Принципът на работа на полуавтоматична пералня

Принципът на работа на полуавтоматична пералняПолуавтоматичните машини са очевидно по-ниски от съвременните автоматични перални машини по функционалност и удобство. Но те продължават да се произвеждат, тъй като такова оборудване е по-евтино и не е обвързано с централните комуникации. Отличен вариант за лятна или селска къща. Измиването на „стари“ единици е по-трудно - те изискват повече действия и знания. За да не се объркаме, нека да разберем как работи полуавтоматична пералня и каква е тя.

Как работи една полуавтоматична машина?

Дизайнът и принципът на работа на полуавтоматичното устройство са доста прости. Самата машина представлява голям резервоар с мотор. Веднага щом потребителят избере режима „Измиване“ с помощта на механичен програматор, двигателят започва да върти активатора - кръг с надлъжни изпъкнали остриета. При въртене „ребрата” на активатора непрекъснато „смесват” прането и разпенват перилния препарат. В резултат на това тъканта се измива.

При полуавтоматичните перални машини няма помпа. Дренажната система се състои от кран и дренажен маркуч, като няма възможност за изпомпване на водата - отпадъчната течност се оттегля гравитачно. Потребителят трябва само да превключи програматора в положение „Източване“, което ще доведе до „отваряне“ на клапата на клапана.

Полуавтоматичните перални машини са оборудвани с активатор - кръг с изпъкнали "хребети", които се въртят от мотор.

Основният проблем на полуавтоматичните машини е липсата на преход от пране към изплакване. За да изплакнете прането, трябва да извършите редица манипулации:полуавтоматично измиване

 • източване на мръсна вода;
 • изплакнете резервоара с предметите в него с много чиста вода;
 • изпразнете отново резервоара;
 • изплакнете нещата отново (това трябва да се повтори, докато пяната напълно напусне резервоара);
 • изцедете водата;
 • събирайте чиста вода;
 • стартирайте режима на пране.

Можете да отидете по друг начин: прехвърлете измитите неща във вана, пълна с вода, изплакнете ги и веднага ги поставете в центрофуга за центрофугиране. Времето за пране е намалено, но процесът отнема повече усилия. Ще трябва да носите тежко пране няколко пъти.

Втората трудност се отнася до наливането на вода. Полуавтоматичната машина може да бъде свързана към централното водоснабдяване, но по-често трябва да теглите вода ръчно. Необходимо е да загреете кофата с котел, да я разредите със студена вода и да напълните „барабана“.

Най-добрите полуавтоматични перални машини

Полуавтоматичните устройства обслужват хората повече от 30 години, но няма значителни промени в дизайна им. Съвременните перални си остават също толкова евтини, надеждни и трудни за използване. Но гамата се разшири значително - производителите произвеждат повече модели с различна функционалност и цена. Нека да разгледаме най-популярните от тях.

 • RENOVA WS-30ET. Активаторна свободностояща машина с вертикално зареждане. Резервоарът за пране може да побере до 3 кг пране. Ако трябва да добавите дрехи след стартиране на цикъла, можете да отворите горния капак и да хвърлите дрехите в барабана. Пералнята се управлява от механичен програматор, което осигурява дълъг живот на оборудването. Що се отнася до размерите, устройството е с ширина 41 см, дълбочина 33 см и височина около 64 см. Цената започва от 4 хиляди рубли.RENOVA WS-30ET
 • Evgo WS-30ET. Бяла и бордо пералня с активатор и горно зареждане. Изпира до 3 кг пране наведнъж, управлява се механично и е със стандартни размери за полуавтоматична машина. Не можете да добавяте неща в резервоара след стартиране на цикъла - когато вдигнете капака, програмата се изключва. В допълнение към обикновения цикъл на пране има деликатен цикъл. Цената е 4290 рубли.

В полуавтоматичните перални машини прането се поставя във ваната през горния капак.

 • RENOVA WS-50 PET. Това е подобрено полуавтоматично устройство, оборудвано с дренажна помпа и конектор за свързване към топла вода. Управлението остава механично, но резервоарът е с увеличен обем, което ви позволява да перете до 5 кг пране на цикъл. Възможно е допълнително зареждане на пране. Има и центрофуга, в която наведнъж могат да се изцеждат до 4,5 кг. Цена - 8690 rub.
 • Evgo WS-40PET. Друга „двойна“ полуавтоматична машина - с вградена центрофуга за предене на дрехи. Резервоарът за пране на WS-40PET е предназначен за 4 кг дрехи. В допълнение към основната програма за пране има втора програма за деликатно почистване на тъкани. Има функция за презареждане, тялото на устройството е направено в бяло и бордо. Горните капаци са прозрачни. Цена - 6390 rub.Evgo WS-40PET
 • Снежанка XPB 3000S. Модел, който се отличава със синия си корпус и прозрачни стени на съда за миене. Това е единична полуавтоматична машина с максимално зареждане на пране от 3 кг и механично управление. Няма начин да добавите неща след стартиране на програмата и избор на щадящ режим. Номиналната консумация на енергия достига 250 W, определеният срок на експлоатация е 5 години, цената е 3790 рубли.
 • VolTek Princess SM-1 Blue. Компактна полуавтоматична машина с ширина 34 см, дълбочина 30 см и височина 45 см. Резервоарът побира до 1 кг пране и около 1,5 кофи вода. Страничните стени на кутията са прозрачни и имат син нюанс. Уредът осигурява една програма с продължителност около 15 минути. Няма въртене. Цената започва от 4 хиляди.
 • VolTek VT-SMP4DRU. Миниатюрна пералня, допълнена от центрофуга за центрофуга на дрехи.Отличава се с нисък шум, обратно въртене на активатора и оптимално натоварване на резервоара от 4 кг. Дизайнът е класически, бял цвят на корпуса и прозрачни прозорци на горните капаци. Програматорът е механичен, презареждането се извършва през главния люк. Ширината на оборудването е 68 см и струва около 9 хиляди.
 • Браво WMM-72PT. Вместима машина активатор 2 в 1 с максимално натоварване 7,2 кг. В допълнение към резервоара за пране има центрофуга, която центрофугира дрехите почти сухи. Благодарение на обема си резервоарът има впечатляващи размери: ширина – 77 см, дълбочина – 43 см и височина – 86 см. Няма деликатна програма, презареждането е възможно през горния капак. Струва около 9,5 хиляди.

Полуавтоматичните машини са най-добрият вариант за вили и частни домове. По-трудно се пере с тях, но все пак по-лесно от прането на ръка.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня