Отключване на пералня със собствените си ръце

Как да отключите пералняИскате ли да извадите дрехи от пералнята, но вратата не се отваря? Това означава, че ключалката е заключена. Как сами да отворите заключена врата на пералня? От тази статия ще научите отговора на този въпрос.

Първо, трябва да разберем защо блокирането е активно. Обикновено това се случва в три случая.

Причини за блокиране, които не са свързани с неизправности

 1. Първият случай дори не е повреда, а обичайна предпазна мярка, която се използва при измиване. Ако пералнята ви пере дрехи в момента, тогава е естествено От съображения за безопасност вратата на люка се заключва автоматично в затворено положение. И ако по някаква причина спешно трябва да отключите люка, първо ще трябва да прекъснете работата на вашите домакински уреди. Може също да се наложи да изключите машината.
 2. Друг вариант, който също не е неизправност, а по-скоро някакъв недостатък на някои модели, е блокиране на люка поради неочаквано прекъсване на захранването. Това понякога се случва и у нас. Нищо особено лошо не се случи с машината. А за да отвори вратичката си отново, ще трябва да стартирате програма за центрофуга на прането, както и източване на водата. Това трябва да помогне.
 3. Третият случай отново не се нуждае от ремонт, тъй като това отново не е повреда. И естествена особеност на работата на този тип домакински уреди. По-конкретно, пералната машина не ви позволява да извадите изпраните дрехи известно време след изпиране. За повечето от тези модели това време е ограничено до три минути. Въпреки че, казват те, има и перални машини, които са блокирани за 5 минути след измиване. Ето защо в тази ситуация не трябва да алармирате, а просто да изчакате спокойно. И веднага щом времето за автоматично заключване изтече, трябва да опитате да отворите отново люка.

Подредихме всички естествени и несвързани причини, поради които пералнята не позволява вратата да се отвори. Сега нека разгледаме няколко опции, когато машината не се отваря поради повреда.

Пералнята е блокирала поради повреда

Люк за пералняПогледнете вътре в барабана (ако имате стандартна машина с предно зареждане). Ако забележите, че в резервоара е останала вода, проблемът е, че не се източва. За да разберете как да коригирате ситуацията, можете да прочетете статията: „Пералнята не източва вода».

Дръжката на люка също може да се счупи. За да смените дефектна дръжка, можете да гледате видео с инструкции как да смените тази част от машината. Вярно, вратата на пералнята вече е отворена там.

За да го отворите, ще трябва да свалите капака (горната част на тялото) на пералнята. За да направите това, развийте двата болта на гърба на машината. След това го натиснете назад и го повдигнете. Сега се уверете, че машината е изключена от контакта. След това трябва да пъхнете ръката си в частта на машината, където се намира ключалката, да напипате заключващото устройство и да отворите заключващия елемент.

Сега да се върнем към видео инструкциите за смяна на дръжката. Нека видим:

Ако проблемът не е в дръжката на люка, а в самата ключалка, тогава е по-лесно да не се притеснявате да го поправите, а просто да замените дефектната част с нова. Можете да закупите необходимата резервна част в онлайн магазин или в сервиз за ремонт на домакински уреди. За да не предписваме цялата процедура за смяна на ключалката, решихме да добавим видеоклип.

Там можете да видите сами всички етапи на смяна на тази част, като започнете отново с премахването на капака на пералнята. Всичко се прави съвсем просто. И повечето от вас ще могат да направят тази процедура без външна помощ. Инструкции във видео формат:

   

17 читателски коментара

 1. Граватар Елвира Елвира:

  Машината миришеше... на изгорели кабели... вътре беше останало непрано пране... какво да правя?

  • Граватар Галина Галина:

   Елвира, моля те, кажи ми как отвори вратата, сега имам ли същия проблем?

 2. Граватар Людмила Людмила:

  Сложих прането в машината, затръшнах вратата, настроих програма за пране, пуснах, нито един индикатор не свети и вратата не се отваря. Какво трябва да направя? С уважение, Людмила

 3. Граватар Евгений Юджийн:

  Там така го ремонтират. В Русия всичко е по-просто. Изрязвате пластмасовото ухо, което блокира отварянето на вратата и това е. Ако не поставите ръцете си по време на въртене, тогава възможността да отворите вратата, когато пожелаете, не е толкова страшна. Една тънкост. Необходимо е да фиксирате „опашката“ от езика в натиснато положение, в противен случай няма да се включи. Машината ще приеме, че вратата е отворена. Закрепих го с пирон и го запечатах със силиконов уплътнител.

 4. Граватар Лили Лили:

  Пише край и вратата не се отваря

  • Gravatar Макс Макс:

   Трябва да изчакате 5 минути, ще се отвори сам

 5. Граватар Евгений Юджийн:

  Беше така: Машината изми LG-то и вратата не се отваря и дръжката не е счупена. Блокировката на ключалката не работи обратно. Както разбрах по-късно, термичната плоча се беше развалила. Отворих горния капак на машината и го наклоних, стигнах до ключалката на вратата. Натисна запушалката с отвертка. Намира се в заключваща се кутия. Малка дупка. Отключих ключалката - работи ръчно и спокойно отворих вратата.

 6. Граватар Светлана Светлана:

  Капакът на предпазителя ми от пренапрежение беше блокиран от жица за сутиен и сега капакът не се затваря (опитах се да издърпам телта и очевидно се обърна там) и не се отваря. Машината е вградена в кухнята, така че не мога да я извадя и разглобя. Има ли друг начин да го разглобя?

 7. Граватар Рита Рита:

  Сложих якето си да се пере. Изминаха две минути от прането на машината. И се сетих, че съм забравил да извадя монетите от джобовете си. Сетих се за това и изключих пералнята, но след това се опитах да я отворя и не се отваряше. Какво да правя?!

  • Граватар Вася Вася:

   Универсален начин за решаване на проблема е да изключите уреда от контакта, да изчакате вратата да се отключи (може да отнеме 5 минути) и да сте щастливи :)

   • Gravatar Niza Низа:

    Много съм благодарен на Вася за съвета, отворих заключената пералня.

 8. Граватар Юлия Джулия:

  Дъщеря ми хвърли много пране в пералнята, зададе програма за пране, но машината мига всички бутони, не пере и не се отваря, какво да правя?

 9. Граватар Анна Анна:

  Добър ден. Настроена е програма “обработка с пара”; цикълът продължава 20 машинни минути. В резултат на това на таблото оставаше 1 минута. И продължи още 20 минути. В резултат на това, когато поставите на пауза, изключите машината и я свържете отново към мрежата, знакът „блокиране“ светва.

 10. Граватар Кристина Кристина:

  Хвърлих якето в машината и прането приключи. Но вратата не се отваря, какво да правя?

 11. Граватар Лена Лена:

  Машина Indesit wisa101. Измих го и ключалката мига. Опитвам се да го отворя, ключалката е постоянно включена. Няма щракане дори когато изключа пералнята. Опитах всичко. И го изключих от контакта и чаках половин ден. Започнах да повтарям програмата, всичко вървеше по план, но накрая вратата не се отваря.Спаси, това е втори ден пране в пералнята. Какво да правя?

 12. Gravatar Electronic Електроник:

  Пише: машината е заключена. Натиснете клавишите. Кои?

 13. Граватар Денис Денис:

  Моля, кажете ми какъв е проблемът? Първоначално при затваряне на вратата ключалката не работи, а днес минаха 6 часа след пране, а вратата все още не се отваря.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня