметър и проверяваме кабелите и полупроводниковите части един по един. Лошият контакт може да бъде причинен от окислени клеми, винтове или гайки. Почистваме всички подозрителни елементи с шкурка и отново проверяваме контакта.

Ако се установят прекъсвания на проводника, точката на прекъсване трябва да бъде надеждно свързана. По-добре е да не усуквате проводниците, а да използвате малък свързващ блок. Проверете всички кабели, докато ремонтът напредва. Ако има подозрителни проводници, клеми или полупроводникови елементи, те трябва да бъдат сменени или изолирани.

Когато инсталирате или демонтирате полупроводниковите елементи на пералнята Malyutka със собствените си ръце, не забравяйте да проверите нейната електрическа верига.

Доста често релето за време на пералнята Malyutka се проваля, както и превключвателят. Не препоръчваме да ги ремонтирате, по-добре е да ги смените. Първо премахнете стария превключвател заедно с релето за време.

 • До превключвателя има малка капачка, трябва да я развиете;
 • след това развийте металната гайка;
 • извадете шайбата;
 • натиснете превключвателя в корпуса;
 • изключете окабеляването от превключвателя.

Можете да опитате да почистите контактите на превключвателя и след това да ги избършете с бензин. В някои случаи помага, но е по-добре да смените и превключвателя, и релето за време. Тези части струват стотинки, но тогава няма да има проблеми с работата им.

Термичното реле също може да се повреди. В работно състояние контактите на термичното реле се отварят "горещо" и затварят "студено". Само студеният елемент се проверява с омметър. Счупеното, дефектирало реле не подлежи на ремонт, то се заменя с ново с абсолютно същите технически характеристики.

Дефектен двигател

Двигател на пералня MalyutkaПроблеми могат да възникнат и с двигателя на пералнята Malyutka. В този случай имаме предвид: загуба на контакт на една от многото намотки на двигателя, повреда и късо съединение на намотката, изгаряне на намотката.В този случай ремонтът на двигателя, преди всичко, пренавиването му, не е икономически целесъобразно. Дори и да го направите сами, ще отделите твърде много време.

Много по-лесно е да смените електрическия мотор с подобен нов или, още по-добре, да закупите нова пералня Malyutka. Между другото, нов двигател струва почти същото като нова машина, но за всеки случай нека кажем, че пералнята Malyutka използва еднофазен асинхронен двигател с две намотки.

Предотвратяване

За да може пералнята Malyutka да служи дълго време и най-важното, да бъде безопасна за другите, следвайте редица прости правила, които в определена ситуация ще спасят както пералнята, така и, което е много важно, живота ви . Тези правила са прости и не се различават по нищо забележително, но всеки втори потребител ги пренебрегва.

 • Не се опитвайте да затопляте вода с бойлер директно във ваната за пране на машината.
 • Не поставяйте пералнята на земята, дъното на желязна вана или каквато и да е метална повърхност.
 • Ако сте разглобили корпуса на пералната машина, проверете дали уплътнението е поставено правилно и крепежните елементи са затегнати равномерно.

Между другото, ако уплътнението има някаква повреда, то трябва да бъде сменено и в този случай няма нужда да пестите - това е за вашата безопасност.

 • Ако по време на пране разберете, че има подозрителни миризми, например миризма на изгоряла електрическа инсталация, незабавно изключете пералнята.
 • Ако след докосване на корпуса на пералнята почувствате силно или леко изтръпване, също изключете машината, тя се нуждае от ремонт.

Изходът, към който свързвате пералнята Malyutka, трябва да има защита под формата на заземяване и прекъсвач. За това как да го направите правилно контакт за пералня в банята можете да прочетете в едноименната статия, публикувана на нашия уебсайт.

В заключение отбелязваме, че пералнята Malyutka е остаряла преди 20 години, но все още е в търсенето. Тази машина е евтина, така че не е изгодно да викате специалист за ремонт, а специалистите често не предприемат такива ремонти. Има само един изход - сами да извършите ремонта. как? Говорихме за това подробно в тази статия. Честит ремонт!

   

5 читателски коментара

 1. Граватар Елена Елена:

  Статията не предоставя номера на резервни части. Като цяло всичко е страхотно! Благодаря ти.

 2. Граватар Анонимен Анонимен:

  Не намерих съвет... след няколко минути пране машината започва да свири. Кажете ми какво трябва да се смени?

 3. Граватар Ричард Ричард:

  Как се запечатват точките на свързване между двигателя и тялото на пералнята Malyutka, така че да няма изтичане?

 4. Граватар Ричард Ричард:

  Водата изтича от машината на мястото където се върти вала и кожуха се свързва с резервоара! Покажете ни какво трябва да имате, за да коригирате теча!

 5. Граватар Ричард Ричард:

  Детайлен чертеж на мястото, където може да тече вода!

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня