Разглобяване на резервоара на пералня Candy

Разглобяване на резервоара на пералня CandyПластмасовият резервоар SMA съдържа части, които осигуряват плавно въртене на барабана. Така че, когато лагерният възел се износи, машината започва да издава шум, да мели и да вибрира силно по време на цикъла на центрофугиране. Има и лек луфт.

За съжаление, износването на лагерите е проблем, с който се сблъскват почти всички потребители след няколко години използване на SMA. Ще ви кажем как да разглобите резервоара на пералня Candy и какви трудности ще срещнете в процеса. Нека изброим какви инструменти ще ви трябват за работата.

Възможен ли е този вид ремонт?

Благодарение на лагерния възел барабанът на пералната машина може да се върти меко и плавно. Пръстените обаче са постоянно подложени на повишено натоварване и следователно са обект на естествено износване. Когато лагерите се счупят, пералнята започва да издава шум и да чука по време на работа, особено по време на фазата на центрофугиране.

Лагерите са разположени на капака на барабана. За да получите достъп до тях, трябва не само да извадите основния контейнер от корпуса на машината, но и да го разделите наполовина. Проблемът е, че повечето SMA бонбони оборудвани с неотделяеми резервоари.счупи се лагер на SM

Следователно задачата за изваждане на резервоара от корпуса няма да бъде най-трудната. Много по-трудно е да разглобите „формован“ пластмасов контейнер. В такава ситуация сервизите и сервизните центрове предлагат подмяна на целия агрегат, но цената на такъв ремонт може да бъде 60-70% от цената на нова пералня.

Всъщност можете да разделите наполовина неразглобяем резервоар и след това да го сглобите обратно, без да губите неговата плътност дори у дома.

Ето защо, ако не искате да харчите пари за скъпи ремонти, можете да опитате да разполовите резервоара с помощта на ножовка, да смените лагерите и след това да залепите отново пластмасовия контейнер.Можете да спестите много пари, но трябва да разберете, че такава работа ще изисква много време, търпение и умения.

Какви инструменти трябва да вземете?

Трябва да се подготвите за предстоящия ремонт. За да не се разсейвате от търсенето на инструменти по време на процеса, по-добре е незабавно да съберете всичко необходимо. Така че трябва да имате под ръка:

 • ножовка или мелница;
 • клещи;
 • маркер;
 • отворени гаечни ключове с различни размери (от 8 до 18 mm);
 • кръстата и шлицова отвертка;
 • комплект глави с копчета;
 • чук;
 • удар;
 • шило;
 • пробивна машина.стандартен комплект инструменти за гараж

Освен това е по-добре незабавно да закупите резервни части. Когато избирате компоненти, трябва да се съсредоточите върху модела и серийния номер на пералнята Candy. Повечето автоматични машини от тази марка имат два лагера и едно маслено уплътнение.

Къде ще ремонтираме?

Важно е да си осигурите комфортни условия на работа. Тъй като ще е необходимо почти пълно разглобяване на машината, трябва да има много свободно пространство. В идеалния случай транспортирайте SMA до сервиз или гараж. Ако това не е възможно, преместете машината в стая, където има 2-3 празни квадратни метра.

Преди да преместите пералнята:

 • изключете захранването на устройството, като извадите захранващия кабел от контакта;
 • Откачете маркучите за източване и пълнене от машината.

След това подгответе работната зона - покрийте я с плат или вестници. След това преместете машината в тази зона. След това извадете контейнера за прах от пералнята и преместете таблата настрани. Следващата стъпка е да източите останалата вода от резервоара SMA. За това:

 • поставете нисък контейнер под машината, на мястото на „кофата за боклук“;
 • започнете малко по малко да развивате дренажния филтър;Как да източите водата от пералня Candy
 • изчакайте, докато водата изтече в контейнера;
 • Изплакнете дренажния филтър в топла вода.

Също така си струва да помислите предварително къде ще поставите малки елементи: винтове, ключалки, скоби. По-добре е веднага да разпределите място за отделящи се части - там вече можете да поставите приемник за прах и филтър за боклук.След това започва същинския демонтаж на SMA.

Опитваме се да се „доближим“ до резервоара на пералнята

Следващият, доста дълъг етап е разглобяването на машината. За да извадите резервоара от корпуса, трябва да откачите всички проводници, тръби и части от него. Алгоритъмът ще бъде както следва:

 • свалете капака на корпуса на SMA - за да направите това, развийте болтовете, държащи „горната част“, ​​след това го издърпайте към себе си и нагоре;свалете горния капак на кутията
 • отстранете техническия люк (панелът е разположен на задната стена на кутията);отстранете задната стена на кутията
 • развийте стойката на всмукателния клапан и издърпайте елемента;входящ клапан под горния капак
 • изключете тръбата и отстранете нишата на контейнера за прах;
 • развийте болтовете, държащи „подредения“;Сваляне на контролния панел на пералнята
 • нулирайте контактите, свързани към таблото (след фотографиране на диаграмата на връзката),
 • След като се справите с ключалките, изключете устройството от тялото и го преместете настрани;
 • отстранете външната скоба за гофриране на маншета на барабана; за да направите това, използвайте отвертка, за да закрепите закрепването му;отстранете скобата на маншета
 • пъхнете гумения маншет вътре в машината;
 • изключете UBL контактите;издърпайте UBL
 • отстранете предната и задната стена на кутията, като първо премахнете фиксиращите винтове;отстранете предната стена на кутията
 • Издърпайте задвижващия ремък от ролката.свалете задвижващия ремък

На този етап трябва внимателно да разгледате задната повърхност на резервоара. Ако ръждиви петна „излязат“ от центъра, определено е време да смените лагерите и уплътнението. Нека продължим с разглобяването:

 • намерете нагревателния елемент, изключете всички контакти от него;развийте гайката на нагревателния елемент
 • завъртете гайката на нагревателя;
 • извадете нагревателния елемент от жлеба;Монтиране на нагревателен елемент в пералня
 • отстранете чиповете и електрическите кабели от двигателя;
 • Развийте болтовете, държащи двигателя, и извадете двигателя от корпуса.намираме двигателя и оборотомера

Сега ще трябва да работите с горната част на автоматичната машина. Следващият по ред е противотежестта. Предназначен е за намаляване на центробежната сила, която възниква по време на работа на пералнята. Тежестта изглежда като голям гладък камък.отстранете противотежестта, за да олекотите шайбата

Противотежестта се отстранява с помощта на гаечен ключ.Необходимо е да развиете болтовете, които закрепват бетонния блок. Тежестта може да се остави настрана.

Противотежестта е доста тежка, така че внимавайте, когато я премахвате.

Също така е необходимо да премахнете сензора за ниво на водата. Изключете окабеляването от превключвателя за налягане, след което откачете елемента от стойката. Важно е да действате внимателно, за да не повредите пластмасовия фиксатор.къде да търся пресостат за пералня Kandy

След това трябва внимателно да поставите пералнята от дясната страна. Повечето модели на Kandy нямат дъно. Ако има табла, махнете панела.

Следващите по ред са помпата и дренажната тръба. Маркучът се откача много лесно - просто разхлабете скобата. Помпата също се изважда от корпуса след отстраняване на фиксиращите болтове.Къде се намира помпата в пералнята?

И накрая, трябва да изключите амортисьорите от резервоара. Развийте крепежните елементи, които държат стълбовете. Извадете амортисьорите. След това можете отново да поставите пералнята изправена.

Как правилно да отрежете резервоара на машина Kandy?

Пластмасовият резервоар се изрязва извън тялото, така че първо модулът трябва да бъде изваден от машината. Трудно е да направите това сами - по-добре е да извадите контейнера заедно. Затова включете асистент в този въпрос.рязане на резервоара

След това поставете резервоара на пода. Уверете се, че структурата е наистина постоянна. В този случай половинките на контейнера ще бъдат запоени и няма да има болтове и гайки по шева.

Пластмасовият резервоар се нарязва с ножовка или мелница.

Разрезът трябва да бъде направен точно по заваръчния шев. Преди да изрежете резервоара, го поставете вертикално. Също така е необходимо да се пробият 5-6 дупки на централното ребро, на разстояние 6-7 см един от друг. По време на повторното сглобяване там ще бъдат завинтени винтове, за да се осигури допълнителна надеждност на конструкцията.Пробийте дупки в резервоара

След рязане оставете горната половина на резервоара настрана. Барабанът и лагерите са разположени отдолу. С него ще се работи допълнително.

Разделете резервоара на половинки, отстранете лагерите

Сега трябва да отделите барабана от дъното на резервоара. Първо, гайката, закрепваща шайбата, се развива. Ако крепежният елемент е залепнал за вала, трябва да го третирате с WD-40 и да изчакате 15-20 минути. След това опитайте отново.

След като се справих с гайката:

 • изключете шайбата;Как да свалите болта на ролката на пералната машина
 • завийте всеки болт в резбата (само не отстранявайте от машината, в противен случай може да се повреди);
 • поставете гумената част на чук или малък дървен блок върху болта;
 • почукайте блока с чук, докато барабанът изскочи от половината на резервоара;В задната част на бака има барабан
 • Ако частите не се отделят, напръскайте зоната около болта със спрей-лубрикант WD-40, изчакайте 15 минути и отново почукайте конструкцията с чук.

Лагерите са разположени на вала на барабана. Можете да ги премахнете с помощта на специален теглич. Ако няма инструмент, тогава пресоването се извършва с чук и дрейф.

Пръстените винаги се сменят по двойки. Едновременно с лагерите се сменя и семеринга. Също така елементите трябва да бъдат третирани със специална смазка - това ще удължи експлоатационния живот на частите. Резервните части се закупуват за конкретен модел CMA Candy. Пресоването на нови компоненти също става с чук и дрифт.подмяна на лагерен възел

Сега можете да започнете да сглобявате резервоара. Почистете ръбовете на половинките и ги обработете с влагоустойчив силиконов уплътнител. След това поставете частите на контейнера една върху друга. След това завийте болтовете в предварително пробитите отвори и ги закрепете с гайки.

Сглобяването се извършва в обратен ред. Първо монтирайте резервоара, свържете към него амортисьори, противотежести и тръби. Сменете нагревателния елемент, двигателя, маншета, дренажната помпа. Свържете отново изхвърлените проводници и щифтове. Обезопасете всички стени на корпуса и контролния панел. Поставете контейнера за прах в дозатора.

След като приключите със сглобяването на вашата пералня Kandy, не забравяйте да изпълните тестов цикъл. Вижте как работи „домашен асистент“. Не трябва да има течове, външен шум или силни вибрации.Ако всичко е наред, ремонтът може да се счита за успешно завършен.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня