Плюсове и минуси на двигател с директно задвижване в перална машина

Плюсове и минуси на двигател с директно задвижване в перална машинаПроизводителите интензивно популяризират инверторния двигател и директното задвижване на двигателя на пералната машина, възпроизвеждайки неоспоримите му предимства пред моделите с колан. Но те често мълчат за недостатъците на съвременните машини, значителните рискове и големите надплащания. Предлагаме ви да разберете дали трябва да се доверите на рекламата. Нашият подробен преглед на плюсовете и минусите на устройствата без колан ще ви помогне с това. И за десерт – топ 5 на най-добрите перални с директно задвижване.

Основни предимства

Системата с директно задвижване се отличава с липсата на задвижващ ремък. Барабанът пасва директно върху вала, елиминирайки необходимостта от междинна връзка. Всичко това позволява на машината да достигне нови мощности.

 1. Издръжливост на двигателя. Инверторните двигатели, за разлика от асинхронните или колекторните двигатели, нямат триещи се части - четки, поради което са по-издръжливи и надеждни. Това се потвърждава от 10-годишната гаранция на двигателя на производителя. Въпреки това, гаранционният срок не важи за други резервни части.
 2. Тишина. Директното предаване има голям ефект върху нивата на шума. Така че, без колан и четки, вибрациите и бръмченето по време на работа на машината са няколко пъти по-ниски.
 3. Ефективност на измиване. Безчетковият мотор е с електронно управление и може да спира внезапно, да ускорява бързо и да се върти в двете посоки. Всичко това ви позволява по-добре да изперете и изсушите прането си.
 4. Висока скорост. Споменатата по-горе възможност за рязко въртене на барабана също намалява общата продължителност на прането. Поради бързото увеличаване на скоростта и бързото измиване, режимите са програмирани за експресни цикли.
 5. Енергийна ефективност. Колкото по-малко елементи има в системата, толкова по-малко енергия се изразходва за нейната работа, така че липсата на колан има положителен ефект върху електроенергията, консумирана от машината.

Има още един плюс - машините с директно задвижване могат да "четат" теглото на зареденото пране и да контролират мощността, достатъчна за пране.

основните предимства на директното задвижване

Основното нещо е, че няма нужда постоянно да сменяте счупващ колан. Освен това, ако барабанът е претоварен или има риск от дисбаланс, системата предупреждава с грешка, вместо да продължи да работи до края.. Сред предимствата са намалените размери на пералнята, тъй като липсващите ролка и ремък правят машината компактна и по-удобна за използване.

Основни недостатъци

Колкото и привлекателни да са изброените предимства, не трябва да забравяме и клопките. Ако ги изгубите от поглед, можете да получите само голямо надплащане от директно предаване. Говорим за следните пропуски на производителите.

 • Носещо натоварване. Когато няма допълнителна опорна точка - задвижващият ремък, цялото натоварване се прехвърля върху лагерите и уплътненията. Всичко това води до бързо износване и необходимост от редовна смяна.
 • Уязвим двигател. При директно задвижване електрическият мотор се намира под резервоара и дори най-малкото изтичане на уплътненията ще доведе до сериозни проблеми. Десетгодишната гаранция не покрива такива повреди и ремонтът ще бъде много скъп.
 • Чувствителна електроника. Инверторният двигател се управлява от сложна система от триаци, която реагира чувствително на всякакви скокове на напрежението в мрежата. И ако към машината не е свързан стабилизатор, можете да похарчите много пари за ремонт.

Причината за изброените недостатъци се крие в зле замисления дизайн, който не беше напълно подготвен за премахване на колана. Вероятно в бъдеще производителите ще коригират всички недостатъци. Но досега скъпите автоматични машини без ремъци обикновено са много ненадеждни и лесно могат да се повредят, ако има изтичане на вода.

Преглед на популярни модели

Споменатите плюсове и минуси са характерни за всички машини с директно задвижване, а ако предимствата ви привличат повече, изберете сред широка гама от модерни модели. Вярно е, че не трябва да купувате първата машина, която попаднете със стикера „DirectDrive“. Не всяко оборудване заслужава внимание, така че първо вижте топ 5 на най-добрите перални машини от този тип:

 • LG F-10B8QD. Рейтингът започва с преден модел с тегло 7 кг с електронно управление и цифров дисплей. Представлява „златната среда” с оптимално съотношение цена-качество. И така, за добра цена малко над $200 можете да получите клас А пране, скорост на центрофугиране от 1000 rpm, икономична консумация с консумация на енергия A++, повишена безопасност и 13 режима.

Този модел има таймер за отложен старт от 19 часа, както и удобен люк с диаметър 30 ​​см и отваряемост на вратата 180 градуса.

 • LG F-12B8WDS7. Следващият LG е с подобни характеристики, който се различава от предишния с по-малкия си капацитет до 6,5 кг и невероятна компактност с дълбочина от 44 см. Има и други предимства: скорост на центрофугиране от 1200 оборота в минута, звук, самопочистване на барабана и мобилна диагностика Smart Diagnosis. Потребителите също така отбелязват типа на барабана с балончета и уникалната технология „6 движения за грижа“.
  LG F-12B8WDS7 LG F-10B8QD
 • LG F-2J5NN4L. Има двигател с директно задвижване и LG F-2J5NN4L. Този сребрист модел е с товароносимост до 6 кг и сензорно управление. Иначе машината повтаря мощността и възможностите на своите „сестри”: възможно е центрофугиране до 1200 оборота в минута, промяна на температурата на водата, барабан с мехурчета и 13 програми. Единствената разлика е пълната защита срещу изтичане на вода.
 • Samsung WW70K62E09WDLP. Samsung предлага машина, която е по-мощна и функционална. Първо, капацитетът е 7 кг с възможност за презареждане на прането по всяко време на пране. Второ, висок клас на енергийна ефективност A+++. Трето, разширен списък от режими с детска програма, подаване на пара, накисване и икономичен цикъл.И, разбира се, водещи технологии на Samsung с еко-почистване, пране с балончета, Swirl Drum и 24-часово отложено стартиране.
  Samsung WW70K62E09WDLP LG F-2J5NN4L
 • BEKO WDW 85120 B3. Водещо при този модел е наличието на режим на сушене за до 5 кг пране. Това е полезно допълнение към капацитета от 8 кг, ускорената скорост на центрофугиране от 1200 оборота в минута, 16 програми, отложен старт за 24 часа и Hi-Tech керамичен нагревателен елемент. Но има и няколко недостатъка: клас на ниска консумация на енергия (B) и широко тяло с дълбочина 54 см.
  BEKO WDW 85120 B3

Струва си да се разбере, че двигателят с директно задвижване не е определяща характеристика при избора на пералня. По-добре е да обърнете внимание на марката, мощността, полезна функционалност и гаранционен срок. Тогава трансмисията без ремък ще елиминира неприятните изненади и ще направи машината по-лесна за работа.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня