Демонтаж на амортисьор на пералня

Демонтаж на амортисьор на пералняПоради факта, че конвенционалните стандартни амортисьори са доста скъпи, вместо тях в пералните машини се монтират прости едноцилиндрови амортисьори. Те имат примитивен дизайн, така че дори човек без опит в ремонта на домакински уреди може да разглоби амортисьора на пералнята. Ще проучим подробно как да направите това у дома, като по този начин спестите семейния бюджет при обаждане на специалист.

„Разделете“ амортисьора на машината на съставните му елементи

Преди да разглобите частта, трябва внимателно да я проучите, за да разберете принципа на работа. Амортисьорът се състои от пластмасов цилиндър, малък метален прът, две втулки, монтирани на цилиндъра и прът, плюс специално уплътнение е монтирано като бутало в конструкцията. Често именно уплътнението трябва да бъде сменено, тъй като с течение на времето то получава критични повреди, поради които вече не може да изпълнява задълженията си. Това се случва дори ако има добро смазване вътре в цилиндъра, което трябва да създаде допълнително триене.амортисьорно устройство

Ако уплътнението загуби свойствата си, тогава вече няма да има работещо бутало в амортисьора, така че прътът вече няма да остане в цилиндъра, ще започне да се движи свободно в него и понякога дори ще излети от него. Нека анализираме ситуация, при която уплътнението е деформирано, но все още не напълно, така че частично изпълнява функциите си, предотвратявайки излизането на пръта от цилиндъра.Признаци за дефектен амортисьор на пералня

За да коригирате този проблем, трябва да разглобите амортисьора, за да извадите внимателно пръта от цилиндъра. Можете да направите това със собствените си ръце, като използвате сила - просто трябва да хванете здраво елемента и да го извадите от седалката.Обикновено това не е трудно, тъй като буталото губи съпротивлението си и лесно напуска седалката.

Не забравяйте да премахнете предпазния пластмасов капак с винтова резба от пръта - той предпазва елемента от изпадане от цилиндъра, но не всяка пералня го има.

Ако не можете да извадите пръта по този начин, първо трябва да увиете цилиндъра с кърпа или парцал, да го държите в менгеме и едва след това да опитате отново да извадите буталото. Трябва да дърпате много внимателно, за да не повредите случайно пластмасовите елементи на монтажа. Когато прътът е в ръцете ви, разглобяването на елемента ще бъде завършено.

Възстановяваме амортисьора със собствените си ръце

На първо място, ще проучим правилното извличане на елемент от „домашния асистент“. В никакъв случай не отлагайте ремонта, ако откриете проблеми с амортисьорите. Ако ги оставите да работят в това състояние, рискувате да направите лагерите с ваната за миене неизползваеми. Навременната подмяна на уреда ще избегне повреди и ще спести семейния бюджет.

Обикновено ситуацията може да се коригира чрез проста подмяна на уплътнението. Това налага частично разглобяване на пералнята, премахване на амортисьорите и поставяне на нова резервна част. Как да го направите сами?

 • Изключете пералнята от всички комуникации.
 • Отстранете крепежните елементи от горния капак на корпуса и след това отстранете самия капак.свалете горния капак на кутията
 • Извадете таблата за домакински химикали.
 • Внимателно изключете контролния панел на CM.Сваляне на контролния панел на пералня
 • Деактивирайте заключващото устройство на покрива.
 • Поставете гуменото уплътнение на люка в барабана, като първо разхлабите скобата, държаща маншета.
 • Отстранете предната стена на кутията.отстранете предната стена на кутията
 • Свалете амортисьорите.
 • Разглобете частите и оценете целостта на уплътненията.
 • Ако елементът трябва да бъде заменен, изрежете части с подходящ размер от PCB или гума.ремонт на клапа на перална машина
 • Поставете получените уплътнения вместо старите.

Не забравяйте да направите снимки на всички етапи на разглобяване, така че по-късно по време на повторното сглобяване да имате под ръка примери.

В някои ситуации е невъзможно да се възстанови амортисьорът, така че ще трябва да закупите нови части. За съжаление, дори ако само един амортисьор се повреди, и двата пак трябва да бъдат сменени, за да се постигне равномерно гасене на вибрациите. В противен случай елементът ще се износи много бързо, което ще се отрази негативно на цялата система.

Смяната на амортисьора започва с отстраняване на частите. Те могат да се отделят от съда за миене или да се закрепят към него така, че да се свалят заедно с резервоара за миене. Първият вариант е по-добър, защото можете много бързо да премахнете предния панел на машината, да премахнете елементите и да инсталирате заместители на тяхно място. Ако амортисьорите не могат да бъдат отстранени без резервоара, тогава ще е необходимо разглобяване на пералната машина.

 • Изключете машината от контакта.
 • Отстранете горния панел на корпуса, контейнера за прах, контролния панел, горните пружини и след това предния панел.
 • Изключете тръбите от резервоара, както и всички сензори с инструменти.
 • Извадете големия предмет и го поставете върху равна повърхност за по-лесно боравене.извадете резервоара заедно с амортисьорите
 • Възстановете амортисьорите или инсталирайте нови, за да замените повредените.

Разглобяването на пералнята за проверка на амортисьорите е отлична възможност да проверите други важни компоненти, като лагери, напречни елементи и канали. Никога не трябва да чакате окончателния отказ на елемент, който е започнал да се проваля, защото това може сериозно да влоши ситуацията.Ако някои елементи на системата са пострадали от запушване или образуване на дебел слой котлен камък, тогава техническата смазка WD-40 ще коригира ситуацията. Когато работата по поддръжката приключи, всичко, което трябва да направите, е да сглобите устройството според нашите инструкции в обратен ред и след това да стартирате тестовия работен цикъл.

Има ли нужда от ремонт на амортисьора?

При първото подозрение, че системата за абсорбиране на удари е дефектна, трябва внимателно да проверите амортисьорите. Няма нужда да започвате да разглобявате машината и амортисьорите без проверка, защото има лесен и бърз тест на агрегата. Какво трябва да направя за това?

 • Изключете вашия домашен асистент.
 • Отстранете горния панел, след като отстраните фиксиращите болтове.
 • Внимателно натиснете резервоара на пералнята с ръце, така че да спадне поне 5-7 сантиметра.
 • Спуснете рязко ръцете си и наблюдавайте резервоара.

Ако елементите са в изправност, те ще заработят моментално – веднага ще върнат резервоара в нормалното му положение. Ако резервоарът започне да се люлее в различни посоки като махало, тогава системата за абсорбиране на удари се нуждае от ремонт. Това може да се разбере и без тази проверка - повредата на амортисьорите може да се определи по следните сигнали:Пералня скача

 • По време на пране се появи странно скърцане и бръмчене;
 • Устройството започна да подскача много по време на цикъла на центрофугиране.

За да се опитате да предотвратите повреда на амортисьорите в бъдеще, струва си да разберете причината за проблема. Най-често стелажите се провалят поради следното:

 • естествено износване, което възниква при активно използване на устройството;
 • деформация, която може да е възникнала поради грешки при използването на SM, небрежен транспорт, както и поради производствени дефекти;
 • износване на крепежни елементи - болтовете, закрепващи амортисьорите, могат просто да станат неизползваеми с течение на времето.

Ако амортисьорът е напълно неизправен, тогава той може да бъде заменен само с нов. Ако амортисьорите започнат да работят неправилно поради износване на уплътнението или слаба фиксация, тогава можете сами да се справите с този проблем и да спестите от услугите на сервизен център.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня