Как да разглобите и почистите пералня?

Как да разглобите и почистите пералняСъвременните перални машини могат да правят много автоматично, но нито едно оборудване не може да се почиства само. Междувременно твърдата вода, нискокачествените перилни препарати и мръсните неща оставят своя „отпечатък“ в машината - сапунена измет, отломки и мръсотия. Ако не отстраните навреме всички натрупани отпадъци, пералната машина ще се запуши и ще спре да мие.

За да възстановите чистотата на вашите уреди, трябва да разглобите пералнята за почистване и да я отървете от остатъци и отлагания. Остава само да разберете какво да перете и в какъв ред.

Къде се събира най-много мръсотия?

Пералнята се замърсява навсякъде, но по-голямата част от котления камък и остатъците се отлагат на определени места. За да почистите пералнята, достатъчно е да идентифицирате най-замърсените зони и да ги измиете последователно. Говорим за следните "болни точки" на машината.

 1. Филтър за боклук. Това име не е случайно - именно върху тази дюза се утаяват приблизително 90% от отпадъците, които попадат в шайбата. Първо трябва да се почисти.

Почти 90% от боклука, който попада в пералнята, се утаява върху филтъра за боклук.

 1. Маншет с люк. Отломки и чужди предмети се натрупват в гънките на гуменото уплътнение. Ситуацията се усложнява от факта, че освен отломки, в гумената лента попада и вода, която, ако изсъхне дълго време, води до появата на мухъл и плесен.
 2. помпа. По-точно работното колело на помпата, върху остриетата на което косми, мъх и вълна „обичат“ да се увиват. По-рядко „колелото“ е блокирано от големи отломки, които са изтекли през дренажния филтър.
 3. Тава за перилни препарати. Прахът, останал в аптеката, се превръща в камък и с времето се покрива с мухъл и варовик.Ако бункерът не се почисти, тръбата ще се запуши и ще спре да излива сапунена течност в резервоара.
 4. Дъно на резервоара. Отломките неизбежно ще се натрупат на дъното на основния резервоар. За да го почистите, ще трябва частично да разглобите машината.

След като идентифицираме местата в машината, които са най-уязвими от отломки, започваме цялостно почистване. Можете да се справите сами със задачата, но в някои случаи ще ви е необходима помощта на съпруг или приятел. За „почистване“ ще ви трябват отвертки, парцал, вода, сапун и WD-40.

Почистване на кофата за боклук

Първото нещо, което трябва да направите, е да почистите филтъра за боклук. Най-често "кошчето" се намира в предния долен десен ъгъл на кутията. По правило дюзата е скрита зад декоративна врата с правоъгълна или кръгла форма. Достигането до дренажа не е трудно, просто следвайте инструкциите:

 • наклонете тялото на машината назад, така че предните крака да се издигнат във въздуха с 5-7 см;
 • Поставяме малък контейнер под техническия люк за събиране на вода;
 • използвайте отвертка, за да повдигнете люка, откопчайте пластмасовите ключалки и свалете вратата;почистете филтъра за боклук
 • проверете филтъра, черната или синя тапа и маркуча за аварийно източване, оранжев или червен;
 • издърпайте маркуча и източете водата в резервен леген;
 • ако няма дренажен маркуч, развийте филтъра за боклук обратно на часовниковата стрелка, за да се отървете от водата;

Забранено е изпразването на машината през филтъра за боклук веднага след края на високотемпературния цикъл - водата няма да има време да се охлади и ще изгори!

 • развийте „кофата за боклук“ докрай;
 • оценете състоянието на седалката и самия филтър;
 • Почистваме дюзата от отломки и котлен камък.

Силно замърсен филтър ще трябва да се накисне в топъл лимонов разтвор. Чистата дюза се завинтва на място и машината се връща в първоначалното си положение.

Отделения за приемане на прах

Контейнерът за прах също се почиства лесно. Но първо трябва да го извадите от кутията. Продължаваме така:

 • дръпнете тавата към вас, докато спре;
 • Без да пускаме едната си ръка, с другата натискаме пластмасовия етикет, предимно син, разположен в централното отделение за препарати за изплакване;почистете контейнера за прах
 • издърпайте бункера докрай.

Преди почистване контейнерът с прах трябва да се накисне в почистващия разтвор за 1,5-2 часа.

Като издърпате тавата, е по-лесно да оцените степента на замърсяване и да започнете почистването. Просто изплакване няма да отмие втвърдения прах - трябва да накиснете пластмасата за известно време. Този метод работи добре:

 • напълнете легена с вода, загрята до температура не по-висока от 60 градуса (във вряща вода пластмасата се деформира и разваля);
 • разтворете 200-250 g лимонена киселина или 100 ml оцет във вода;
 • спуснете приемника за прах в разтвора, така че тавата да е напълно покрита с вода;
 • Чакаме поне 1,5 часа.

Изваждаме напоения съд за прах от разтвора и пристъпваме към механично почистване. Основната задача е да премахнете останалия прах и остатъци с помощта на стара четка за зъби или клечки за зъби. На „финала“ измиваме бункера и го избърсваме с парцал.

Маншет

Маншетът на люка е уязвим на отломки и плака. Като правило, частици от пране, мъх и мръсотия се утаяват в долната част на уплътнението между гънките. За да премахнете натрупаните отпадъци, трябва да отворите барабана, да издърпате назад гумената лента и да почистите старателно всички труднодостъпни места. За тези цели използвайте гъба за съдове или мека кърпа.

Без навременно почистване маншетът на люка се поврежда от мухъл.

След първоначалното почистване на повърхността преминаваме към втория етап: обработка с почистващ препарат.Нанесете бял, оцетен или лимонов разтвор върху гъбата и след това преминете върху целия маншет. След това вратата се затваря за 30-40 минути, през които лекарството ще завърши процеса: ще разтвори отлаганията и ще дезинфекцира дъвката от гъбички. След половин час барабанът се измива с чиста вода и се избърсва.почистете маншета

Когато почиствате маншета, е важно да изберете правилния почистващ препарат. Използването на каустик и прекалено агресивни киселини е забранено: тези съединения увреждат гумата.

Почистване на помпата

Работно колело на помпата, което е блокирано от косми или други отпадъци, се почиства малко по-трудно. Тук ще ви е необходима помощта на външен човек, тъй като помпата ще трябва да бъде премахната и разглобена. За да започнете, изключете пералнята от комуникациите и я отдалечете от стената, осигурявайки достъп до задната стена. След това прикрепяме маркучите към тялото и започваме почистването:

 • уверете се, че в тавата за перилен препарат няма вода;
 • внимателно завъртете машината на дясната страна;
 • гледаме под дъното на шайбата и търсим помпата - кръгла черна част, разположена на спиралата и завинтена с четири болта;
 • снимайте местоположението на винтовете и проводниците;
 • освободете помпата, като изключите свързаното окабеляване и развийте крепежните елементи;
 • завъртете помпата и я извадете от охлюва.

Работното колело на помпата трябва да се върти, но не свободно, но със забележимо усилие.

След това оценяваме състоянието на работното колело. Когато са в добро състояние, остриетата се въртят с осезаемо усилие. Ако колелото изобщо не се движи, тогава трябва да се почисти от нишки, косми и мъх. Свободното въртене не е нормално: очевидно частта е паднала или е излетяла от оста. Има два варианта - или затегнете закрепването по-здраво, или сменете помпата с нова.Основното нещо е да не се опитвате да „фиксирате“ устройството с уплътнител или лепило, тъй като такъв дизайн е ненадежден и опасен.почистване на дренажната помпа

Ако всичко е наред с работното колело, тогава пристъпваме към разглобяване на помпата. Развиваме тялото, почистваме двете половини от мръсотия и след това сглобяваме и тестваме отново остриетата. Неотделимите помпи не могат да бъдат наполовина за ремонт - само пълна подмяна на резервната част.

Да влезем в резервоара

Най-трудно се почиства ваната за пране. По-добре е да не го приемате без причина или сериозна причина, тъй като това ще изисква разглобяване на машината. Планираното „почистване“ не е основателна причина. Друг е въпросът, ако под барабана е заседнал чужд предмет, тел от сутиен или ключове - в този случай има опасност от повреда на металните и пластмасовите резервоари.

Препоръчително е да записвате всички действия на камерата, за да опростите процеса на повторно сглобяване и да избегнете грешки при свързване на проводници.

Можете да стигнете до дъното на резервоара през отвора за нагревателния елемент. Процедурата е следната:

 • изключете пералнята от електрозахранването, водоснабдяването и канализацията;
 • преместете оборудването далеч от стената, освобождавайки място на задната стена;
 • наклонете машината назад, поставете леген и източете водата от резервоара през филтър за боклук;
 • свалете задния панел, като развиете болтовете, които го държат;
 • намерете нагревателния елемент, разположен главно под барабана, в долната част на корпуса;
 • изключете всички свързани проводници от нагревателния чип, като предварително сте записали местоположението им на камерата;
 • извадете температурния сензор;
 • развийте закрепващата гайка и пуснете оста навътре;
 • завъртете нагревателя и извадете нагревателния елемент от закопчалката.

През отвора, освободен от нагревателния елемент, с помощта на тел или залепена ръка почистваме дъното на резервоара от отломки и чужди предмети. След това връщаме нагревателя на мястото му и сглобяваме пералнята.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня