Разглобяване на барабан на пералня Bosch

Разглобяване на барабан на пералня BoschАко има проблеми с лагерите и уплътненията, е необходимо почти пълно разглобяване на пералнята Bosch. Първоначалното лесно отстраняване на елементите при подхода към резервоара обаче е трудно: монтажът е тежък, има много крепежни елементи и трябва да действате „на тъмно“. Въпреки трудностите, всеки може да разглоби барабан на пералня у дома. Просто трябва да подготвите инструментите и да действате според определена схема. Нека ви разкажем по-подробно какво, как и защо.

Да вземем всичко необходимо

Красотата на машината Bosch е, че е ремонтируема. Освен това производителят е направил разглобяването на кутията възможно най-лесно, което ви позволява бързо да се справите със задачата. Всички компоненти на системата са свързани с помощта на самонарезни винтове, болтове или скоби, така че работата изисква минимум инструменти. Достатъчно е да подготвите отвертки и клещи, но е по-добре да опростите задачата и допълнително да намерите:

 • кръгли клещи;
 • комплект гаечни ключове;
 • длето;
 • чук;
 • шило;
 • канцеларски нож;
 • универсален ключ.

Преди да разглобите пералната машина Bosch, силно се препоръчва да проучите фабричните инструкции!

След като подготвихме инструментите, пристъпваме към „хартиената“ работа - изучаваме фабричните инструкции. По правило всички модели на Bosch имат идентичен дизайн, но е по-добре да се елиминира възможността за грешка. Обръщаме специално внимание на вида на монтирания двигател. Инверторният двигател е свързан директно към барабана, докато колекторният двигател включва предаване чрез ремък и шайба. Също така разглеждаме местоположението на нагревателния елемент, помпата и тръбите.стигайки до възела резервоар-барабан

Стигаме до комплекта резервоар-барабан

За да започнете да разглобявате резервоара, първо трябва да го „достигнете“.За да направите това, ще трябва последователно да изключите почти всички елементи на пералната машина от тялото. Не е трудно да направите това сами, ако не се отклонявате от инструкциите.

 1. Изключете машината от комуникациите.
 2. Изпразнете барабана (първо активирайте програмата „Източване“, след това развийте филтъра за боклук).
 3. Уверете се, че в барабана няма предмети.
 4. Обръщаме пералнята със задния панел към вас.
 5. Отстранете задния и горния панел.
 6. Разкачете противотежестите, като развиете задържащите болтове.
 7. Откачаме арматурното табло и дозатора за прах.
 8. Изваждаме превключвателя за налягане от корпуса.
 9. Премахваме маншета на люка и вратата.

Преди каквито и да било манипулации Bosch трябва да бъде изключен от захранването и водоснабдяването - в противен случай има висок риск от токов удар!

Следващият по ред е резервоарът, който трябва да се освободи от всички свързани проводници, елементи и връзки. Първо откачете маркучите от пластмасата, след това отстранете двигателя, амортисьорите и пружините. Остава само да хванете барабана, да го повдигнете и да го извадите от тялото. Това не е лесно да се направи, така че е по-добре да се обадите на някого за помощ.

Разделете резервоара на две половини

Поставете отстранения резервоар върху суха, равна повърхност и започнете разглобяването. За да стане по-лесно и по-лесно, по-добре е да почистите повърхността на резервоара от сапунени отлагания. След това сложете ръкавици и следвайте следните инструкции:разделете резервоара на две половини

 • счупете острието на канцеларски нож на парчета с дължина 1-3 см (всякакви тънки плочи са подходящи);
 • Използвайте тънка плоска отвертка, за да повдигнете резето на шева, повдигнете го и поставете парче острие под пластмасата;
 • повторете процедурата, докато под всяко резе има острие;

Когато работите с остриета, не забравяйте да носите ръкавици!

 • развийте всички съществуващи винтове;
 • поставете отвертка в средата на шева по целия периметър и бавно се опитайте да намалите резервоара наполовина;
 • отстранете половината от резервоара;
 • обърнете резервоара с главата надолу;
 • Придържаме се към вала с универсален гаечен ключ и развиваме оста;

Ако валът е „заседнал“, тогава ставите се третират с почистващ препарат WD-40.

 • изключете втората половина на резервоара от барабана.

Сервизните сервизи често действат по-коварно, те не поставят плочи под ключалките, а просто ги чупят. Това ускорява разглобяването на резервоара, но отслабва структурата му. Факт е, че без пластмасови скоби резервоарът се „държа“ само от самонарезни винтове. Това е приемливо, но все пак ненадеждно.

След като освободите барабана, можете да започнете да ремонтирате устройството. По правило последният етап от такова разглобяване на машина на Bosch е планиран за подмяна на лагерите. В този случай първо се отстранява масленото уплътнение и кръстът се развива, а след това и двата „пръстена“ се избиват с длето и чук. След това седалката се почиства старателно с WD-40. След това се монтират нови елементи и фугата се обработва със силиконов уплътнител. Резервоарът се сглобява по същия начин, само в обратен ред.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня