Ремонт на съдомиялни Bosch

Ремонт на съдомиялни BoschВъпреки високото качество на немския монтаж, съдомиялните машини Bosch, както всяка друга, могат да се провалят. Няма идеална технология; съдомиялната машина е сложен електрически уред, чиято работа зависи от много фактори. Следователно съдомиялната може да се развали в един момент. Как сами да ремонтирате съдомиялни машини Bosch, какви повреди се случват най-често - ще говорим за това.

Типични неизправности

В повечето случаи, ако възникне някаква неизправност, потребителите на съдомиялни машини се свързват със сервизните центрове. Това обаче не е оправдано във всички случаи; понякога проблемът може да бъде решен със собствените ви ръце. Ето най-честите неизправности:

 • машината не поема вода;
 • Водата остава в съдомиялната и не се оттича;
 • Съдомиялната не измива съдовете и замръзва.

Преди да изпаднете в паника и да се обадите на техник, опитайте сами да реанимирате пералнята. Ако машината не се пълни с вода, тогава си струва да проверите дали кранът за подаване на вода е отворен. Когато машината не работи (не се включва), контактът може да е дефектен, смяната му ще реши проблема. Освен това машината може да не се включи, ако вратата не е затворена правилно. Преди да се обадите на техник, можете също да проверите филтрите за запушвания.

Ако тези прости техники не помогнат за възстановяване на работното състояние на съдомиялната машина, тогава е необходима диагностика на компонентите на машината.

„Язвите“ на съдомиялните машини Bosch

В допълнение към изброените по-горе неизправности, съдомиялната машина Bosch се характеризира с работа Aqua stop. Занаятчиите наричат ​​такава повреда „болка“ на тези съдомиялни машини. Тази грешка се появява, както следва: дисплеят показва код на грешка E15, машината не се пълни с вода за пране, има теч на вода вътре в машината.

Този проблем може да бъде решен съвсем просто. Първо, оборудването е изключено от електрическата мрежа от съображения за безопасност.След това съдомиялната се накланя внимателно, за да източи водата от тавата. В този случай наклонът трябва да бъде около 450. Това също така ще позволи на поплавъка на сензора да бъде освободен от блокиране в положение „вода“.

За ваша информация! Понякога е достатъчно да преместите съдомиялната машина от една страна на друга, за да преместите поплавъка и да елиминирате грешка E15.

Друг характерен проблем при съдомиялните Bosch е уплътнението на маркуча за подаване на вода. Ако уплътнението е поставено от грешната страна, маркучът ще изпуска вода или няма да има подаване на вода. Следователно, когато свързвате водоснабдяването, трябва да следвате само инструкциите.

Съдомиялната не източва и не пълни с вода

филтър на входния маркучСега нека да разберем какво да правим, когато машината изглежда работи, но в нея не тече вода. Една от причините вече беше описана по-горе - това е активирането на Aqua Stop. Втората причина е запушване на филтъра, монтиран на входа за вода. Лесно се почиства със собствените си ръце. За да направите това, развийте маркуча за подаване на вода, след това внимателно използвайте клещи, за да отстраните мрежата и я изплакнете под течаща вода.

По-сериозна повреда може да бъде повредата на клапана за пълнене, който се намира непосредствено зад филтъра. В повечето случаи не трябва да се ремонтира, а да се смени. Можете да проверите контактите на клапана с помощта на мултицет, но в допълнение към електрическата част може да възникне механична повреда в клапана, което да доведе до задръстване на клапана в затворено положение. В статията има информация за всички причини за липсата на вода Водата не тече в съдомиялната. Тази публикация описва подробно защо водата не попада в съдомиялната машина, включително видеоклип с допълнителни обяснения.

Обратният проблем, когато съдомиялната машина не работи, е ситуация, при която няма канализация. В този случай в камерата на машината има вода и машината замръзва на етапа на пране или изплакване. Основните причини в случая на съдомиялните Bosch са:Ремонт на съдомиялни Bosch

 • запушване на почистващи филтри - ако пренебрегнете основните правила за работа, проблемът може лесно да бъде решен със собствените ви ръце;
 • прегъване на дренажния маркуч;
 • повреда на помпата.

Почистването на запушен филтър със собствените си ръце е толкова лесно, колкото и обелването на круши. На дъното на резервоара на съдомиялната има плоска метална мрежа, а до нея има стъклен елемент - това са фини и груби филтри. Тези филтри лесно се отстраняват, измиват и след това се връщат на място. Всичко ще отнеме не повече от 10 минути.

За да проверите дали дренажният маркуч е прегънат, трябва да погледнете зад корпуса на машината и да видите как е монтиран маркучът и най-важното дали машината стои върху него. Ако всичко е наред с маркуча, тогава причината за проблема е някъде другаде. За да смените и проверите помпата, трябва да стигнете до нея през дъното на съдомиялната машина. Преди да смените помпата, уверете се, че е счупена, като проверите с мултицет.

Съпротивлението на работната намотка трябва да бъде около 1000 ома. По принцип такава неизправност е сложен ремонт, така че преди да го направите сами, помислете дали можете да се справите с него.

Машината не пере и замръзва

ремонт на съдомиялна машинаАко вашата съдомиялна Bosch не работи нормално, замръзва по време на програма или изобщо отказва да измие, може да има много причини. Този симптом е един от най-абстрактните, тъй като на пръв поглед не може да отговори на въпроса за каква е причината за неизправността, но нека не се отчайваме. Първо, нека да определим общ списък на това, което може да се счупи в съдомиялната машина на Bosch, ако замръзне?

 1. Обща повреда на електронната част - в този случай проблемът се решава чрез рестартиране на съдомиялната (след което обикновено работи).
 2. Повреда на контролния модул - в този случай независимата диагностика и ремонт са почти невъзможни.
 3. Системата за самодиагностика е работила и контролният модул генерира грешка, съответстваща на конкретна повреда, докато повредата не бъде коригирана, машината няма да работи.
 4. Вратата на резервоара за пране не се затваря плътно. Вратите на съдомиялната машина Bosch имат специален заключващ механизъм и съответен сензор, който управлява този механизъм. Ако сензорът е повреден или вратата е отворена, машината ще замръзне и повече няма да работи. Проблемът се решава чрез смяна на сензора на вратата или неговия механизъм.

Горните причини са по-често срещани в съдомиялните машини Bosch, но като цяло списъкът с причини за замръзване на съдомиялните е много по-широк. Сега нека да разгледаме примери за причините, поради които съдомиялната машина Bosch не мие чинии?

 • Без вода.
 • Пресостатът не работи.
 • Има неизправност в циркулационната помпа.
 • Триакът на контролния модул изгоря.

Можете да прочетете повече за причините, поради които съдомиялната машина Bosch отказва да мие чинии в едноименната статия Съдомиялната машина не мие чинии. Освен това статията съдържа препоръки за отстраняване на неизправности, както и видеоклип по тази тема.

В заключение отбелязваме, че съдомиялните машини Bosch могат да бъдат намерени във всеки трети собственик на съдомиялна машина, което прави Bosch най-популярната марка сред потребителите и съответно има много повече случаи на повреда на такива машини и има още повече причини. Опитахме се да ги прегледаме в тази статия, подкрепяйки текста с видеоклипа. Надяваме се, че ще ви бъде полезно.

   

9 читателски коментара

 1. Граватар Лидия Лидия:

  Здравейте, моята съдомиялна Bosch мие, но не затопля водата и не я изсушава, след като се опитах да настроя по-висока твърдост на водата, защото оставяше утайка, какво да правя?

 2. Граватар Сергей Сергей:

  Здравейте. Машината тегли вода, след което светва индикатора на крана и нищо повече.

 3. Граватар Виталий Виталий:

  Здравейте, съдомиялната машина се пълни с вода и започва да тече, когато не работи, можете ли да ми кажете какво да правя?

 4. Граватар Вова Вова:

  Съдомиялна машина Bosch. Когато включите машината, дренажната помпа започва и работи за неопределено време.

 5. Граватар Серьога Серьога:

  Индикаторът “Crane” мига и светлината “Snowflake” свети, докато се чува някакво бръмчене. Пералнята не реагира на бутоните или отваряне/затваряне на вратата.

  • Граватар Надя Надя:

   Снежинка е да добавите препарат за изплакване.

 6. Граватар Олга Олга:

  Машината бръмчи, какво е това?

 7. Граватар Марат Марат:

  Добър вечер! Моля те кажи ми. Съдомиялна машина Bosch. След включване индикаторът за сушене светва след 3 секунди и машината вече не реагира.

 8. Граватар Игор Игор:

  Добър ден. Компактна съдомиялна Bosch, в три от четири случая има бяло покритие върху съдовете след измиване. Няма никакви грешки. Добавени са сол и препарат за изплакване. Какви са възможните причини?

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня