Ремонт на блока за управление на пералня Samsung

Ремонт на блока за управление на пералня SamsungПовредата на основния електронен модул на SMA е сериозен проблем. При такава неизправност пералната машина може изобщо да не се включи или да стартира, но да изпълнява програми с грешки. Например, не центрофугирайте, перете в студена вода и т.н. Такива неизправности правят невъзможно използването на машината.

В този случай е невъзможно да се направи без ремонт на контролния блок. Нека ви кажем защо модулът на автоматична машина на Samsung може да се провали. Да видим дали можете сами да поправите контролера.

Защо блокът за управление се разваля?

Пералните машини Samsung са много надеждни. Марката произвежда оборудване, което отговаря на европейските стандарти за качество, така че машините обикновено не изискват ремонт в продължение на много години работа. Все още обаче има малък процент повреди.

Основният електронен блок на пералня Samsung може да се повреди поради различни фактори. Нека да разгледаме основните причини за този проблем.

 • Производствени дефекти. Процентът му е минимален, но все пак този фактор има място. Може да се определи визуално - платката ще има лошо запоени контакти, обелени следи, области на разпръскване на спойка и т.н. Обикновено проблемът се проявява през първия месец от използването на пералнята. В този случай трябва да се свържете със сервизния център, повредата е включена в гаранционния списък, така че ще бъде поправена безплатно.
 • Проблеми с електричеството. Електрониката на съвременните перални машини е много чувствителна към промени в напрежението в мрежата. Силният „скок“ може да доведе до повреда на контролния блок.Полупроводниковият елемент на платката е повреден
 • На дъската е попаднала течност.При никакви обстоятелства модулът не трябва да влиза в контакт с вода. В противен случай това ще доведе до окисляване на контактите и коловозите. Понякога потребителят превишава дозата на препарата и „сапунената капачка“ се простира извън резервоара, прониквайки в електрониката. Микроконтролерът дава късо и спира да функционира. Често в такава ситуация е достатъчно да изсушите добре контролния блок.

Водата може да попадне върху таблото за управление при транспортиране на автоматичната машина, така че трябва да транспортирате пералнята „стояща“, като я фиксирате надеждно във вертикално положение.

Мишки или плъхове, които обичат да гризат контакти, също могат да нарушат работата на контролния блок на пералня Samsung. Хлебарки, попаднали в машината, могат да причинят неизправност. Нека да разберем как можете да проверите дали електронният модул наистина работи неправилно.

Нека се уверим, че блокът е счупен

Как да разбера, че проблемът наистина е в микроконтролера? „Симптомите“ на този проблем могат да варират. Можете да мислите за необходимостта от ремонт на контролния блок, ако се наблюдават следните симптоми:

 • пералнята изтегля вода в резервоара и веднага я източва;
 • машината не се включва и на дисплея се появява код за грешка;
 • всички индикатори на таблото светят или мигат;повредата на платката се обозначава с код за грешка
 • програмите за измиване се изпълняват неправилно, със значителни нарушения (продължителността на цикъла се увеличава, водата не се загрява до необходимата степен и т.н.);
 • Барабанът се върти непредвидимо - понякога бързо, понякога много бавно.

Ако оборудването просто замръзне по време на изпълнение на програмата, тогава също е вероятно проблемът да е в контролния модул. Система за самодиагностика на перални машини Samsung ще помогне да се идентифицира причината за повреда на оборудването. Информация за това как да активирате тестовия режим е предоставена в инструкциите.

Можете да проверите таблото за управление сами, у дома. За да направите това, електронният блок ще трябва да бъде премахнат. Това се прави по следния начин:

 • изключете захранването на SMA;временно изключете машината от контакта
 • завъртете спирателния вентил, за да спрете подаването на вода към пералната машина;изключете подаването на вода
 • развийте двата болта, държащи горния капак на кутията, свалете го и го оставете настрана;принцип на премахване на капака
 • извадете резервоара за прах от машината;почистване на контейнера за прах
 • отстранете винтовете около периметъра на контролния панел;
 • премахнете „подреденото“, като изключите контактите на проводника;изключете контролния панел
 • Разкопчайте ключалката и отворете капака на модула.

Не забравяйте да направите снимка на схемата за свързване на терминала - това ще ви помогне да избегнете грешки при повторното сглобяване на SMA.

След това блокът се проверява за въглеродни отлагания, повреда на контакти, коловози и наличие на окислени зони. Дори един полупроводник може да изгори - и това вече ще провокира неизправности на оборудването. Какво да направите, ако се установят такива дефекти?

Възможно ли е сами да поправите блока?

Премахването на електронния модул на пералните машини Samsung е доста просто. На машини от други марки напредъкът на работата ще бъде подобен. Основните трудности започват по-късно - за директен ремонт на контролния блок са ви необходими определени знания и инструменти.

Ако никога не сте работили с електроника и не разбирате какви са следите или полупроводниците, по-добре е да не рискувате сами да ремонтирате пералнята. Трябва да поверите работата на специалисти, когато:

 • забелязва се, че някои области на таблото за управление са променили цвета си (това може да са тъмни петна или следи от изгаряния);
 • кондензаторите са променили формата си (капаките им могат да станат изпъкнали);Триака изгоря в пералнята
 • лаковото покритие на магнитните намотки е избледняло;
 • областта, където се намира основният процесор, е потъмняла;
 • промени цвета на щифта на микросхемата.

В тези случаи ще е необходимо запояване на платката и подмяна на някои полупроводникови елементи. Препоръчително е да поверите такива ремонти на специалисти. В противен случай можете да повредите машината още повече.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня